Clik here to view.

Vad har passionsfruktsskal, krokodilavföring eller honung gemensamt? De har alla använts som preventivmedel under historiens gång.
- Folk har i alla tider försökt skydda sig på olika sätt. Man har använt djurtarmar och olika blåsor som kondomer, och man har stoppat in en hel del i kvinnans slida - passionsfruktsskal, honung och krokodilavföring, berättar barnmorskan Åsa Enervik på Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, i Sverige.
Hon ser den kvinnliga frigörelsen och kliniker för sexuell hälsa som viktiga milstolpar i preventivmedlens utveckling. Till Finland kom p-pillret och spiralen i slutet 1950-talet, som båda gav kvinnorna möjlighet att själva bestämma över sina kroppar och potentiella graviditeter. År 1972 började den moderna familjeplanerings era, då folkhälsolagen trädde i kraft och förband kommunerna att anordna rådgivning i familjeplanering.
Inga förbud i Finland
I Sverige fanns det en preventivmedelslag ända fram till slutet av 1930-talet, som förbjöd att sprida användningen av preventivmedel eller upplysning kring dem.
Enligt THL, Institutet för hälsa och välfärd, har vi i Finland inte haft några liknande bestämmelser, utan här har man genom tiderna varit jämförelsevis tillåtande när det gäller preventivmedel. Efter krigen uppmuntrades ju till och med medborgarna att föda nya finländare. Aborter har däremot varit strängt kontrollerade, och före 50-talet tilläts abort bara om moderns liv var i fara.
Enligt barnmorskan Åsa Enervik, har attityderna till preventivmedel konstant varierat under historiens gång.
Viljan att utveckla manligt p-piller saknas
- Om man ska nämna något negativt med p-pillren så var det att de förde över preventivansvaret på kvinnorna, konstaterar Åsa Enervik.
Så var dröjer då det manliga p-pillret?
Medan kvinnor i hela tiden fått utstå biverkningar av de hormonella preventivmedlen, har en stor del av forskningen om det manliga p-pillret lagts på is, bland annat för att de skulle ge för många biverkningar.
Åsa Enervik är ändå hoppfull.
- Man brukar alltid säga att det manliga p-pillret kommer om fem till tio år. Men jag är ändå hoppfull, det forskas jättemycket i det här och jag tycker mig höra positiva tongångar.
- Så om fem eller tio år har vi ett manligt p-piller?
- Om fem till tio år, javisst, skrattar barnmorskan Åsa Enervik.
Texten är en del av serien Var allt bättre förr, där hälsoserien Kraft granskar fenomen i den medicinska historien. Läs de andra artiklarna här. Hör mer om preventivmedlens historia och bland annat om prokrastinering - uppskjutarbeteende - i Kraft onsdagen 30.7.2014 klockan 19.30 på Radio Vega.
Relaterade ämnen: "Läkemedelsföretagen inte intresserade av p-piller för män"