Clik here to view.

Boken skulle egentligen ha utkommit redan i fjol, då det hundrade verksamhetsåret firades. Arbetet svällde ut och texterna blev fler, så den blev klar först nu. Boken Sköna Slöjd är tvåspråkig, på finska heter den Mainiot Taidot.
Ett tiotal skribenter har medverkat och skrivit om antingen sitt eget hantverk eller så har de intervjuat hantverkare. Boken är också vackert illustrerad med fotografier.
En bok är förstås inte tillräcklig att omfatta allt hantverk, så man har fått lov att göra ett urval. Anna-Maija Bäckman, föreningens verksamhetsledare, berättar att man har fokuserat på sånt som är typiskt för Österbotten.
Ämnena är bland annat smide, brudkronor, bleckslageri, sävslöjd, stickning och väveri.
Björköskåp och rysstavlor
Två av skribenterna fanns också med vid presentationen av boken: Leena Sandberg och Jarl Nystrand. Leena har skrivit om silverpapperstavlor, i folkmun rysstavlor.
- Tavlorna tillverkades av soldater som gjorde värnplikten på kasernområdet i Vasa i slutet av 1800-talet, säger Leena.
Militären uppfattades som något ryskt och kasernområdet kallades för "ryssbackan". Därav fick tavlorna sitt namn. Ursprungligen kommer tekniken från Paris.
Jarl Nystrand har skrivit om Björköskåpen, de sirligt snickrade och konstfullt och färggrant målade skåpen. En del av texten är hämtad ur en dokumentation av de allmogesnickare och -målare som skapade skåptypen.
En inspirationskälla
Boken är alltså en dokumentation av det konsthantverk som utförs i Österbotten. Förhoppningsvis kan den också vara en inspirationskälla och väcka läsarens kreativitet.
- Då jag har läst texterna har jag märkt att många av skribenterna redan som barn har blivit intresserade av hantver. Det är viktigt att barn får se och pröva på hantverk, säger Anna-Maija Bäckman.