I september 1944 samlades 7200 invånare i Degerby, Sjundeå och Kyrkslätt för att ta ett sista avsked av sin hembygd. De hade fått åtta dagar på sig att tömma allt från lösöre till skördar och boskap.
Det har nu gått 70 år sedan dess och evakueringen av Porkala och Karelen uppmärksammas nu med pjäsen Grytan full.
Grytan full handlar om hur det var när karelarna kom till Porkala-området, om hur de togs emot och vilka relationer som uppstod.
- En flicka vaknar och får möjligheten att se sitt liv ur en helt annan synvinkel. Hon är hela byns älskling, säger sjundeåbon Ida Flemmich som spelar Lise-Lott, det vill säga flickan som vaknar.
Byter språk
Sommarmusikalen Grytan full, som har premiär ikväll (18.7), ska bjuda på både mysterier, romanser och glada skratt. Den visas i Sjundeå bads park fram till den 17 augusti och regisseras av Tapio Laasonen som också skrivit manus och ansvarar för musiken. Pjäsen är tvåspråkig.
- Det är en extra grej som ingen teater här i närheten har. Språket byter i år hela tiden så att till och med en som inte kan det ena språket hänger med, säger producent Susanne Ekström, aktiv inom föreningen Porkala Parentesen som står bakom teatern.
Företagare och kulturfolk samarbetar
Föreningen Porkala Parentesens medlemmar består av företagare från många olika sektorer inom turismbranschen. De har som mål att få Porkala mer synligt. Det är nu andra året i rad föreningen ordnar teater med Porkala-tema.
- Efter den första teatern sade jag att nu klarar jag vilka projekt som helst. Nu när vi har läktaren så vet man ändå vilka snören man ska dra i. Men jag brukar säga att ska företagare samarbeta med kulturmänniskor så ska du vara en viss person för att klara av det. Kulturmänniskor är helt något annat än en företagare. Man ska ha bra tålamod. Kulturmänniskan kan bli fast i sitt eget liv och det måste den få vara för att komma på allt, men det är olika världar, säger Ekström som själv är företagare i Sjundeå.
Porkala-Karelen-temat har sin grund i att förutom utarrenderingen av Porkala till Ryssland så förlorade också 400 000 karelare sina hem i samband med vapenstilleståndsavtalet med Ryssland år 1944. Porkalaområdet var trots allt i rysk ägo endast i 11 år trots att avtalet stod på 50 år. Från och med år 1956 har områden byggts upp på nytt.