
Klockan ringer och varje cell i din kropp skriker efter sömn. Du är inte redo att stiga upp, sömnen kallar på dig men jobbet eller skolan tvingar dig ändå upp ur din dvala. Humöret kommer direkt, tystlåten och trumpen är morgonens melodi. Orsakerna till varför vissa är på dåligt humör på morgonen är många.
Hjärnans ämnesomsättning är sänkt under natten, om man vaknar upp och sömnen inte hunnit ha sin återställande effekt ligger ämnesomsättningen efter vilket gör att man inte är beredd att ta tag i dagens krav.
– Kvällsmänniskan har det svårt på morgonen och upplevs som butter och trög därför att dennes biologiska klocka är försenad.
– Finns det krav så kommer man att bli irriterad, för man är inte ännu kapabel att hantera dem. Det är huvudorsaken till att man blir sur på morgonen, säger Tor-Björn Åkerstedt, professor vid stressforskningsinstitutet vid Stockholnms universitet.
Tips för att bli piggare:
Pigg tack vare biologisk klocka
Morgonmänniskor fungerar annorlunda på så sätt att deras biologiska klocka är ställd så att deras ämnesomsättning är uppvärmd då de vaknar.
– Vaknar man spontant är hjärnan utvilad och då är man vanligen glad, säger Åkerstedt.
Drömmar kan också ha inverkan, om man väcks ur en dålig dröm kommer den dåliga känslan man hade i drömmen att hänga med en stund efter uppvaknandet. Även sömnmängden har en direkt inverkan på humöret. För lite sömn är lika med dåligt humör. Om man ofta känner sig kraftlös eller deprimerad på morgonen gäller det att sova mer.
– Hjärnan måste ha full fart, full ämnesomsättning för att vara på gott humör, annars är den ledsen och trött, säger Åkerstedt.
Snoozeknappen kan vara lösning
Att snooza är lösningen för många, enligt Åkerstedt förbereder man då gradvis hjärnan för att stiga upp.
– När man slutligen stiger upp är man på bättre humör än om man stigit upp genast.
Morgonpigga är oftast gladare för att deras biologiska klocka stämmer bättre överens med samhällets krav och tider.
– Kvällsmänniskan har det svårt på morgonen och upplevs som butter och trög därför att dennes biologiska klocka är försenad. På kvällen är de istället trevligare.
Text: Axel Åhman