
- Hon är byggd i vår vik, säger Svante Johansson på Kitö i Sibbo om Lyra som började som traditionell skuta, var piratskepp i Pirates of the Caribbean-filmerna och slutade som turistfartyg i Karibien.
Det var Svantes farfar Karl och far Helge som byggde Lyra i hemstranden vid Svartviken på Kitö. Svante minns inget av själva skutbyggandet, han var bara omkring ett år gammal när Lyra var färdigt byggd.
Trots att Lyra figurerade ombyggd till både slavskeppningsfartyg och piratskepp i tv och på film, kände pappa nog igen det kännspaka språnget, stäven och fören, säger Svante. Riggen byggdes om i Portugal.
Hos Svante Johansson där skutan Lyra byggdes
Skutan Lyra byggdes hemma hos Svante Johansson vid Svartviken på Kitö i Sibbo skärgård. Lyra skeppade allt från sågvaror till slavar och pirater i samband med filminspelningar. I slutet av maj 2014 sjönk hon under en seglats i Karibien.
Per-Gustav Wickholm skrev 1999 boken "Skutor i Sibbo under 1900-talet". Här är några detaljer och bilder om Lyra ur boken:
Sibbogaleasen Lyra sjösattes för 66 år sedan den 7. juni 1948 vid Svartvikens strand på Kitö. Hon var 28,5 m lång och 7,4 m bred, lastade 220 ton och 65 stds sågade trävaror.
Lyras historia började den 8 januari 1947 då kölen sträcktes till den 80 fot långa skutan. Ansvarig byggmästare var Edvin Gustafsson. Byggmästare på plats var Svantes farfar Karl Johansson. Bygget omfattade 10 000 arbetstimmar för 6 man.
De här byggde Lyra: från vänster Göran Sundberg, Helge Johansson, Hugo Sundström, Gunnar Hassel, Ossi Hassel, Emil Åberg, Arne Sundström och framför dem Karl Johansson.
År 1971 såldes Lyra till Amerika, där hon omriggades till tvåmastad råseglare och senare till tremastad. Hon användes i tv-filmserien Rötter som slavskepp.
I de två första av de totalt fyra filmerna i serien Pirates of the Caribbean hette fartyget bland annat The Henrietta och The Terrasaw. På senare tid har det tvåmastade skeppet - nu under namnet The Brig Unicorn - varit en sevärdhet på ön St. Lucia.
I slutet av maj i år sjönk fartyget under en seglats mellan öarna St. Lucia och St. Vincent i Karibien. Besättningen på 10 man klarade sig utan skador.