
En studie gjord vid Semmelweis universitet i Budapest har visat tecken på att den årstid du är född kan påverka hur ditt temperament blir senare i livet.
Det låter lite som horoskop och spådomar, vilket är en parallell många som tagit upp den här studien har dragit.
Studien visar att testpersonerna:
- födda på sommaren hade en tendens att pendla mellan ledsna och glada sinnestillstånd i högre grad än de födda på vintern.
- som var födda på vintern hade oftast mindre irritabelt temperament än sommar- och vårfödda.
- födda på hösten tenderade att ha ett temperament som gjorde dem mindre deprimerade än de födda på vintern.
- som föddes på sommaren eller våren uppvisade tendenser att vara överdrivet positiva.
Har horoskopen rätt?
Hur rimligt är det här egentligen? Anders Englund, psykolog vid Vasa centralsjukhus menar att det kan finnas viss rimlighet i det här. Man ska ändå inte dra för stora växlar på det i det här skedet:
- Ur ett evolutionärt perspektiv låter det ju rätt rimligt att man ätit olika saker beroende på vad som funnits tillgängligt under året och därmed påverkat ämnesomsättningen, och därmed också barnets kemi i och med att det delar blodomlopp med modern. Kemin påverkar ju sedan humöret genom så kallade transmittorsubstanser som exempelvis seratonin.
I förlängningen kan ändrad kroppskemi som till exempel flera eller färre transmittorsubstanser ge en effekt.
Forskarna som arbetade med studien påpekar att det inte finns direkta samband utan bara korrelationer i det här läget men att man har för avsikt att gå vidare och se om det kan finnas ärftliga faktorer också.
Anders menar att det är ganska lätt att hitta korrelationer där det inte nödvändigtvis finns några, så man ska vara lite försiktig med att anta att saker hänger ihop. Och man kan inte helt svart-vitt förklara personligheter, som exempelvis horoskop och forna tiders vidskepelse gärna gör, med naturfenomen.
Vi är unika snöflingor
Överhuvudtaget är själva begreppet personlighet problematiskt. avgörs av många faktorer och det går inte riktigt att ge svepande förklaringar på varför vi är som vi är. Anders själv har sin egen syn på saken:
- Allt som människan tillägnar sig sker genom inlärning. När man börjar ta ett par steg tillbaka och ser på folk i ett större perspektiv så börjar man få svårt att se de enskilda inlärningarna, hur de ser ut och därför introducerar man begreppet personlighet för att kunna greppa helheten, människan.
Så medan studien i sig ger intressanta möjligheter, och kan visa sig få en stadigare vetenskaplig bas när forskarna fått tillfälle att fördjupa sig, så kan man ännu tyvärr inte luta sig tillbaka, bete sig som en knöl och skylla på årstiden man är född på.