De som påverkas mest av Israel-Palestina-krisen är lokalbefolkningen. En fotoutställning som pågår för tillfället vill lyfta upp den vanliga människan. Hur påverkas hon av decennier av krig?
Det var det brinnande intresset för social jämlikhet och mänskliga rättigheter som fick journalisten och fotografen Mirva Helenius att åka som människorättsobservatör till Västbanken. Där levde hon bland den palestinska lokalbefolkningen och dokumenterade deras vardag. Förutom mycket erfarenhet resulterade hennes tid där i en fotoutställning som för tillfället visas på Bar No 9 i Helsingfors.
- Det är svårt att berätta om vad som händer där. Med en fotoutställning kan man med egna ögon se vad som sker och bilda sig en egen uppfattning om händelserna, säger Mirva vars bilder visar vardagen för lokalbefolkningen på Västbanken.
Konflikten mellan Israel och Palestina har pågått i decennier och eftersom det för det mesta är en lågintensiv kris vet allmänheten inte alltid vad som sker, Mirva vill speciellt peka ut hur krisen påverkar lokalbefolkningen. Hennes bilder från 2013 har ett symboliskt värde och visar på vad som händer i området hela tiden.
Barn mest utsatta
- Det mest rörande var att se hur barnen påverkas. De går till skolan varje dag förbi tungt beväpnade soldater som ibland trakasserar och till och med arresterar dem. Jag har sett barn under tio år som blivit misshandlade.
De som lever mitt i konflikten är ändå vanliga människor som vill leva i fred och ha kontroll över sina liv. Mirva menar ändå att palestinierna har anpassat sig till sin extrema situation medan det för henne var otroligt svårt och absurt att komma till Västbanken.
Närvaron viktigast
En människorättsobservatör ska bidra med en skyddande närvaro. Mirvas uppgift medan hon var på Västbanken var att rapportera om brott, misshandel och de vardagliga saker som sker när folk lever under ockupation.
- Det är svårt att leva där som vanlig människa. Det är inte ofta det sker allvarligare brott men trakasserier och misshandel sker konstant, säger hon.
Om sin vardag där berättar hon att det är tudelat, det är svårt att ha en vanlig vardag under ockupation. Det finns både fysiska begränsningar, så som muren och olika check points, och också byråkratiska hinder. Det är svårt för alla att röra sig på Västbanken.
Det lilla vi som vanliga människor kan göra för att hjälpa är bland annat att välja våra produkter med omsorg.
- I vardagen kan man till exempel välja bort produkter som produceras i olagliga bosättningar, menar Mirva. och fortsätter med att säga att det ändå är politikerna som har den största makten när det kommer till krig och fred.
Hur ser du på den uppblossande krisen på Gazaremsan?
- Det är tyvärr inget nytt som händer, det har varit fullt krig på Gaza tidigare. Jag är ledsen över situationen, också för att det är den vanliga lokala befolkningen som påverkas mest av kriget.
Mirva är ändå inte utan hopp för framtiden och menar att det kan nog finnas en lösning, och det är allt den vanliga befolkningen på båda sidorna vill.
Utsällningen Occupied kan ses på Bar No 9 i Helsingfors fram till den 6 augusti.