Arkeologerna är begeistrade. Sommarens utgrävningar vid Raseborgs ruiner har resulterat i ett helt oväntat men mycket viktigt fynd inne i ruinerna. Fyndet kan ge mängder av ny information om livet på medeltiden.
Alla forskare trodde att den ursprungliga borggårdens golv inte längre fanns under nyare lager. Men vad stötte arkeologerna den här veckan på om inte just den ursprungliga beläggningen av kullersten.
Nya skyltar ledde till historisk upptäckt
Nya förvaltaren Forststyrelsen har i sommar satt upp stora informationsskyltar på området. Forststyrelsen har därför den här veckan låtit arkeologerna gå igenom marken där det har grävts gropar för skyltarna.
Ingen trodde att det fanns något att hitta
Inne på borggården har det inte grävts på mycket länge eftersom alla trodde att de äldsta fynden försvann när arkeologerna för första gången började studera ruinerna i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. De första utgrävningarna vid Raseborg är mycket bristfälligt dokumenterade.
- Vi trodde ju att huvudslottet har tömts för över hundra år sedan, att där inte finns någonting att hitta, säger Georg Haggren som har lett utgrävningarna nu.
Men den här veckan hittade arkeologerna borgens gamla stengolv.
- Det är borggårdens ursprungliga stenbeläggning. Det är något fascinerande och nu vet vi att det finns mycket att hitta här inne i slottet.
Arkeologerna har i många år, också i sommar, endast grävt i närheten av ruinerna på Slottsmalmen. De får nu ta ny sats.
- Nu måste vi tänka om. Det är otroligt spännande. Det ger otroligt stora möjligheter här på Raseborg.
Sagoland för historiker
Han säger att fyndet blir en skattkammare för forskare.
- Vi har nu endast grävt små provgropar och plötsligt finns det en massa information om Raseborgs slott och det medeltida Raseborg.
Haggren visar kullerstenarna och andra stenar som syns i en fyrkantig grop. Den är ungefär tre gånger två meter stor.
- Här kan man se stenbeläggning från slottets slutskede, det vill säga från 1500-talet.
Bland stenarna syns pyttesmå kolbitar.
- Det finns också rester av brand. Vi vet att slottet eldhärjades någon gång efter mitten av 1500-talet. Spåren av branden syns nu tydligt här.
I rutan syns också annat än kullerstenar och kolbitar.
- Här syns konstruktioner från äldre skeden i slottets historia. Vi började med en riktigt liten grop men när vi såg att det finns mycket mera bevarat, öppnade vi lite mera.
Haggren blir nästan mållös.
- Det känns otroligt fint!
Alla ska få se
Det är Forststyrelsen som betalade för utgrävningarna i samband med skyltarbetet.
Groparna täcks nu över men de överraskande fynden innebär att utgrävningarna fortsätter nästa år.
Arkeolog Henrik Jansson på Forststyrelsen hoppas att någon del av de nya fynden i sinom tid kan lämnas synliga så att besökare vid Raseborgs ruiner får se hur borgen såg ut på 1500-talet.