Clik here to view.

Tycker du att film är ett trist samtalsämne? Då skall du inte läsa det här. Och absolut inte lyssna på oss.
Den senaste tiden har det talats och skrivits en hel del om filmkritik. Ofta med ett kritiskt tonfall. Är det någon poäng att uppmärksamma allt som Hollywood spottar ur sig? Finns det inte en mängd viktiga filmer som publiken helt missar? Borde man inte ha bättre koll på alternativa distributionskanaler? Fyller dagskritiken överhuvudtaget längre någon funktion?
Vårt svar är ja. På alla fyra frågor.
Ja, det är viktigt att uppmärksamma även det så kallade ”dussinutbudet” som går upp på repertoaren varje vecka. Det är viktigt eftersom det är den film den så kallade ”breda” publiken ser. Filmer som ger uttryck för trender och attityder i samhället och som i förlängningen är med och formar kommande trender och attityder. För film påverkar. I alla former.
Poängen är att man måste ta även det lätta på allvar.
Ja, det finns en oändlig mängd intressanta filmer som produceras långt utanför Hollywoodkartan – ett faktum som kulturdebattören Trygve Söderling lyft fram. Filmer som speglar andra kulturer än den vi är mest bekant med, som lyfter fram viktiga teman, som underhåller och berör på andra språk än engelska. En del av dessa sänds på tv – men många drunknar bland det välbekanta bråte man så lätt klamrar sig fast vid. Varför se en obskyr iransk film av någon som heter Farhadi när hela Die Hard-serien går i repris?
Ja, det finns ett behov av att vidga vyerna och inse att publiken ser även annat än det som går på bio. Enligt den svenske filmkritikern Hynek Pallas ser 95% av svenskarna all film i hemmet. Och varför inte, när televisionerna är stora som en vägg och ljudet ljuder i surround. Men just i en tid av visuellt överflöd blir det extra viktigt att försöka lyfta fram de pärlor som flimrar förbi. De man lyckas fånga in.
Ja, dagskritiken fyller en funktion. För hur skulle alternativet se ut? Om ingen i det offentliga rummet lyfter fram, analyserar och kritiserar de filmer som varje vecka dyker upp på repertoaren så tas fältet helt över av den som har den största marknadsföringsbudgeten, den som skriker högst.
Så vad vill vi?
Vi vill tala om film. Alla sorters film. Ja, rentav frossa i dem. Och det tänker vi göra i programmet Filmfredag. Varje fredag efter nyheterna klockan 16 i radio Vega. Det blir recensioner och reflektioner, debatter och kolumner, filmmusik och festivalpublik. För att det är roligt, intressant och viktigt. För att vi alla ser film och påverkas av det vi ser. För det är det film gör, den berör.