Då det blev aktuellt med en bok om Helsinge kyrkbys historia valde Vanda stadsmuseum ett nytt grepp: det blev en barnbok.
I en nyutkommen bok om Helsinge kyrkby får läsaren ta del av bygdens historia i form av ett äventyr. Byn med den gömda skatten är en faktabok för barn, skriven av Karoliina Junno-Huikari och Riina Koivisto, och bildsatt av Raisa Rautiainen-Laakso.
Att det skulle bli en barnbok var inte det självklara valet, berättar Andreas Koivisto, projekledare och arkeolog vid Vanda stadsmuseum.
- Vi ville synliggöra historien ur kvinnornas och barnens perspektiv. Då kändes en bok för vuxna inte längre som det bästa alternativet, så det blev en barnbok, förklarar Koivisto.
Uppföljare så fort första snön kommer
Boken följer med Serafina och Elis på äventyr i Helsinge kyrkby där de hittat en mystisk nyckel som leder till en skatt. Tillsammans med barnen går läsaren sedan på en arkeologisk skattjakt genom husen. I verkligheten är Serafina arkeologen Andreas Koivistos dotter.
- Jag tycker att det finns för lite populariserad litteratur om arkeologi, speciellt för barn. Bara första snön faller så ska vi fota illustrationerna till uppföljaren, berättar Koivisto.
Byn och den gömda skatten är inte det enda barnboksprojektet som Koivisto är involverad i.
- Sedan jag fick egna barn har jag blivit biten av barnboksflugan. Nu håller jag på med ny bok som heter Tidsmaskarna som handlar om maskar från yttre rymden som kraschat på jorden. De kan sedan resa i tiden genom maskhål och följa med ett objekts arkeologiska resa, säger Koivisto.