I Guiden skriver Susanne Ringell fram sitt liv genom stadens topografi, medan personerna i Jolin Slottes roman Närhelst hon kommer försöker skapa ett sammanhang i ett sjaskigt och gråtrist Helsingfors.
I boken Guiden har Susanne Ringell dykt ner i stadens Helsingfors topografi för att minnas barndomens bakgårdar ute i de nybyggda östra förorterna, ungdomens utflykter till de trevliga men rätt studieslappa killarna på Drumsö, studieårens umgänge med progressiva poeter och frifräsiga skådespelare och vardagens lustfyllda promenader i hemkvarteren i Kronohagen.
Förutom att Guiden är en personligt hållen berättelse om Susanne och hennes relation till Helsingfors, är boken också en skildring av en segregerad stad där din adress = den du är i såväl dina egna som i andras ögon. Adressen placerar dig i ett socialt, ekonomiskt och sociopolitiskt landskap.
Med underfundig och också dråplig humor ledsagar Ringell oss genom en stad som hon har ett innerligt förhållande till – bondkatten bland hermelinerna, dotter till en mamma från Borgå och en pappa som växte upp som gårdskarlspojke i finkvarteren i Brunnsparken. En familj som ständigt bytte bostad ”alltid till större, alltid till nybyggt, alltid till ännu längre österut. Det var där de förmånligaste kvadratmeterprisen fanns. Kasberget följdes av Kvarnbäcken och Kvarnbäcken av Nordsjö. Ett rum av tre rum, tre av fyra och fyra av sju.”
Ljuset, luftigheten, glaset. I snön är den ett ljusskepp, en upplyst farkost på väg att lyfta mot rymdernas okända arter.
På äventyr i Botaniska trädgården
En av de centrala platserna i Susanne Ringells bok är Botaniska trädgården, och enligt Ringell är själva växthusbyggnaden egentligen vackrast på vintern: ”Ljuset, luftigheten, glaset. I snön är den ett ljusskepp, en upplyst farkost på väg att lyfta mot rymdernas okända arter.”
I den fjärde boken om flickan Saga och hennes franska farmor Simone, Saga Blom och djungelspöket, låter författaren Anna Gullichsen och illustratören Cara Knuutinen Saga och farmor besöka Botaniska trädgården en regnig och blåsig höstdag.
I de tidigare böckerna, som utspelat sig på vintern, våren och sommaren, har Saga och hennes farmor njutit av årstidernas växlingar i farmors trädgård. Men den här gången gör de en utflykt, utrustade med farmors fikonpaj. Som en trevlig bonus får läsaren också receptet.
Saga är ett fantasifullt barn och även den här gången upptäcker hon varelser som de vuxna har svårt att få syn på. Nu är det ett spökdjur som behöver hjälp med att hitta sitt barn. Historien leder till näckrosrummet som i den här historien innehåller så stora näckrosblad att Saga kan sitta på dem.
Cara Knuutinens vackra bilder visar upp en botanisk trädgård full av hemligheter och djur.
Från kaféerna på Esplanaden …
I Henry Parlands ”ultra-modärna” roman Sönder (om framkallning av Veloxpapper) rör vi oss i 1920-talets Helsingfors – en stad som hade drygt 150 000 invånare, en stad där växelekonomin och förbudslagen satte sin prägel på vardagen och där unga män och kvinnor träffades över en kopp kaffe på Palladium på Bulevarden och Kapellet på Esplanaden.
Scenen för romanens händelser är i det stora hela det centrala Helsingfors - de enda gångerna Henry och hans vänner rör sig utanför stadens absoluta centrum är när de åker automobil ut till landsbygden, eller när Ami tar spårvagnen ut till Tölö – en stadsdel som byggdes ut i rasande takt på 1920-talet – eller när Henry beger sig till badstranden för att testa olika raggartekniker.
Sönder handlar om Henry och hans förhållande till den numera döda Ami – i sitt mörkerrum framkallar Henry ett fotografi av Ami och åsynen av Ami väcker minnen till liv: minnen av en nyckfull och tjusig ung kvinna som älskade att spela grammofon och bläddra i filmmagasin samt brodera fåglar på kuddar, minnen av en fartfylld tjej som tyckte om att sitta på kafé och att åka bil, minnen av en olycklig kvinna som sedermera trasslade in sig i ett tärande förhållande med en okänd, mystisk man.
Henry Parlands roman utkom första gången postumt år 1932 och har sedan dess getts ut i några olika utgåvor. I år har romanen getts ut i pocketversion med förord av Parland-forskaren Per Stam – denna version är en restaurerad version där kapitlens ordningsföljd är den som finns i huvudmanuskriptet, man har också återställt Parlands ursprungliga disposition och en hel del av Parlands s.k. språkliga egenheter har bevarats, dvs. särfinlandssvenska ord och uttryck, talspråk, slang, ovanlig meningsuppbyggnad och språkanvändning som är påverkad av andra språk - som tyska och ryska om var Parlands första språk.
… till ölsjappen i Hagnäs
Jolin Slottes roman Närhelst hon kommer utspelar sig i ett betydligt sunkigare Helsingfors än Parlands Sönder – de chica Esplanadkaféerna har ersatts av sjabbiga och rökmarinerade ölsjapp på andra sidan Långa bron.
Romanen utspelar sig i det stora hela på axeln Munksnäs – Vallgård: 52-åriga Ulrika bor i en lägenhet i Munksnäs och jobbar på filialbiblioteket i Vallgård, hon beskrivs som ”en frånskild kvinna med sina bästa år bakom sig och bitterheten framför sig” och av kollegerna på biblioteket betraktas hon som tråkig, reserverad, petig med detaljer och negativt inställd till förändringar, en liten grå mus i fantasilösa kläder.
En dag stöter Ulrika ihop med Alice, 20+, som kommit från Österbotten för att studera litteraturvetenskap i huvudstaden. Alice har bänkat sig i bibliotekets läsesal där hon stör de andra med att smaka i sig nötter.
Det visar sig att Alice är kompis med Erik som jobbar som civiltjänstgörare på biblioteket och hur det nu hampar sig beslutar sig Alice, Erik och Ulrika för att gå på krog tillsammans. Under kvällens lopp utvecklar sig en närhet och ett samförstånd mellan Alice och Ulrika vilket leder till att de två kvinnorna beger sig hem till Ulrika på nachspiel. Förhållandet mellan Alice och Ulrika utvecklar sig i rask rakt till en överväldigande och - för båda parter – överraskande förälskelse.
Ulrika bär på traumatiska upplevelser av en våldtäkt, och påtvingat sexuellt umgänge är också något som Alice kompis Fanny är med om, en erfarenhet som löper som ett mörkt stråk genom hela berättelsen – en berättelse som bl.a. handlar om kvinnors rätt till sin kropp, om livets solkigheter och sårigheter, om vardagens grå tristess och leda, men också om vänskap och om den kvillrande och sköra nyförälskelsen.
Bokmagasinet söndagen 14.12.2014 kl. 16.20 med repris tisdagen 16.12.2014 kl. 23.03.