Många väljer omedvetet bort nyheter i sitt flöde i dag. Populära on demand-tjänster gör att många bara ser det de själva vill se, nyheter som man förr fick naturligt vid sidan om underhållningen trängs längre ut.
– Jag får det jag söker, om jag inte vill ha nyheter så får jag det inte, jag måste själv söka fram dem, säger Mya Rydman, en av dem som övergett traditionell TV till förmån för on demand-tjänster.
Vi ser ett annorlunda nyhetsklimat. För bara några år sedan fick många sin dagliga dos nyheter från TV i samband med att de tittade på andra program. Nu väljer allt fler, främst unga, vad de vill se på via on demand tjänster som till exempel Netflix, Viaplay och HBO nordic.
Allmänbildning behövs
Medieforskaren Ari Nykvist på Åbo akademi tror att det finns risker med folks nya medievanor.
– När vi själva alltid väljer vad vi tittar på får vi mindre förståelse för andra åsikter, tankar och synsätt.
Dagens mediekonsumtion är allt mer individualiserad, något som kan vara negativt för samhällsutvecklingen på längre sikt menar Nykvist. Allmänbildningen är det som lättast tar stryk när man bara fokuserar på det som intresserar en själv. Artiklar delas ofta flitigt, men enskilda ger ändå inte samma breda bild som till exempel en tidning eller nyhetssajt.
– Delningarna kan vara ett sätt för att lösa det här problemet. Men många sajter måste man betala för, länkarna skulle behöva vara öppna, främst artiklar som ur en demokratisk synvinkel är viktiga, säger Ari Nykvist.
Alla vill inte följa med
Ett grundläggande problem är att många tycker att nyheter är tråkiga. Forskare har redan länge kategoriserat folk i A och B-sidor. De som hör till A-sidan tar in underhållning som de personligen gillar, men hänger även med i nyhetssvängarna. B-sidan däremot tar bara in information som de själva vill, som oftast då inte förbättrar deras uppfattning om samhället.
– Många orkar inte hänga med i nyheter om de inte slår en i ansiktet. Man måste ta eget initiativ och många tycker säkert det är skönt att inte höra om allt hemskt som händer i världen, säger Mya Rydman.
Vem är syndabock?
Men är det medierna som gör nyheterna på fel sätt eller är det fel på användarna som inte vill leta upp nyheterna? Ari Nykvist anser att förändring är upp till båda parterna.
– Båda två måste närma sig varandra. Om inte nyhetsproducenter och läsare samarbetar riskerar den kollektiva uppfattningen om vad som är viktigt i samhället försvinna.