Amatörfotografklubben i Helsingfors rf (AFK) grundades år 1889 och är sålunda Nordens äldsta aktiva fotoklubb. I höst firar man 125-årsjubileum med seminarium och fotoutställning.
AFK är den största svenskspråkiga fotoklubben i Finland med ca 130 medlemmar idag – en siffra som konstant stiger.
Christine Saarukka (klubbens första kvinnliga ordförande åren 2004-08) och Mikael Albrecht (ordförande 2008-14), är idag aktiva medlemmar i AFK – och enligt dem är kärnan i klubbens verksamhet den samma idag som för 125 år sedan, nämligen att träffas för att diskutera sina bilder och utbyta erfarenheter.
Målet är att utveckla tekniken och det egna kunnandet tillsammans med andra amatörfotografer.
- Idag när alla har möjlighet att ta fotografier när som helst och var som helst är utmaningen att veta hur man tar en bra bild, konstaterar Mikael Albrecht.
Från förnäm hobby till var mans syssla
- När AFK grundades var fotografering inte en fotokonst, utan snarare en teknik för att avbilda saker och ting, påpekar Mikael Albrecht. Om man sysslade med fotografering var man automatiskt pionjär eftersom det var så pass få som sysslade med denna nya teknik. I slutet av 1800-talet var fotografering snarast en fin och förnäm hobby för välbemedlade människor som samlades i klubben för att diskutera och stöda varandra.
De senaste åren har den digitala fototekniken seglat upp som en stark utmanare till den analoga tekniken, men på AFK månar man om att odla kunskaperna i båda teknikerna – därför har man också bevarat två mörkrum i klubbens lokaler, och inom klubben finns en aktiv falang som upprätthåller hantverket med manuell framkallning av fotografier.
Digital teknik lockar nya medlemmar
Tvärtemot vad man kunde tro utgör den digitala fototekniken inte ett hot mot fotoklubbens verksamhet, snarare kan man se ett ökat intresse för att vara med i en fotoklubb, noterar Mikael Albrecht och Christine Saarukka:
- Eftersom tekniken gör det möjligt för oss idag att ta en massa bilder är det av stor vikt att fundera på vad som gör en bild bra – att föra en dialog tillsammans med andra, att ta och ge respons på bilder utvecklar det egna kunnandet och sättet att se på bilder.
- Att vara med i en fotoklubb sporrar mig i mitt eget fotograferande, konstaterar Saarukka. Det finns en anledning för mig att ta bilder, att gå på kurser och delta i tävlingar – man vill ju ständigt utvecklas och bli en bättre fotograf.
Föreläsning och jubileumsutställning
Den femte oktober ordnar AFK ett engelskspråkigt föreläsnings- och bildvisningstillfälle på Musik- och kulturskolan Sandels i Helsignfors med två föreläsare och fotografer, Göran Segeholm (Sverige) och Michael Kenna (England/USA) på plats.
Segeholm föreläser runt ämnet fotografisk stil: vad som formar en stil och hur man kan utvecklas egen stil. Kenna föreläser kring samma ämne från sin egen utgångspunkt och visar bilder retrospektivt.
Mer information på AFKs webbplats.
Klubbens jubileumsutställning "Bildpar 1889+125" visas i Lyktsalen i Helsingfors stadsmuseum på Sofiegatan.
Utställningen bastår av cirka 80 fotografier, hälften från klubbens arkiv och hälften av klubbens nuvarande medlemmars nyare produktion. Idén bakom utställningen har varit att medlemmarna har fått föreslå bilder som på något sätt passar ihop med arkivbilden, antingen genom motivet, ämnet, någon detalj i bilden eller på annat sätt.
Utställningen är öppen för allmänheten 5.10-2014 - 6.1.2015 .