Clik here to view.

Vi gav er chansen att berätta varför ni badar bastu, vilken temperatur som är den bästa och i vilket sällskap nakenheten känns bekväm.
Hela det långa formuläret hittar du här: Bastubad när det är som bäst
Vi tar fortfarande emot svar på formuläret, det gör vi ända tills bastukvällen kör igång på onsdag, den 18 juni klockan 18.30.
Men redan nu är det dags att komma med en mycket strikt hållen grafisk presentation av hur ni svarat på några av frågorna.
Avkoppling, det är helt klart det vanligaste motivet när vi värmer bastun. Avkoppling och njutning är nyckelorden som tillsammans förklarar varför den stora majoriteten svettas. Umgänget är det viktigaste för en klar minoritet. Majoriteten bastar för att njuta och koppla av, men som tur är finns det en minoritet som lägger på ett kol för att umgänget, pratet och skrattet ska få sin plats i svettrummet.
Det finns de som påstår att finländare gärna badar nakna i familjekretsen. De finns de som påstår att vi finländare känner oss bekväma också när vi svettas oklädda med vänner och bekanta och så finns det de som påstår att vi finländare glatt sätter oss nakna på bastulaven med precis som som helst. Alla tre grupperingar har ungefär lika rätt och lika fel. Ska vi dra någon slutsats av det här så blir den den uppenbara; att de flesta av oss tycker att det är trevligt är basta naken tillsammans med någon annan.
Av den här grafiken kan vi utläsa mycket. Vi kan se att alla inte kan trivas maximalt i samma bastu samtidigt och att sannolikheten för att det uppstår en diskussion om temperaturen är mycket hög. Ett medeltal ligger väl på knappa 80 grader. Men vem njuter av medeltal? Tyvärr pekar den här statistiken tydligt på att det är nödvändigt att pröva sig fram och anpassa temperaturen efter bastun, luftfuktigheten och sällskapet. Alla tre variabler kan man experimentera med tills man finner den rätta kombinationen. Den kommer antagligen att ifrågasättas och diskuteras under badandet. Statistiken visar att det är meningen att det ska vara på det viset.
Metodik och felmarginaler
Vi frågade, vi fick svar och vi gjorde diagram. Det är hela metodiken.
Vi har inte medvetet manipulerat resultaten i någon riktning. I övrigt har vi nog brutit mot de flesta grundläggande regler och principer för hur man samlar in, sammanställer och presenterar tillförlitlig statistik om befolkningens bastuvanor. Vi har till exempel inga som helst uppgifter om vem som svarat på frågorna och det tänker vi heller inte ta reda på. Tolkningarna av resultatet håller samma vetenskapliga standard som arbetet med statistiken. Felmarginalerna är kanske de bredaste vi hittills presenterat på Svenska Yle, vi kan här nöja oss med att kalla dem kungliga.
Så där, en rejäl brasklapp ska man avrunda med. Det är rätt och det ser bra ut.
Läs också:
Bastumaraton på Strömsö
Sex timmar bastu med Elin och Mårten
Det omöjliga bastubygget fungerar på papper
Och här kan du skicka in Din bästa bastubild.