
I Myrbacka får den grå betongen blomma. Stadsdelen har blivit ett mecka för gatukonst. Graffitiartisterna har också fått måla väggar på Vanda konstmuseum.
Klaus Kojo är aktiv i Myrbackarörelsen, som jobbar för att det ska finnas kultur i den egna hemstadsdelen. Han tycker att graffiti ska få synas i stadsbilden.
- Det har varit spännande och trevliga träffar vid vårt graffitistaket där vår gamla hälsocentral stod. Den är fri, man får gå och måla där när man vill. Där blir bra möten mellan lokala invånare och graffitiartister som kanske inte är vana att möta äldre personer som kommer och kommenterar deras göranden, säger Klaus Kojo.
Målade tunnlar och väggar gör inte bara förorten färggrannare. Det är också ett sätt att aktivera lokala människor.
- Jag har fått höra av människor som målar graffiti att de är ovana vid att man till exempel kan få en femma, och man har blivit bjuden på champagne. Äldre damer kommer och diskuterar färgval för att de själva har gått på akvarellkurser på arbis.
Klaus Kojo berättar att de i Myrbackarörelsen för några år sedan tröttnade på alla gråa nerklottrade tunnlar i stadsdelen och började jobba för att graffitin ska få synas.
- Stadens tjänsteman har tagit emot det väldigt väl. Vi har stöd både på kultursidan och på tekniska sidan som inser att det är långsiktigare att sköta det så. Det är billigare att ha vackra målade tunnlar än att tvätta dem var och varannan månad för x euro.
Utställningen ”Vår gata” ordnas på Vanda konstmuseum till den 7.2. 2015.
Läs också:
Myrbacka ska få tätare centrum