
Modeveckorna börjar nu. Ladda upp med de bästa modefilmerna och dokumentärerna.
Först ut är modeveckan i New York. Sedan följer modeveckorna i London, Milano och Paris. Hela september är en stor modefest där gatumodet inspirerar höstens mode, och modeshowerna dikterar vårens trender.
För att komma in i rätt stämning har jag plöjt igenom en hel del modefilmer, och här är mina tips till dig.
Diana Vreeland: The eye has to travel (2011)
Diana Vreeland var en oerhört spännande kvinna, och den här dokumentären berättar hennes historia. Förutom att du får en inblick i den tidiga modevärlden lär du känna en av de största personligheterna i branschen. Här har jag bloggat om filmen.
Valentino: The last emperor (2008)
Vi får se Valentino Garavani och hans partner Giancarlo Giammetti förbereda 2006 års vår- och sommarkollektion, och även följa med under förberedelserna för Valentinos 45-års jubileum som hölls sommaren 2007. Varför är filmen så bra? Här finns ett glasklart svar: karaktärerna. Valentino och Giancarlo gnabbas jämt och ständigt och jag kan inte låta bli att småfnissa åt deras små dissningar mot varandra. Chefssömmerskan är riktigt ilsken och ropar argt på italienska hur usla de andra sömmerskorna är. Det hela blir nästan en komedi, en inblick i modevärlden där alla fördomar besannas. Sedan ska vi inte glömma att Valentino var en mycket stor designer, med stora kunskaper inom haute couture. När filmen gjordes var han den enda av det gamla gardet som fortfarande designade under eget namn.
Ifall du vill se historien om en mer lågmäld designer ska du se L'amour Fou, där Yves Saint Laurents långvariga partner och älskare Pierre Berge berättar om deras liv tillsammans och om Yves karriär. Den är riktigt lågmäld och sorglig, och jag får en tår i ögat. Har du ännu inte fått nog? Då kan du kolla på Lagerfeld Confidential som handlar om ikoniska Karl Lagerfeld, eller kanske filmen om Cristóbal Balenciaga, som kort och gott heter Balenciaga.
The September Issue (2009)
Den numera klassiska modedokumentären handlar om amerikanska Vogues legendariska chefredaktör Anna Wintour, och hennes förberedelser inför höstnumret 2007. Septembernumret är såklart alltid det största och viktigaste numret hos en modetidning, och allt måste klaffa.
En annan stor moderedaktör är Carine Roitfeld som tidigare var chefredaktör för Vogue Paris. I Mademoiselle C får vi följa henne när hon ska starta upp sitt eget modemagasin CR Fashion Book. Här ser du trailern.
About face: Supermodels Then and Now (2012)
En dokumentär om modellyrket, med fokus på äldre modeller och deras tankar och synsätt på branschen och om att åldras. Ikoniska modeller som Isabella Rossellini, Paulina Porizkova, Jerry Hall och Christy Turlington får komma till tals. Det är verkligen intressant att höra deras historier, och att få ta del av hur utvecklingen inom modellbranschen har gått. Tittaren bjuds både på glamour och skratt, men också hemska historier som handlar om droger, självsvält och rasism.
En annan film som handlar om modellyrket är Chasing Beauty, men den håller inte alls samma klass som About face. Är man intresserad av modellyrket är den ändå värd en titt. Girl Model ger också tittaren en inblick i den mörkare sidan av branschen. Jag vill också tipsa om SVT:s serie Modellpojkar, vars andra säsong startar den 23 september.
Bill Cunningham New York (2010)
Okej, den här bara måste du se. Bill Cunningham känner du igen på den blåa arbetarrocken och den gamla kameran som alltid hänger runt halsen. Han jobbar för New York Times, och gör allt old school. Här kan du se hans bildspel fyllda med gatumode. Han har varit med länge, och han har alltid sett likadan ut. Som de flesta modemänniskor är han en speciell filur, men också rätt mystisk. Här har du ett porträtt av den första och största fotografen inom gatumode.
Är du ingen dokumentärmänniska? Då finns det såklart en hel del spelfilmer också som tangerar mode eller modebranschen.
Yves Saint Laurent (2014)
Två filmer som modeskaparen Yves Saint Laurent hade rätt nyligen premiär, och jag vill rekommendera den ena av dem. Filmen Yves Saint Laurent lämnar knappast någon oberörd, och jag var nog inte den enda som snyftade lite grann i biosalongen. Här kan du läsa mer om det.
The devil wears Prada (2006)
En ung och naiv tjej (Anne Hathaway) får jobbet som assistent till modemagasinet Runways chefredaktör Miranda Priestly (Meryl Streep). Mirandas karaktär sägs vara inspirerad av Anna Wintour, och många designers var rädda för att vara med som sig själva i filmen, eftersom det då fanns risk för att de skulle gjort Anna upprörd.
Confessions of a Shopaholic (2009)
En film som passar bra så här i hösttider när många säkert känner att de vill förnya sin garderob.
Sex and the city (1998-2004)
Alla serieavsnitt, och båda filmerna (gjorda 2008 och 2010) fungerar mycket bra som modeinspiration. Det är också roligt att kunna följa med alla trender som gått, genom att plöja igenom alla sex säsonger efter varandra.