Clik here to view.

Det tjugo år gamla mysteriet med hur Pellinge-Mårran fick sina ögon och tänder är äntligen löst! Sune Bergström hoppade i bilen, åkte med Pellingefärjan till Pellinge för han visste att lösningen på mysteriet väntade där.
Wikipedia om Mårran
Mårran är en litterär figur i Tove Janssons romaner om Mumintrollen, introducerad 1948 i boken Trollkarlens hatt.
För invånarna i Mumindalen fungerar Mårran som ett ständigt närvarande hot, men hon är också en sinnebild för ensamheten. Mårran är mycket kall och allt hon rör vid fryser till is. Men där inne längtar hon efter ljus och värme; hon förstår bara inte att ta till sig det på rätt sätt. Mårran fungerar som en psykologisk skildring av de mycket ensamma människorna, som inte förmår ta till sig kärleken. Deras uppträdande upplevs istället som skrämmande, vilket gör att de förblir ensamma.
Pellinge-Mårrans hemlighet avslöjas
Gia Mellin-Kranck och Kasper Kranck avslöjar Pellinge-Mårrans hemlighet.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Vid korsningen av Ölandsvägen och Stenholmsvägen på Pellinge träffade Sune Gia Mellin-Kranck, hennes son Kasper Kranck och den holländska fårhunden Schappe (från schapendoes) . Vanligen när man letar efter någon, brukar man få vinkar om att det blir varmare när man närmar sig den som gömmer sig. I Pellinge-Mårrans fall måste det ju bli kallare - allt som Mårran rör vid fryser till is.
Mycket riktigt, Sune började känna hur det gick kalla kårar längs ryggraden och hur det började dra kallt kring fötterna när de närmade sig bakifrån något som såg ut som en stor, grå sten med grön mossa ovanpå. När det lilla sällskapet kom till framsidan, vem stirrade då på dem med sina kalla ögon och sin vita tandrad om inte Mårran! Sune höll sig på behörigt avstånd för att inte frysa till is, trots att det den här kvällen var närmare trettio grader varmt på Pellinge.
Kasper upptäckte Mårran
Det var Kasper i fyraårsåldern som först upptäckte Mårran. Han berättade för pappa Ronnie och mamma Gia att han hade sett Mårran, eller "Måijan" som en fyraårig Kasper kanske sade. Visst hade Kasper rätt, det var Mårran!
Pappa Ronnie blev eld och lågor och började genast planera hur Mårran skulle kunna få ögon och tänder. Liksom i alla barnfamiljer var Tove Janssons Muminböcker och videofilmer populära i familjen Kranck. Från en videokassett med Mumintrollens äventyr frös Ronnie bilden av Mårran och gjorde en schablon av ögonen och tänderna i rätt skala.
Då Mårran fick sina ögon
En vacker dag smög sig hela familjen utrustnad med schabloner, målburkar och penslar till Mårran som stod ensam (hur annars) i en vägkorsning omgiven av tallskog. Pappa Ronnie skred till verket medan mamma Gia och lilla Kasper spanade efter eventuella bilar. Så fort en bil närmade sig Mårran, kastade sig hela familjen med målpytsar och penslar i skydd bakom Mårrans stora kropp. När faran var över, fortsatte Ronnie med målandet. Det tog ganska lång tid eftersom han ville göra ett ordentligt arbete. Hela familjen och säkert Mårran också var nöjd med slutresultatet. Mårran hade fått sina isande kalla, vita ögon och sin vita, långa tandrad, precis som i Muminböckerna och -filmerna. Hon var från och med nu en vän och medlem av familjen.
Varenda gång familjen passerade Mårran på väg från stugan hälsade de "Hej då Mårran vi far nu, vi kommer på nytt igen!" och varje gång när de kom till landet ropade de "Hej Mårran nu är vi här igen!" Också Kaspers jämnåriga kamrater hälsade på Mårran med hot om att det annars kommer att hända något hemskt.
Många teorier
Kasper erkände för Sune att det nog ibland var svårt att hålla familjens och Mårrans hemlighet. Folk har undrat vem det var som målade ögon och tänder åt Mårran. Enligt någon teori skulle det ha varit någon utlänning eller någon okänd person från mellersta Finland. En liten, liten krets visste nog vem målarna var, t.ex. Kaspers alla kamrater och familjebekanta men på Pellinge avslöjade familjen inte hemligheten åt någon. När Gia fick höra att namngivna Pellingebor skulle ha målat Mårran, tyckte hon att det var litet fräckt att det fanns Pellingebor som tog åt sig äran.
Mårran i japansk tv
Pellinge-Mårran har blivit en liten turistattraktion i synnerhet nu under Tove Janssons hundraårsjubileum. Skolelever och dagisbarn på Pellinge har samlats kring Mårran. För några år sedan när Gia cyklade förbi en grupp utländska turister med egen guide, kunde hon inte låta bli att berätta Mårrans historia för gruppen. Mårran har också visats i japansk tv.
Tove Janssons födelsedag till ära lade Kasper, Gia och Schappe i juni en blomsterkrans på Mårrans huvud. Tove Jansson bodde ju sommartid bara ett stenkast ifrån Pellinge-Mårran.
Pellinges första konstverk
Gia berättade med stolthet om hur Pellingeaktivisten Stig Weckman i Pellinge-Nytt, strax efter att Mårran var målad, skrev att Pellinge nu har fått sitt första konstverk - Mårran finns på Ölandet! Hela familjen Kranck var glad men avslöjade inte ens då hemligheten för Stig.