Clik here to view.

– Vi har försökt göra radio av de där riktigt avgörande ögonblicken i livet. De där stunderna som etsar sig fast i minnet.
Det säger Annvi Gardberg, dokumentarist och granskande journalist på Svenska Yle. Annvis ”Sommarprinsessan” handlar om en vändpunkt i fosterdottern Suvis liv. 5-minutersdokumentärer är något alldeles nytt för Annvi, liksom för Kia Svaetichin, som jobbar med sin första tv-dokumentär för YLE Fem. Till vardags gör hon flödesradio som projektledare för Myteriet. Kias bidrag till Radio Vegas nya satsning Lyssna! Berättelser är en kortdokumentär om en tsunamiöverlevare.
Lyssna! Berättelser har gjorts under ledning av den prisbelönta danska radiodokumentaristen Rikke Houd.
– Vi har gått som med en ficklampa för att lysa upp en bit av verkligheten, säger Annika Sylvin-Reuter, känd som den ena av Familjelivs två Annikor.
Annvi, Kia, Mikael, Annika
Kortdokumentarister
Den nödvändiga närvaron
– Man kan säga att min huvudperson Matti överlevde tsunamin i Thailand år 2004 tack vare att han drack så mycket kvällen innan, berättar Kia. Jag hade tänkt mig att vi gör en lite rolig grej, men under intervjuns gång bröt Matti ihop. Jag sitter bredvid honom, på soffan i hans vardagsrum med mikrofonen mot hans mun. Jag tittar inte på honom, just för att han bättre ska kunna gå in i sina minnen och återberätta händelserna, som om de skedde precis i nuet. Plötsligt blir han alldeles tyst. Jag förstår efter en stund att han gråter och då tänker jag bara för mig själv: Kia var tyst nu, var tyst nu!
Lyssna! Berättelser, första säsongen
- 25.6 Missnöjd - om plastikkirurgi av Annika Sylvin-Reuter
- 2.7 Sommarprinsessan av Annvi Gardberg
- 9.7 Sepon salonki - om kärlek av Charlotte Sundström
- 16.7 Min gamla pappa, jag och vår katt Oranja av Sune Bergström
- 23.7 Året då skivan Noir kom ut - om den livsviktiga musiken av Heidi Grandell-Sonck
- 30.7 Tsunamins efterdyningar av Kia Svaetichin
- 6.8 Läsa för livet - om lässvårigheter av Anna Dönsberg
- 13.8 Natten då jag började måla - om den svåra konsten att börja av Mikael Kokkola
- 20.6 Glassplitter och madagaskarstjärnor - om en botanisk fristad av Gungerd Wikholm
Mänskliga möten
– En kortdokumentär kan fånga något man annars kanske hade gått förbi eller hoppat över. Man kan upptäcka konflikter eller gåtor man inte visste något om på förhand.
Det säger Mikael Kokkola, känd för Vegalyssnarna som värd för God morgon Östnyland och redaktör för Kulturtorsdag. Hans dokumentär skildrar en natt när han själv tog ett avgörande beslut.
– Dem vi intervjuar till vardags har ofta en klar agenda, eller representerar något, säger Mikael. Men i de här berättelserna finns en närhet och en öppenhet som vi annars inte så ofta hör i radion. Det handlar om att möta en människa eller gå in i en situation, i stället för att snabbt fråga efter en känsla eller en åsikt.
– Jag hade nog en agenda med min kortdokumentär, säger Annika. Varje dag promenerar jag förbi flera plastikkirurgikliniker och jag känner en frustration över våra förvridna skönhetsideal. I min berättelse ”Missnöjd” ville jag gå in i och möta den här känslan.
– Jag märkte att när man bandar för en kortdokumentär går man hemskt mycket djupare och kommer en människa mycket närmare än man gör i vanliga intervjusituationer, säger Kia. Annars har jag MINUS två timmar på mig att bli färdig. Matti träffade jag över en öl redan kvällen innan själva bandupptagningen för att bara snacka igenom saken med honom. Trots att jag först kände att ”NEEJ, hur ska jag orka träffa honom en gång till och göra intervjun”, var det belönande. Matti öppnade sig, och de tio minuter av materialet jag sist och slutligen använde för min dokumentär, dem skulle jag aldrig ha fått utan den långsamma processen. Men efter intervjun var jag nog helt slut!
Radio är bäst!
Alla är överens om att radio är ett fantastisk medium att jobba med.
– Radion har dödat teven för länge sen, säger Kia.
Mikael håller med.
– Ljudet och rösten ger utrymme för fantasin. Mötet blir intimt.
– Det är framtiden, att bara lyssna utan att titta på bilder, tror Kia.
Kan ni använda er av det här radiotänket i de program ni vanligtvis gör?
– Visst! säger Mikael. Kanske det inte finns plats i nyhetsarbetet för olika berättarplan och röstlägen, men nog en hel del målande med ljudatmosfärer, scener och rytm.
– Jag har börjat improvisera mera när jag berättar och jag funderar också på tempus. Vanligtvis berättar vi att något redan har hänt, men man kan också berätta som om det skulle ske just nu, säger Annvi.
– Utmaningen är att hålla ögon och öron öppna, säger Annika. Det är då berättelsen visar sig. Rikke Houds workshop var en sådan övning, att fördomsfritt öppna alla sinnen. Det kommer alltid någonting och det mesta kan förädlas.
– Det var ett jätteroligt projekt, säger Kia. En kortdokumentär varar i några minuter, men kan ta tag i hela livet. Gjorde jag det på nytt skulle jag försöka stanna tiden. Kanske en berättelse om att lyfta en temugg …
– Det riktigt viktiga och betydelsefulla kan sägas kort, säger Annvi. Det är ju en liten pärla!
Första säsongen av Lyssna! Berättelser sänds i Yle Radio Vega varje sommaronsdag från och med den 25 juni. Sänds kl. 11.48 & 19.22 samt i Radiohuset.