Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 19921

Hårda paket i Bokvakan

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Svenska Yles kulturredaktion tipsar om hårda paket att lägga under granen: böcker av bl.a. Nobelpristagaren Patrick Modiano, konstnären och författaren Lars Lerin, upphaussade Lena Andersson, historieberättaren Hilary Mantel och dubbelt aktuella Susanne Ringell.

Marit Lindqvist:

Susanne Ringell: Tärnornas station - en drömbok

En samling kortprosa där jaget rör sig mellan dröm och verklighet, minnen och fantasier, sorg och saknad, hemstadens lugna andning, den eviga stadens livfulla brus och trädgårdens befriande trygghet.

Patrick Modiano: Lilla smycket

En bok om minnen, både smärtsamma och trösterika, och det förflutnas skugga som en dag plötsligt realiserar sig i formen av en gul regnkappa framför ögonen på Thérèse Cardères. Kan detta vara modern som hon trott vara död sedan många år tillbaka? En vindlande resa genom en barndom fylld av osäkerhet och umbäranden.

Lena Andersson: Utan personligt ansvar

Efter fjolårets Augustprisade bok om Ester Nilssons komplicerade förhållande med den självupptagna konstnären Hugo Rask i ”Egenmäktigt förfarande” får vi följa Ester in i ytterligare ett komplicerat drama där passionen heter Olof Sten, gift skådespelare med vacklande självkänsla. Sarkastisk humor, skarpa och dråpliga iakttagelser – även om uppföljaren inte når upp till samma strama, stringenta och analytiska nivå som den första boken om Ester.

Anna Dönsberg:

Patrick Modiano: Nätternas gräs

En man rekonstruerar en märklig tid i sitt liv via fragmentariska anteckningar i en svart anteckningsbok. Där finns klockslag för möten, adresser, namn, datum, telefonnummer och uppslag till romaner. Han betraktar ödsliga boulevarder, kaféer med obehagligt starkt lysrörssken, skumma hotellfoajéer och minns sin förälskelse Dannie mot en postkolonial fond.

Mi Wegelius:

Anna Laestadius Larsson: Barndbruden och Pottungen

Det dekadenta livet vid Gustav III:s hov och under Hertig Carls tid handlar det om i Anna Laestadius Larssons romaner Barnbruden och Pottungen. Vänskap, kärlek, intriger, svek och hor hör till vardagen. Laestadius Larsson skriver skickligt bland annat utgående från Hedvig Elisabeth Charlotte av Holstein-Gottorps verkliga journal, som Charlotte skrev efter att hon som femtonåring 1774 kommit till Sverige för att bli hertig Carls maka och Gustaf III:s svägerska.

Charlotte Sundström:

Hilary Mantel: Wolf Hall
Jag är kär i huvudpersonen, han, Thomas Cromwell. Han är den misshandlade smedssonen som blir kungens (Henrik VIII) närmaste man, en människa som uppfinner sig själv ur ingenting. Ja, han har funnits på riktigt. Han brukar skildras som en skurk i den rika floran av Tudor-litteratur. Men här är han människa, familjefar, makthungrig, smart, slug, sorgsen, och alldeles, alldeles underbar.

Gungerd Wikholm:

Lars Lerin: Naturlära

"Att dagligen återupptäcka naturen är nödvändigt" skriver Lars Lerin i sin bok Naturlära. Den belönades med Augustpriset som det här årets bästa faktabok. Men den är närmast ett allkonstverk med målningar, fotografier och texter om natur, växter, djur och människor. Lerin betonar att han vill vara otidsenlig, men samtidigt är han djupt engagerad i miljön och världen. Människan hör ihop med naturen vi har vår "gemensamma stackarshet." Bokens texter och bilder bildar ett collage, där idyllen lyser med sin frånvaro. Hans språk har en ibland sträv medkänsla: " En vit vessla sprang nyss fram som en förrymd laboratorieråtta."

Mark Strand: Berättelsen om våra liv

"Bläck rinner i mina mungipor.
Det finns ingen lycka som min.
Jag har ätit poesi."

Den amerikanske poeten Mark Strand dog i november, 80 år gammal. Han belönades bl.a. med Pulitzerpriset för sina dikter. På svenska finns hans poesi bl.a. i utgåvan Berättelsen om våra liv, i översättning av Stewe Claeson. En berättande, utforskande och sinnlig poesi om det igenkännliga och på samma gång oåtkomliga. Det är dikter som står sig genom årtiondena och som passar utmärkt som reflekterande julläsning bortom alla måsten.

Patrick Modiano: Dora Bruder

En oändligt mångbottnad liten bok om nuet och historien, om närvaro och frånvaro En elegiskt vacker text om romanjaget som vandrar i bekanta kvarter i Paris, men samtidigt i den judiska flickan Dora Bruders spår. Hon blev förd till Auschwitz år 1942 och Modiano har försökt rekonstruera hennes liv. Ja, egentligen, allas våra liv. Det är en mycket angelägen bok om att vi inte får glömma historien.

"Jag får en känsla av att vara den ende som ser sambandet mellan den tidens Paris och dagens" ... skriver Modiano.

Anne Hietanen:

Maria Àngels Anglada: Fiolen från Auschwitz

Fiolen från Auschwitz är en liten bok om allt det som gör människan vacker. Det här är samtidigt både en kraftfull och en lågmäld berättelse om hopp. Enkelt skriven utan onödigheter.

Patrick Modiano: Nätternas gräs

Nätternas gräs av Modiano är inte egentligen en berättelse. Det är ett kollage av olika minnen där olika namn blandas med olika adresser i Paris. Tiden är något som inte finns, samtidigt som all tid existerar simultant. Huvudpersonen existerar i olika tider samtidigt på ett sätt som känns både välbekant och trösterikt. Vi är inte bara de vi är nu, inom oss bär vi på alla åldrar. Boken är också något av en thriller, men för att fungera som en sådan lämnas alltför mycket osagt.

Susanne Ringell: Tärnornas station - en drömbok

Susanne Ringells drömbok känns mycket personlig. Den är skriven med sorg och den drabbar mig från sida ett. Ett tema är det ofullbordade moderskapet och att finna en mening bortom det meningslösa. Ändå är det ingen tung bok, tvärtom, jag kommer ännu länge att skratta åt den blasfemiska bilden av Astrid Lindgren och barnen som hon klär i alltför små blöjor. Fy på dig Astrid.

Pia-Maria Lehtola:

Mimi Thorisson: A kitchen in France

Mimi Thorisson har en vacker och lustfylld matblogg, Manger, som handlar om hennes jordnära liv i Médoc. Där bor halvfransyskan med sin isländska man, som är modefotograf, deras fem barn och fjorton hundar. Familjen har nyss köpt ett gamalt stenhus med tiotals rum och två kök. Där kockar Mimi fransk, rustik mat. De poetiska fotografierna i boken är tagna av hennes man. Nästa år kommer hon att erbjuda kockkurser i sitt gamla hus.

Nina Hartmann: A Winter´s tale

Den danska inredaren och antikhandlaren Nina Haartmanns tredje bok har lånat titeln av Shakespeare. Hartmann är känd för sina antika änglavingar, tyllklänningar, slitna balettossor och barocka kyrkoljusstakar.

Hon har förmågan att lyfta fram magiska ting från det förflutna, som får oss att färdas till andra tider och rum. I den här boken har hon lyft upp en samling paljettprydda små hjärtformade dynor, sydda av brittiska soldater under första världskriget 1914-1918, som en sorts terapiarbeten. De här söta, dekorativa dynorna skickades hem till fruar, flickvänner och mödrar.

Kulturredaktionens julbokvaka i Radio Vega onsdagen 17.12 kl. 19.30-21.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 19921

Trending Articles


Emma och Hans Wiklund separerar


Dödsfallsnotiser


Theo Gustafsson


Katrin Ljuslinder


Rickard Olssons bröllopslycka efter rattfyllan


Sexbilderna på Carolina Neurath gjorde maken rasande


Öppna port för VPN tjänst i Comhems Wifi Hub C2?


Beröm för Frida som Carmen


Emilia Lundbergs mördare dömd till fängelse


Peg Parneviks sexfilm med kändis ute på nätet


518038 - Leif Johansson - Stockholms Auktionsverk Online


Martina Åsberg och Anders Ranhed har blivit föräldrar.


Klassen framför allt


Brangelinas dotter byter kön


Norra svenska Österbotten


Sanningen om Lotta Engbergs skilsmässa från Patrik Ehlersson


Arkitekt som satt många spår


Krysslösningar nr 46


Per MICHELE Giuseppe Moggia


Månadens konst - En egen olivlund!