Clik here to view.

I kväll (10.12) hålls den stora Nobelmiddagen i Stockholm i Sverige. För att ta reda på vad som egentligen händer där ringde vi upp Johnny Axelsson, som tidigare jobbat som kunglig hovreporter.
Nobelpristagarna 2014
- Ekonomi: Fransmannen Jean Tirole, som belönas för sin forskning om hur man reglerar marknader så att både företag, konsumenter och andra samhällsaktörer kan bli nöjda samtidigt.
- Fred: Den indiske aktivisten Kailash Satyarthi och pakistaniern Malala Yousafzai får priset bland annat för deras kamp mot förtryck av barn och ungdomar och för barns rätt till utbildning.
- Litteratur: Fransmannen Patrick Modiano, för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld.
- Kemi: Eric Betzig, Stefan W. Hell och William E. Moerner, för utveckling av superupplöst fluorescensmikroskopi, och därmed ha sprängt ljusmikroskopets gränser.
- Fysik: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura för att de utvecklat tekniken bakom effektiva blå lysdioder, som i sin tur ger energieffektivt vitt ljus.
- Medicin: Ena hälften gåt till amerikanen John O'Keefe och den andra gemensamt till de norska hjärnforskarna May-Britt Moser och Edvard I. Moser, för deras upptäckter av celler som utgör ett positioneringssystem i hjärnan. Det handlar om vårt lokalsinne.
- Prisen i kemi, fysik och medicin är ofta svåra att förstå, men här förklaras de på ett finurligt sätt.
Johnny Axelsson har bra koll på vad som händer i kungahuset. Han har till och med fått skaka hand med kungen några gånger.
- Kungen brukar oftast ha på sig en sur min och inte titta på oss journalister, så att ha fått skaka hand med honom känns stort, säger Johnny.
Just nu jobbar Johnny som nyhetschef på tidningen Hänt Extra, och han lovar att det kommer en hel del smaskig läsning om kungen i nästa nummer. Vad, vill han ändå inte avslöja.
Nåväl. Över till Nobelmiddagen. Nu ska få Johnny svara på våra frågor.
I Finland skakar alla hand med presidenten när det är bal. Är det samma tradition på nobelfesten med kungen?
- Nej, här håller vi tassarna borta. Det skulle ta hela dagen att skaka hand med alla gäster. Blir du inbjuden till kungens middag som hålls i morgon, då får du däremot skaka hand.
Det är ofta snack kring klänningarna och deras bärare. Vem blir det mest hallå om det här året?
- Det är alltid stora spekulationer när det kommer till klänningarna, och jag hoppas kungabarnen sticker ut. Jag tror ändå att Sofia Hellqvist får flest applåder i tv-sofforna i kväll.
Det här är första året som prins Carl Philips fästmö Sofia Hellqvist får vara med. Varför först nu?
- Det började redan när Jonas Bergström och prinsessan Madeleine var tillsammans. Det var första gången en partner kom med i bilden i Nobelsammanhang. Då fick Jonas vara med, efter att de förlovat sig, men året därpå sprack allt i och med att Jonas var otrogen. Sofia och Carl har inte varit förlovade, så kungen har varit stenhård: Utan ring kommer du inte in i de här finkretsarna.
Hon är säkert skitnervös?
- Ja det tror jag, men hon är duktig. Hon har kommit in i det här och har skinn på näsan. Men hon är säkert lite nervös, för det här är hennes stora entré in i den kungliga världen.
En annan som säkert är nervös är toastmastern?
- Toastmastern sitter på tjänsten under fyra års tid. Det är inte vem som helst som klarar av att vara toastmaster. Du måste kunna många språk, eftersom du presenterar pristagarna på deras modersmål. I år blir det bland annat på japanska, så toastmastern är säkert också lite nervös, men det brukar gå galant.
Så det viktigaste är inte att vara bäst på alla snapsvisor?
- Nej, men det hade ju varit kul. Kungen hade säkert gillat det, för han är skojfrisk. Han kan det där. På tal om kungen, så kan jag berätta en historia. En gång var han utanför Upplands Väsby på en sjö. Han och en kompis åkte båt och innan hade de festat till det lite och haft skoj. Då ställde han sig i fören och sa: Nu intar vi Finland!
Tur att det inte var Putin, för då skulle vi nog tagit det på allvar.
- Ja vilken tur. Men kungen är skämtsam, och han gillar Finland.
Ja det var verkligen tur säger vi. Vill du läsa mer om Nobelfesten kan du göra det här. Här finns en massa rolig information, till exempel en artikel om de värsta etikettbrotten under åren. Vi kan ju säga som så: det verkade gå mer livat till i början av 1900-talet.
Läs också: Fredspristagarnas stora ögonblick