Att byta yrke, och på endast sju år få ett så stort namn att Sonata Arcticas egen ljustekniker kontaktar en med en önskan om att bli ersatt, är inte något som är vardag för alla ljustekniker.
Nu står samma ljustekniker på Kulturkarnevalen och lär ut sina talanger åt ungdomar. Vi träffade honom för att snacka mer om hans framgångshistoria.
Första gången han testade på att sköta ljusteknik på en konsert var ett riktigt eldprov för honom. Han är utbildad ljudtekniker och var det till yrket då det uppträdande bandets manager knackade honom på axeln och frågade om han hade skött ljus tidigare någon gång.
Det hade han inte, vilket inte stoppade managern, som bad honom att sköta om ljusen under konserten, och efter det var det bara ljusteknik som gällde för Kristoffer Svenn.
Kristoffer deltar själv för första gången i Kulturkarnevalen, som i år ordnas i Vasa. Utöver de 500 ungdomar som samlats har också en hel del labbledare invaderat staden för att lära ut sina tips och trix i respektive labb. Ljustekniklabbet, som Kristoffer håller i trådarna för, har som uppgift att på lördag kväll sköta ljusen på Kulturkarnevalens slutkonsert.
Ljusteknik som livsstil
Då jag frågar Kristoffer om vad ljusteknik innebär för honom, konstaterar han efter en stunds fundering, att ljustekniken har blivit en del av hans liv. En livsstil egentligen. Han jobbar som turnerande ljustekniker, och då han åker på turné blir hela teknikgänget som en familj.
Det är också den familjen Kristoffer tycker att är viktigast i sitt arbete. Hans arbete skulle inte bli till något ifall han inte skulle kunna lita på den gemenskap de har, och det är det som förvandlar ett yrke till en livsstil, tycker Kristoffer.
Från rookie till Sonata Arctica
I september 2007 fick han den första förfrågningen om att göra ljus. Nu, sju år senare, kan han konstatera att han lyckats med sitt karriärbyte. I somras gjorde han ljus åt det finska metalbandet Sonata Arctica. Det som känns mest ärofyllt är ändå inte det att han fick göra ljus åt dem, utan främst att det var Sonata Arcitcas egen ljustekniker som bad Kristoffer att ersätta honom.
Men trots att han fått äran att göra ljus åt till exempel Sonata Arctica, är det inte alltid enkelt att jobba i Finland. För tillfället, när vi lever i den mörkaste tiden på året, skulle nog inte många ha så mycket emot att ta åt sig lite extra ljus, men under sommarhalvåret finns det ibland litet för mycket ljus.
- Eftersom högsäsongen för festivaler är på sommaren så är det inte alltför tacksamt att göra ljus i det här landet. Det är först mot slutet av augusti man kan börja utnyttja lampor så att de syns på festivaler, ifall de är utomhus, säger Kristoffer.
Ett hundratal, kanske?
Efterfrågan på turnerande ljustekniker är ändå relativt stor. Kristoffer säger själv att han troligtvis känner de flesta turnerande ljusteknikerna i Finland.
- Det finns nog en efterfrågan. Kretsarna är små i den här branschen och jag känner säkert största delen av de turnerande ljustekniker som finns i Finland. Runt ett hundratal, så efterfrågan blir ju ganska stor.
Precis som de flesta andra yrken, finns det inget lätt sätt att klättra upp till toppen. På frågan om hur man lättast skaffar sig ett namn, skrattar Kristoffer lite.
- Jobba, jobba, jobba - och ha lite tur!
Effektiva ungdomar
Kristoffer leder nu ljustekniklabbet på Kulturkarnevalen. Det innebär att han har i uppgift att lära ut sitt yrke åt en grupp ungdomar. Målet är att sköta ljuset på den stora avslutningskonserten på lördag kväll (8.11), som bland annat streamas direkt på Radio X3M:s webbplats. Och det verkar inte vara ett problem att lära ungdomarna vad de ska göra.
Medan vi sitter med Kristoffer i Vasa Övningsskolas Gymnasiums matsal, står labbdeltagarna i ett helt annat hus och programmerar ljusbordet. Kristoffer kan inget annat än konstatera att han nog tycks ha lyckats med att lära dem vad han gör om dagarna.
Utrustningen finns inte ens i Finland
Kulturkarnevalskonserten ska snart uppföras, och då kommer ljus att behövas. Vad skulle du, om du hade obegränsade tillgångar, använda för utrustning, Kristoffer?
- Led-teknik! Och det har vi av här. Annars skulle jag säga nyaste nytt. Budgeten är ju ändå relativ och all utrustning jag skulle vilja använda finns inte ens att tillgå i Finland. Det kommer alltid emot begränsningar. Elektricitet är en sådan. En annan sak som avgör är ifall man kan hänga upp något i taket. Och scenens storlek spelar en enorm roll.
Drömmen om Iron Maiden och Mötley Crüe
Trots att ljusteknik inte var Kristoffers dröm från barnsben, har han ändå drömmar han strävar efter.
- En dröm är att få vara ljusoperator för Iron Maiden eller något liknande. Det skulle vara tufft!
Har du någon inspirationskälla?
- Inte egentligen. Det finns såklart band och spelningar man tittar mera på video än andra. Mötley Crüe till exempel, har en helt sjuk ljusshow när de uppträder. Det kan man kanske kalla en inspirationskälla.
Text: Alexander Beijar
Foto: Bibi Hannikainen
Artikeln är producerad under Kulturkarnevalen 2014 i labbet Radio- och webbproduktion.
På karnevalen samlas i år omkring 480 skolungdomar från årskurserna 7-9, folkhögskolor, gymnasier, yrkesläroanstalter och svenska språkbadsklasser. Under karnevalen deltar förhandsanmälda i ett labb.Utöver labb erbjuds i olika kvällsprogram. Kulturkarnevalen 2014 arrangeras i Vasa Övningsskolas Gymnasium och grundskola, Vasa Gymnasium, KulturKasern (TaiKon, Kipinä, Novia), Wasa Teater, Wasa Vertical Firness, Meteoria Söderfjärden och Malakta (Malax).