
De konsumerar Pöytäviina på låtskrivarsessionerna. De hånar kristendomen i låttitlarna. Kollektivet träffar Oskryf i ett bombskydd i Jakobstad.
Det experimentella dronemetalbandet Oskryf har vaknat ur vinterdvalan och gjort några spelningar i Österbotten. Namnet Oskryf är dialektalt och kräver kanske en förklaring.
- Skryft betyder trevligt. Oskryft betyder otrevligt, förklarar Joakim Finholm.
- Skryfan karl. Oskryfi band, förtydligar Markus Rosenberg.
Det här är definitivt inte trevlig musik. Oskyrf spelar en tung experimentell musik med mycket oljud och hårda gitarriff som långsamt tonar ut. I låtarna finns influenser av drone, ambient, blackmetal och mycket mer.
Betänk!
Låtnamnen är en av bandets paradgrenar. Eller vad sägs om singeln från 2012? Den heter Betänk: Lifvets korthet, Dödens visshet, Evighetens längd! Just den titeln är ett klassiskt religiöst motto som man ibland kan hitta som korsstygn eller tavelplansch. Oskryf använder ofta bibelcitat med drypande ironi och bitterhet. Titeln till den senaste singeln är ett exempel på ett råd man inte ska följa.
- Jag tycker att det är ett av de bästa exemplen på hur man inte ska göra. Uppför dig på ett visst sätt så blir det bättre när du dör. Have fun, säger Markus.
Logotypen är designad av en av metalvärldens giganter: Christophe Szpajdel. Han har gjort logotyper till kända blackmetalband som Emperor, Moonspell och Wolves in the Throne Room. Oskryf chansade och tog kontakt via Facebook. Christophe var med på noterna och lovade att göra en skiss för en tjugolapp. När logon var klar bestämde han sig för att inte alls ta betalt.
- Han är bara nöjd över att folk vill använda hans logotyper.
Pöytäviina
Oskryfs låtar är en sorts experimentell dokumentation och skrivs alltid i berusat tillstånd. På grund av att de bor på olika orter bokar Markus och Joakim ibland in låtskrivartillfällen. De håller på så länge de orkar.
- Det är en intensiv process. Vi har inte tillgång till någon studio utan jobbar i mitt sovrum. Vi slänger fram idéer och tar in dem. Det är nästan som abstrakt målning. Det är väldigt expressivt. Det är mer som en dokumentering än att vi faktiskt skriver en låt, förklarar Joakim.
- Man kan säga att låtarna är som ett foto av tidpunkten, säger Markus,
Det klassiska brännvinet Pöytäviina konsumeras flitigt låtskrivarsessionerna.
- Jag dricker aldrig annars Pöytäviina, säger Markus.
- Inte jag heller men det hör till med det här projektet. Det går alltid minst en flaska, fyller Joakim i.
- Ibland är den största utmaningen att få in så mycket material som möjligt medan vi kan spela, säger Markus.