Schildts & Söderströms styrelseordförande Johan Aura är ytterst försiktig i sina kommentarer kring vilka beslut som har bidragit till förlagets minusresultat, som ledde till samarbetsförhandlingar.
- Schildts & Söderströms är ett aktiebolag och det behöver göra ett nollresultat för att kunna överleva. Har vi inte tillräckligt med inkomster går det förr eller senare på tok och bolaget går omkull helt enkelt, säger förlagets styrelseordförande Johan Aura.
Aura säger att det i det här fallet är ekonomiska villkor som styr.
"Världen såg annorlunda ut"
Var det enligt dig en felbedömning att Sets tidigare vd Barbro Teir att satsa på digitala läromedel?
- När det beslutet fattades såg världen annorlunda ut än i dag, kommenterar Aura. Det var ett försök att komma in på marknaden starkare och det har visat sig att det inte har lyckats. Därför valde vi att sälja den här verksamheten till en annan ägare helt enkelt.
Så det var en felbedömning med tanke på framtiden?
- Ibland måste man ta risker och chansa och styrelsen ansåg då att det fanns potential i beslutet, fortsätter Aura. Nu är det lätt att titta tillbaka och konstatera att det har kostat ganska mycket. Det var ett beslut som fattades då och i dag har vi fattat ett annat beslut. Det är så här det går ibland.
Lasten Kirjakeskus och Kirjapaja tar över
I dag kom beskedet att Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy köper största delen av Ab Edukustannus Oy:s affärsverksamhet av Edukustannus och Schildts & Söderströms.
Affären innehåller Edukustannus varumärke och logo, lågstadiets matematikserie och flera lågstadieserier som är under utveckling. En del av Edukustannus personal och boklager flyttar till Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy.
Det är fråga om Schildts & Söderströms satsning på finska läromedel.
Vad är det som kostar för mycket?
Hur bedömer Johan Aura minusresultatet, vad är det som direkt kostar för mycket?
- Det är verksamheten i sig, man har för mycket utgifter i förhållande till intäkterna.
Hur bedömer du den finlandssvenska litteraturens andel här? Var uppstår det största glappet?
- Nu har vi valt att se bolaget som en helhet. Den finlandssvenska litteraturen utgör en liten marknad som kostar en del för bolaget. Det är ingen affär som går på plus.
Fanns det andra möjligheter än samarbetsförhandlingar?
- I det här skedet är enda möjligheten att tillsammans med personalen diskutera hur vi ska åtgärda det här.
Hur skulle du själv beteckna den här processen, det har duggat tätt med besked om samarbetsförhandlingar i Svenskfinland med delvis samma aktörer under den senaste tiden?
- Samarbetsförhandlingar är alltid tråkiga men när det handlar om bolag är man ibland tvungen att genomföra dem, summerar Aura.
Läs också:
Schildts & Söderströms inleder samarbetsförhandlingar