Clik here to view.

Musikväktarna hade i sin sista sändning från studion i Böle för denna termin förmånen att på lyssnarnas begäran spela bland annat en hel del orkestermusik, några förnäma solosånger, lite pianomusik och ett stort renässanskörverk. Dessutom platsar väl alltid någon sats ur Vivaldis Årstider in vilken tid på året som helst. Nu var det dags för Sommaren i en version som blåser liv i Vivaldis slitstarka väderprognoser och blir en påminnelse om naturens somriga närvaro och färgprakt.
Somrig balett
Kärleksdrycken (L'elisir d'amore) är en italiensk opera i två akter av Gaetano Donizetti. Kärleksdrycken är en av de oftast spelade av Donizettis operor och det finns ett stort antal inspelningar. Enligt Operabase är det den 13:e mest spelade operan i världen. Disa hade önskat arian Una furtiva lagrima med vår inhemska tenor Jorma Silvasti. Den versionen spelade Musikväktarna med stort nöje.
Cello!
Carl Stamitzs Cellokonsert nr. 2 i A-dur, andra satsen, en Romance – Andantino spelades för två trogna lyssnare i Illby. Carl Stamitz levde mellan åren 1745 och 1801. Han var en ledande företrädare i den andra generationen i den så kallade Mannheimskolan. Vid sjutton års ålder blev han anställd i hovkapellet, en position han behöll till 1770 då han påbörjade ett vagabondliknande liv som, med vissa avbrott, fortgick i tjugofem år och tog honom över hela Europa.
Kärlekens visa
Gottfrid Gräsbecks komposition Kärlekens visa intog en naturlig plats på skivtallriken denna kväll och ytterligare en fenomenal naturbeskrivning, om man kan kalla stycket så, blev det med Jean Sibelius’ pianokomposition Granen.
Vännen Fritz
Cavalleria Rusticana är utan tvekan Pietro Mascagnis största operahit. Han komponerade runt 15 operor sammanlagt och L’amico Fritz är uppföljaren till Cavalleria Rusticana. Ur denna undantagsvis komiska opera spelades Intermezzot för Nisse i Kotka.
Sommarpsalm
Definitivt somriga tongångar blev det i Jack Mattsons Sommarpsalm ur musikteatern Katrina med Gabriel Suovanen som solist.
Vivaldi!
Därefter var det dags för en ansenlig portion musik av Antonio Vivaldi. Först ut var blockflöjtisten Dan Laurin i en rasande fräsch version av Sommaren ur Vivaldis De fyra årstiderna. Därefter ville en lyssnare påpeka att Vivaldi också skrivit annat musik än De fyra årstiderna och väktarna hade förmånen att snabbt plocka fram Vivaldis Gitarrkonsert i D-dur, RV93. Ett alldeles förtjusande önskemål som tydligt profilerade Vivaldi som en mångsidig och produktiv tonsättare.
Ta en titt här.
Renässanskör
Gregorio Allegri levde åren1582-1652 och verkade som präst och kompositör i Rom. Han är mest känd för sitt 9-stämmiga dubbelköriga Miserere, som länge framfördes i påskveckan i Sixtinska kapellet. Ett imponerade verk som nu genom sin spelning i Musikväktarna nu förhoppningsvis kunde ersätta en trasig C-kassettspelare i Dragsfjärd.
Prego!
Som socker på kvällens sändningsbotten överraskade Jan Granberg väktarna med en mixning av Giuseppe di Stefano i sången Santa Lucia luntana. Första versen hördes i en version från år 1944, två år innan Stefano officiellt debuterade och andra versen i en inspelning från år 1964 då han definitivt etablerat sig som en av världens ledande tenorer.
I studion denna fina junikväll satt Marina Lindholm och Håkan Wikman. En fin avslutning på vårterminens musikväktarsändningar från studion i Böle. Terminens definitivt sista musikväktare kommer från studion i Vasa den 17 juni.