Clik here to view.
Många spelmän och besökare har samlats på Kaustby-festivalen. Mårten Holm, som rapporterar från festivalen, säger att det är fullt med folk och att det inte har varit så här bra stämning på flera år.
Just nu är 11 000 personer samlade för att lyssna till J. Karjalainen på Kaustby-arenan. Det kan hända att besökarantalet spränger 100 000.
- Det har sålts drygt tre gånger fler biljetter i förköp jämfört med förra året. Och man har otroligt tur med vädret, säger Mårten Holm.
Tre tusen spelmän är anmälda och dessutom finns det runt 1000 oanmälda. De spelar i fler än 400 grupper och konstellationer.
- Budgeten är inte hög utan allt grundar sig på en enorm talko-insats. 400 personer har arbetat hårt för att förverkliga festivalen, säger Holm.
Hela ortens festival
Hela Kaustby sluter upp kring sin festival och de öppnar även sina hem. Mårten Holm bor hemma hos en familj i deras egnahemshus tillsammans med fyra andra inkvarterade.
- Jag bor tillsammans med bland annat en schweitzare, så engelska blir vårt gemensamma språk. Här är dörren öppen och vi får komma och gå som det passar oss, säger Holm.
Att vara finlandssvensk i Kaustby är inget problem, man känner sig välkommen och många finlandssvenska spelmän deltar. Bland andra Jepo Kryddona, Mini Kryddona, The Gniders och Rosenfink. Mikael Fröjdö med en grupp potpurri-dansare bjöd på uppskattade underhållning i går. Runt 14 nationaliteter är samlade på festivalen.
Inte bara knätofsar
Det är helt fel att tro att festivalen bara innehåller gammal spelmansmusik och knätofsar. Det gemensamma är att alla vill föra spelmanstraditionen vidare men det är fritt att göra det på det sätt man vill.
- Här finns något för alla åldrar och smakriktiningar. Till exempel Juha Kujanpää-ensemblen låter lite som Electric Light Orchestra blandat med Jethro Tull och svenska Hoven Drovens folkrock skulle platsa i Metallväktarna, säger Mårten Holm.
På tisdag klockan 21.03 och 22.15 kan du höra Mårten Holm intervjua Christine Julin-Häggman, folkmusikern som står bakom Jepo Kryddona och en intevju med det finlandssvenska bandet Rosenfink.