Sara Hornig ställer ut foton hon har tagit i en brödkö i Kvarnbäcken. Hon överraskades av brokigheten i kön, också folk som är i arbetslivet kan behöva mathjälp.
I slutet av veckan öppnar den första utställningen som hör till Festivalen för politisk fotografi på Kabelfabriken i Helsingfors. En av dem som deltar i utställningen är Sara Hornig. Hon är socionom och studerar foto i Lahden muotoiluinstituutti. Hon ville fota brödkön eftersom hon inte visste så mycket om dem och ville lära sig något nytt.
- Jag överraskades av hur olika mänskor som kom dit. De som arbetar i brödkön berättade att det på 90-talet var ensamma utstötta män som kom dit. Nuförtiden går där barnfamiljer, studerande, invandrare, åldringar och till och med förvärvsarbetande, säger Sara Hornig.
Alla vill inte fotas efter att ha köat utomhus i timtal
Hon började med att ta bilder i reportagestil, men valde till slut att bara fotografera matkassarna som människorna i brödkön får med sig. I bilderna syns bara en hand och en plastpåse fylld med mat.
- Jag började med att bekanta mig med brödkön utan att ha kameran med och försökte vara till nytta. När idén att ta bilder på matkassarna föddes så spred jag ut planscher längs med kön där jag berättade om mitt projekt. Jag försökte skriva lite humoristiskt att ”vill du att din kass fotas”, säger Sara Horning,
Sara Hornig tog sina bilder under vårvintern i Kvarnbäcken.
- Jag stod bredvid kön och försökte få folk att delta i det här. Många deltog gärna, men det var också många som sa att de inte ville delta den här gången. Det tycker jag är förståeligt, har man köat många timmar utomhus för att få en matkasse kanske man inte har tänkt sig att bli fotad, säger Sara Hornig.
Festivalen för politiskt fotografi inleds med en utställning på Finlands fotografiska museum. Det är sju fotografer från fem länder vars bilder syns på utställningen.
Här går det att läsa mer om Festivalen för politiskt fotografi.
Läs också:
Brödköerna ett nödvändigt ont