Fiskars ska vara attraktivt före både konstnärer och besökare, men någon nöjespark blir det ändå inte. Det slår nye fastighetsdirektören Kari Selkälä fast.
Det är högsäsong för Fiskars bruk just nu. Besökare promenerar ut och in i caféer, ateljéer och de små butikerna. Fiskars lockar besökare, och Fiskarsbolaget vill i framtiden locka dem också under höst, vinter och vår.
Fiskarsbolaget firar 365 år i år, och det innebär en mängd evenemang på bruksområdet. Det finns de som tycker att man har gått för långt, att bruket drivs på turismens, inte konstnärernas och formgivarnas villkor. Samtidigt som man satsar på turismen och evenemangen, blir villkoren hårdare för de konstnärer och formgivare som arbetar i Fiskars, lyder kritiken.
Alla ska trivas
Kari Selkälä är nytillträdd fastighetsdirektör för Fiskarsbolaget. Han ansvarar för bolagets alla fastigheter, och därtill markegendomen. Diskussionen kring bruksområdet är bekant för honom.
- Vi måste hitta ett sätt att utveckla det här området som gör det möjligt för alla parter att trivas här. Resenärerna skulle inte komma hit om vi inte hade konstnärer, och vi skulle inte kunna ha den servicenivå vi har i dag utan turisterna, säger Selkälä.
Enligt Selkälä är fastigheterna på bruksområdet en del av Fiskars business. Bruket är ett stort showroom och spelar en viktig roll i Fiskars brandbygge. Hur mycket fastigheterna borde avkasta vill Selkälä inte gå närmare in på.
- I princip borde fastigheterna här vara självförsörjande. Med de intäkter vi får från bruksfastigheterna bord vi alltså klara av underhållet av området.
Långsam utveckling
Samtidigt är Selkälä mån om att poängtera det unika i bruksmiljön. Han säger att området ska utvecklas långsamt och med respekt för historien.
- Jag skulle inte vilja se att Fiskars blir en nöjespark, dit bussar och tusentals människor strömmar in. Naturen och infrastrukturen måste kunna bära
Selkälä hoppas på en bra dialog mellan alla parter på bruksområdet. Fiskars har tillsammans med Aalto-universitetet jobbat fram en plan för hur området kunde utvecklas, och i det arbetet har alla aktörer i Fiskars haft möjlighet att delta. I augusti är det dags att sammanfatta planerna.
Torget börjar byggas
Ett konkret utvecklingsmål är torget i Fiskars. Kari Selkälä hoppas att man under slutet av sommaren ska enas om en plan för torget. I bästa fall kunde ett första hus stå färdigt vid torget nästa sommar.
Fiskars skulle förlägga informationen i det huset, men andra aktörer behövs också. Målet är att bygga flera och större byggnader runt torget, men i det här skedet vill Kari Selkälä inte uttala sig om planer som sträcker sig längre fram i tiden.