Clik here to view.

Flyktingströmmar och nationalism i Europa hörde till det som diskuterades livligt på bokmässan i Göteborg under veckoslutet. Medelhavet är inte längre det stora Semesterhavet, det har också blivit Dödens hav, där flyktingar drunknar i människosmugglarnas överlastade båtar. Vem orkar bry sig?
Fabrizio Gatti är en italiensk journalist som förklädde sig till kurdisk flykting och åren 2003-2007 reste han från Afrika på människosmugglarnas brutala trad till Lampedusa i Italien. Hans bok Bilal kom ut på svenska redan i fjol, men blir allt aktuellare i takt med att allt fler flyktingar kommer över Medelhavet, bl.a. undan kriget i Syrien och Libyen.
Siffran asylsökande flyktingar har stigit dramatiskt. Vi borde inte tala om immigration eller migration överhuvudtaget, anser Fabrizio Gatti. Den som migrerar har en plan för framtiden, nu gäller det en flykt undan olidliga förhållanden.
Ingen laglig väg
Sedan januari i år har det kommit 125.000 människor till Europa via illegala rutter över Medelhavet. Det finns ingen laglig väg att ta sig fram som flykting.
I Europa bor 505 miljoner människor i 28 länder, men endast fem länder tar emot hela 70 procent av flyktingarna: Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien.
Allt fler är i nöd, men vart ska de ta vägen i ett Europa som går mot en alltmer nationalistisk framtid?
Bagaren från Homs
Anders Hansson är fotograf och har i höst givit ut boken Flykt, bildreportage om människor som befinner sig på flykt eller i flyktingläger, t.ex. i Libanon eller i Jordanien. Senast har han fotograferat i Östra Ukraina och i Gaza.
Hans foton, som också var utställda på bokmässan i Göteborg, fångar ofta tystnaden runt människor i nöd.
Bagaren från Homs och hans lilla dotter: han har fått båda sina ben amputerade efter ett bombnedslag i bageriet, hans lilla dotter blev stum för en tid av chocken.
Och fotot av kvinnorna från Eritrea, som sitter på den klippiga stranden i Lampedusa , förmedlar en grym tystnad. De sörjer sina medflyktingar som drunknade i Medelhavet.