Clik here to view.

Susanna Rapp är 23 år gammal och kan inte simma. Tillsammans med simläraren Malena Holmström och Myteriet gick de för att träna lite teknik och reda ut varför Susanna inte simmar längre än 50 meter.
- Jag kan nog simma lite och jag vet i teorin hur man ska göra. Men simtestet på 200 meter skulle jag inte klara. Jag har fått 50-meters märke från simskolan men då fuskade jag nog lite, säger Susanna.
Simlärare Malena Holmström påpekar att det är A och O att man har gått i simskola som barn och att man har fått stöd hemifrån av sina föräldrar. Susanna påpekar att hon har gjort bådadera men har ändå inte lärt sig simma.
- Jag har gått i simskola, jag har simmat med pappa och jag har varit i stödsimskola. Men ändå har jag inte lärt mig att simma. Men min syster kan inte heller simma så det kan ju vara något genetiskt, skrattar hon.
Susanna säger att hon inte är rädd för vatten, men det gäller då hon är på trygga plaster som i en simbassäng. Skulle man knuffa i henne i öppna havet så skulle hon nog bli rädd.
Simma som en mullvad
Susanna och Malena går i vattnet. Och Susanna får ge en provvisning på hur hon simmar.
- Bra går det. Du simmar något mellan bröstsim och sparkar med crawlspark. Du blandar ihop flera olika simsätt, säger Malena. Börja med att öva sparkar och armtag. Ta med en platta första gången och träna benen, uppmanar Malena sin simadept Susanna.
Simkunnighet
Den nordiska definitionen av simkunnighet: efter ett fall i djupt vatten skall man klara av att simma 200 meter, varav 50 meter är på rygg.
De vuxnas simkunnighet varierar mycket enligt åldersgrupperna. Simkunnigheten bland personer i medelåldern är tydligt sämre än hos de yngre åldersgrupperna.
Av 15–24-åringarna kan 86 procent simma.
Endast 49 procent av 55–64-åringarna är simkunniga.
Enligt undersökningen är männen bättre simmare än kvinnorna, eftersom 71 procent av männen kan simma och 65 procent av kvinnorna.
Särskilt svag simkunnighet har 55–64-åriga kvinnor – endast 42 procent är simkunniga.
Förutom ålder och kön inverkar även antalet skolår samt bostadsort på de vuxnas simkunnighet.
Det finns inga skillnader mellan flickornas och pojkarnas simkunnighet.
Källa: LIKES-tutkimuskeskus & Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund rf (FSL). Undersökningen är gjord 2011.
Nästa steg för Susanna är att träna sin spark. Hon sparkar nämligen från knävecket något Malena påpekar att det är ett vanligt fel som gör att kroppen blir i fel position i vattnet och benen tenderar att sjunka mot bottnen.
- Prova simma mullvadssim, säger Malena. Det är i princip hundsim, men mullvaden simmar med ansiktet under vatten. Så lär du dig grunderna till crawlsim.
Efter en stund i bassängen under Malenas vaksamma öga ser Susannas simteknik mycket bättre ut. Hon simmar modigt med huvudet under vattnet och sparkar med raka ben en ordentlig spark. Vad ger Malena för vitsord till Susanna?
- Jag tycker att Susanna var duktig från början, hon kunde ju trots allt simma lite. Men med en egen stil, skrattar Malena. Men hon lärde sig snabbt och hon tog åt sig av det jag sa så jag ger henne vitordet nio och ett halvt.
”En aha-upplevelse”
Susanna är också nöjd efter simtekniklektionen.
- Det känns bra och jag är så klart glad. Det kändes som en aha-upplevelse när jag satt huvudet under vattnet och fick rätt ställning med kroppen i vattnet och samtidigt fick jag upp benen och kunde sparka bättre. Jag fick rätt andningsrytm och då blev det genast mycket lättare. Jag kan inte påstå att jag kan simma men det känns som om jag lärt mig någonting!
Malena Holmström berättar att det oftast är sparken som är felaktig, man böjer t.ex. på knäna. Eller så simmar man med huvudet så högt över vattenytan så att håret inte blir vått och då sjunker fötterna automatiskt och det blir fel teknik.
Missade vattensköldpaddan
Susanna säger att hon inte påverkats så mycket av att hon inte kan simma men att speciellt utomlands då det funnits möjlighet till att surfa eller delta i andra vattensporter så känns det dumt då hon aldrig kan delta i dem.
- En gång minns jag speciellt bra, jag var och resa med min kompis i Asien och hon for och snorkla och såg en massa spännande saker som en stor vattensköldpadda. Och det missade jag ju. Men här hemma i Finland bryr jag mig inte så mycket om min oduglighet som simmare. Men jag har alltid flytväst på mig om jag är på sjön och alla mina vänner vet om jag inte kan simma.