Har du för mycket månad kvar i slutet av dina pengar? Att få ekonomin att gå ihop är inte det lättaste och med tanke på den senaste tidens uttalanden av politiker verkar uppfattningen om pengar variera stort. Myteriet pratade med en ekonomisk rådgivare om hur du ska få kontroll över din ekonomi.
Orsakerna till att man får ekonomiska problem kan vara väldigt varierande. Ofta är det någonting oväntat som gör att tillvaron ändrar drastiskt, då kan det vara svårt att hålla ekonomin flytande.
Gunilla Holmberg, ekonomi- och skuldrådgivare på Folkhälsan i Mariehamn hjälper folk med deras privatekonomi varje dag.
– Den enas situation är inte lik någon annans. Att flytta hemifrån, få barn, separera eller insjukna och bli arbetslös är händelser som ofta slår på ekonomin.
Beroenden stort problem
Spelberoende och shoppingberoende har blivit en allt vanligare orsak till folks ekonomiska problem. Holmberg stöter på fall dagligen där spel och shopping på nätet är bovarna i dramat.
– Dagens samhälle uppmuntrar till konsumtion och det är lätt för oss att falla i olika fällor. Allt är så tillgängligt via nätet, du kan ruinera dig över en natt, säger Holmberg.
Struktur och ordning i ekonomin
Det viktigaste för att ha kontroll över din egen ekonomi är att du har struktur och ordning, att du vet hur mycket du har och hur mycket du kan spendera innan det krisar. Om man känner att kontrollen över ekonomin runnit en ur händerna ska man inte tveka att söka hjälp.
– Ta kontakt i tid, man behöver inte ha skulder för att kontakta en rådgivare, vi försöker hjälpa så gott det går, säger Holmberg.
En god planering är det viktigaste för att få pengarna att räcka. Sätt upp en budget som noggrant visar vad som krävs till hyra, till mat och till sist vad du kan spendera på nöjen. Om det inte lyckas att göra det själv har alla kommuner en ekonomisk rådgivare som man kan vända sig till gratis.
Konkreta sätt att spara
Det är inte bara internetshopping och stora utgifter som dränerar plånboken. Även små onödiga inköp som man gör i matbutiken inverkar i det långa loppet. Om man istället för att handla på måfå planerar sina inköp blir det mycket effektivare.
– Gör en handelslista och håll dig till den, ofta är det de extra varorna som slinker med som blir dyra i längden. Handla inte heller då du är hungrig, då ser allting gott ut och du får med dig en massa onödigt med dig hem, säger Gunilla Holmberg.