I ett samarbete mellan Malms skola och Åbo Svenska Teater får lågstadieeleverna verktyg för tolkning och reflektion.
Under projektets gång läser eleverna boken och ser pjäsen och filmen om Ronja Rövardotter. Därtill ordnas exkursion till ÅST med rundvandring och upplevelsen av generalrepetitionen.
Ida Ridberg, publikarbetare vid Åbo Svenska Teater, besökte klassen för att berätta om hur det fungerar när man går på teater och alla de människor som samarbetar för en teaterproduktion.
- Ofta känner man förstås till skådespelare och regissör, säger Ridberg som vill lyfta fram att det är många människor som jobbar med att förbereda pjäsen. Jag talar också om tolkning för att förklara varför det som är i en pjäs inte alltid motsvarar det som är i en bok eller en film.
- Alla har sitt eget sätt att se på saker och göra saker, säger Ridberg.
Projektet för teaterfostran i Malms skola har pågått sedan december. Att reflektera över boken öppnar många diskussioner.
- Litteraturen är nyckeln som öppnar till diskussion, säger klasslärare Susse Båge. Enligt Båge har projektet varit mycket givande då eleverna har fått reflektera över karaktärernas egenskaper.
- Vi har också pratat om våldet i boken och att det inte är okej att ge en rak höger åt någon, säger Båge. Vi måste hitta andra sätt att uttrycka oss om vi är arga.