Ett vindkraftverk faller omkull. Det värsta som kan hända med ett vindkraftverk, faktiskt. Men vad innebär det för miljön? Hur påverkas människorna i katastrofområdet? Det tog en reporter reda på år 1989.
En höstdag 1989 kom larmet. Knappt hade man hunnit återhämta sig från Tjernobyl-olyckan innan katastrofen igen drabbade ett kraftverk. Den här gången ett vindkraftverk dock. Resultaten var ödesdigra. Karl Hjelmhult minns tydligt.
- Ja, det var hemskt. Här trodde man att en sån här sak inte kunde hända i vårt moderna land. Men så ligger det plötsligt där, vindkraftverket. Jag höll nästan på att snubbla på det. Gudskelov gick det inte så illa, berättar Hjelmhult.
Men hur kunde då en sådan här sak inträffa? Enligt experterna så berodde det, ironiskt nog, på höststormarna.
- Det blåste ganska hårt. Så motorn blev överbelastad. Då krackelerade systemet plötsligt. Mera vet vi inte, eftersom vi fortfarande inte har lärt oss tillräckligt om riskerna med denna livsfarliga energiform, säger energiexperten och kärnkraftsförespråkaren Kjell Mjölås.
Mer om det glada, livrädda 1989 blir det på fredag i Nittonhundranånting på Radio Vega, kl. 21.05. Repris på söndag 11.00.