
Varför beter du dig som du gör på sociala medier? Är du narcissist, en iakttagare eller stalker? Henrik Sköld är expert på sociala medier och har svaren på varför vi lägger upp selfie efter selfie eller sitter och muttrar åt hur andra beter sig.
När det kommer till sociala medier har de alla en sak gemensamt. De bygger på bekräftelsebehov. Att vi ständigt vill få uppskattning.
– I grund och botten är vi alla bekräftelsenarkomaner av olika grad på sociala medier. Vi vill få uppmärksamhet för det vi skriver om, för om vi inte var intresserade att berätta om det skulle vi inte ha gjort det från första början, säger Henrik Sköld, expert på sociala medier.
Yle.fi publicerade ett test som visar om du är en narcissist, iakttagare eller stalker på sociala medier. Men enligt Sköld så finns det flera tydliga typer. En som inte nämns är skeptikern.
– De vill ha källa på allt som sker, allt ska de ha referenser på allt.
Lyfter sig själv med gnäll
Besserwissern är även en vanlig karaktär. Den som alltid vet bäst och ska ha rätt. Den som försöker framhålla sin egen förträfflighet genom att rätta fel eller prompt försöka få fram sin egen synpunkt.
– Genom att hitta fel hos andra så växer besserwissern som människa. Vilket inte är så attraktivt.
Iakttagaren är den mer avslappnade användaren som av någon anledning bara följer med och tittar på vad andra laddar upp. Det kan vara ett val på grund av arbete, att aktivt facebookande inte gynnar ens jobb, eller så är det en mer tillbakadragen typ. Nyfikenhet är något som definierar iakttagaren, men också alla användare av sociala medier.
– Alla är jättenyfikna på varandra. Istället för att köpa skvallertidningar om vad kändisar gör läser man vad kompisarna hittar på för tokigheter. Så sitter man där och lägger pussel och känner sig bättre än dem, säger Henrik Sköld.
Skäms inte för ditt bekräftelsesökande
De som laddar upp bilder och skriver statusar för att få gillningar söker bekräftelse. Det gör också de som bara surfar runt och läser andras uppdateringar, fast på ett annat vis. De ser på andras uppdateringar för att ge sig själva bekräftelse, höja sig själva. Men enligt Sköld är bekräftelsebehovet något högst mänskligt som är djupt rotat i oss.
– Redan när vi är barn och ritar en teckning som vi ger åt mamma söker vi bekräftelse. Att bli sedd, hörd, respekterad och bekräftad är grundläggande drifter.
Beteendet ofta likadant i verkligheten
Ens beteende på sociala medier skvallrar också om hur man är i det sociala samspelet. En person som är framåt och kommenterar mycket är ofta likadan i verkligheten. Medan en iakttagare å andra sidan oftast är den med stenkoll på läget, som inte alltid är delaktig i diskussionerna, men vet bäst av alla vad som händer.
– Jag tycker de här karaktärerna oftast går att överföra direkt till verkliga livet. Men vissa som är introverta lever ju istället ut på nätet, säger Sköld.
Behöver du då skämmas för att du suktar efter gillningarna, är det okej eller inte?
– Jag tycker inte man ska behöva skämmas, bara lite, för det är ju inte riktigt helt okej att alltid aktivt söka bekräftelse.
Text: Axel Åhman