Varifrån kommer du? En fråga som ibland kan vara helt fel.
Det verkar som en så enkel och oskyldig fråga - varifrån kommer du? Men det är en fråga som väcker många känslor.
Varför är det t.ex. vissa mänskor som får den frågan hela tiden? Mänskor som oftast inte har nåt annat gemensamt än att de inte är ljushyade, blonda och har blå ögon. Mänskor som helt enkelt inte ser finländska ut.
Att skapa sig en identitet är kanske det svåraste för en människa
Att fråga ”varifrån kommer du?” är att påminna den du talar med om att hen är annorlunda, en som avviker. Fast personen du frågar kanske upplever och ser sig själv som en finländare. Eller kanske personen i fråga varje dag kämpar med att inte se sig som avvikande.
Att skapa sig en identitet är kanske det svåraste för en människa, säger Ahmed Hassan, men det är miljön och landet du lever i som formar dig och ger dig din identitet.
Ahmed är född i Somalia men har bott över 20 år i Finland och han berättar att han får frågan minst en gång i veckan. Han har inget emot att svara, han ser det som att folk är nyfikna, de vill kanske ha kontakt men det är också tröttsamt att svara på samma sak om och om igen.
Andra igen upplever frågan som ytterst privat. Muluken Cederborg adopterades som liten till Finland från Etiopien och för henne handlar frågan om hennes bakgrund, personlighet och livserfarenhet. Det blir också väldigt ensidigt, säger hon, när jag börjar svara vet jag att det följer frågor som blir väldigt intima och plötsligt har folk frågat ut mig om mitt liv och min bakgrund osv. Därför upplever jag att det är en privat fråga som jag kanske inte vill börja med att besvara då jag möter en ny människa.
Man kan fundera vad det gör åt en människas självförtroende
Lee Min Young är född i Korea men har sedan 7-års ålder bott i Finland och hon berättar att hon som barn fick frågan nästan varje dag och svarade snällt utan att ifrågasätta. Men, säger hon, då du är barn eller tonåring och ännu formar din identitet och hela tiden blir påmind om att du är annorlunda. Då kanske den som frågar kunde fundera vad det gör åt en människas självförtroende.
Får Min Young frågan idag försöker hon använda den som en möjlighet att väcka diskussion. Att helt enkelt bara ställa frågan på ända. Varför frågar du just mig varifrån jag kommer eller frågar du det av alla nya mänskor du möter? Och hur skulle du själv besvara frågan - varifrån kommer du?
Fel ställd fråga
Qaisar Mahmood har skrivit boken Jakten på svenskheten, en bok där han försöker reda ut sitt eget komplicerade förhållande till vad svenskhet är och vem som har rätt att göra anspråk på den.
Qaisar är född i Pakistan men uppvuxen i Sverige och även han får fortfarande frågan varifrån kommer du. Men jag reagerar inte längre negativt på frågan, säger Qaisar. Den är ett uttryck för att nån är nyfiken. Men jag kan tycka att frågan är fel ställd. Fråga istället varifrån ditt namn kommer eller var dina föräldrar är födda. Det blir mer neutralt och handlar inte så mycket om tillhörighet.
Svenskhet och finskhet
Vi kommer inte ifrån det faktum att vi mänskor har ett behov av att kategorisera och placera in, vi tänker i strukturer av likhet och olikhet. Det här gör vi helt enkelt för att förstå världen omkring oss och lättare kunna definiera vem vi är. Det är helt förståeligt att vi mänskor behöver gemenskaper och gruppidentitet, säger Qaisar.
Vi ger sedan identiteten en etikett och kallar den för svensk i Sverige och finländsk i Finland. Men om den gemenskapen är väldigt snäv kan det hända att alla inte ryms in och då blir det problem. Därför talar Qaisar också om integration som en ömsesidig process, ett samspel mellan samhället och dess invånare. Den grundläggande frågan borde därför vara, är vårt samhälle riggat för den befolkning vi har?
Lökidentitet
Att beskriva sin identitet är inte alltid lätt men Qaisar Mahmood har en lösning. Vi människor är som en lök med olika lager, säger han och när du tar bort alla lager av en lök då finns det ingenting kvar. Vi mänskor är summan av allt vi gör, av alla de olika identiteter vi har i olika sammanhang.