När vintern är som mörkast lyser ljusfestivalen Lux Helsinki upp huvudstaden i dagarna fem. I år kan du beskåda 17 konstverk längs med en rutt som börjar på Senatstorget och slutar vid Finlandiahuset. På dessa ställen finns även informationskiosker som tillhandahåller broschyrer med rutten och information om de enstaka konstverken. Samma information och mera därtill hittar du även på festivalens utmärkta webbplats.
Jag gav mig ut på stan under festivalens första dag för att titta på konstverken. De lyser från kl 17 till kl 22. Det tar ett par tre timmar att gå hela rutten. En lämplig kvällspromenad med andra ord. Om du inte har så mycket tid eller ork att titta på alla ljusverk har jag här nedan listat mina favoriter:
1. Act Lighting Design & Odeaubois' OVO bakom Villa Hagasund
Min absoluta favorit. Interaktiv, synlig, snygg. Ljusverket OVO med träkonstruktion finns på bakgården vid Villa Hagasund. Publiken kan röra sig inuti verket och bli omgivna av verkets ljusanimation och ljudvärld. Verket är format som ett ägg, en symbol för nytt liv i hela världen. OVOs universella och rena formspråk har hänfört betraktare på många internationella ljusevenemang. Belgiska ACT Lighting Design har verkat inom byggnadsbelysning, showbelysning och ljuskonst i över 20 år. Gruppen skapar unika resultat genom att införa kreativitet, innovation och känsla i fasadbelysningen samt pragmatism, perfektionism och teknisk expertis i underhållning och konst. För OVOs ljusplanering svarar Koert Vermeulen, medan scenografin är gjord av Marcos Viñals Bassols. Skulpturen är skapad av Odeaubois Pol Marchandise & Mostafa Hadi.
2. Mader Wiermanns shift på Helsingfors Universitets Porthaniabyggnad
Här är det den fina kombinationen av ljus, ljud och arkitektur som tilltalar mig. Verket skapar en illusion på universitetsbyggnaden Porthanias fasad och får oss att se byggnaden i ett nytt ljus. Byggnadens fönster fylls av olika stenblock som skapar oändligt med nya rum och landskap när de rör sig. Det virtuella landskapet som stenblocken bildar smälter in i Porthania: fönstret ser ut som ett titthål in i ett större maskineri som drivs inuti byggnaden. Verkets filmiska egenskaper kompletteras av en ljudinstallation av Thomas A. Troge. Mader Wiermann är en tysk konstnärsduo som består av mediekonstnären Holger Mader och arkitekten Heike Wiermann. Mader Wiermanns verk som förenar ljus, rörliga bilder och ljud har visats på olika evenemang och museer runtom i världen, bland annat i São Paulo, New York, Peking, Köpenhamn och Oslo.
3. Lighting Design Collective Helsinkis Anonymous på Finlandiahusets fasad
En vit kub har uppenbarat sig framför Finlandiahuset. Inuti den finns en mikrofon. Scenen är öppen för åsikter, skämt, sånger. Du har tre minuter på dig. Ingen övervakning, ingen censur, inga identiteter. Anonymous förvandlar Finlandiahuset till ett kommunikationsmedium. Ljusverket erbjuder tittaren en möjlighet att framföra sin egen, till synes osynliga och anonyma åsikt. Verket visualiserar talarens röst och rörelser genom ljusets uttryck: de abstrakta ljusrörelser som bildas reflekteras på Finlandiahusets fasad. Ljuset avslöjar inte vem som är inuti kuben. Lighting Design Collective Helsinki är en designbyrå som fokuserar på bestående arkitektoniska objekt. Tapio Rosenius är ljusdesigner och ljusartist som har fått tiotals internationella priser inom ljus- och konstområdet. Jari Vuorinen är en ljusdesigner från Helsingfors vars övergripande metodologi eftersträvar att lyfta fram rummets karaktär och hierarki med hjälp av ljus.
4. Jürgen Albrecht & Isabelle Mars' Universalis Helsinki på Nationalmuseets Vedgård
Det lönar sig att gå in i Nationalmuseets innergård genom Museigatans port bakom byggnaden. Här hittar du en vit kub med många titthål. Genom hålen ser du in i en tom byggnad som formas av ljus och skuggor. Verket kittlar din fantasi och din hjärna börjar producera sagor som kunde utspela sig inuti huset. Dessutom hade jag ingen aning om att det finns något sånt som en vedgård. Jürgen Albrecht och Isabelle Mars bor och arbetar i Hamburg i Tyskland. Deras verk har visats på utställningar i Tyskland, Frankrike, Belgien, USA och Storbritannien. Jürgen Albrechts och Isabelle Mars verk är abstrakta kompositioner vars färgskala varierar från ogenomträngligt svart till klarvitt. Verken är varken bilder eller föremål, utan tredimensionella fält som endast uppkommer i ljus. Det väsentliga är rummet där verket finns. Verken är illusioner av rum: den yttre och inre sidan smälter in i varandra. I den visuella labyrinten reflekteras ljusets ambivalenta natur som både materiella och immateriella fenomen.
Festivalen Lux Helsinki pågår fram till torsdagen den 8 januari. Det finns guidade rundvandringar på svenska.
Lux Helsinki 2015
En kavalkad av konstverk som visas under ljusfestivalen Lux Helsinki i centrum av Helsingfors
Lux Helsinki lyser upp vinternatten
I år får publiken delta i Helsingfors ljusshow
Här kan du läsa mer om Lux Helsinki 2015