
På lördag utses årets museum i Europa och det estniska sjöfartsmuseet Flyghamnen är en av favoriterna. Det skulle i så fall vara andra gången på sex år som ett museum i Tallinn vinner titeln. Också Ålands sjöfartsmuseum är nominerat i år, men anses inte höra till favoriterna.
- Det känns förstås bra att vara nominerad, men mest glädjande av allt är att vi har så många duktiga museiarbetare som gör det möjligt, säger Flyghamnens direktör Urmas Dresen anspråkslöst. Med tanke på hur museer såg ut i Estland förr är det nästan otroligt.
Det är det europeiska museiforumet EMF som utser vinnaren i tävlingen Årets museum i Europa. I år ordnas galan i Estlands konstmuseum Kumu, som vann priset år 2008. Priset har delats ut sedan år 1977 och har aldrig vunnits av ett finskt museum.
- Allt vi har här har en egen berättelse, säger museets kommunikationsspecialist Jüri Paltser när han tar emot mig i museets café. Vår uppgift är att visa upp det som finns på ett sätt som ger besökaren en kulturupplevelse.
Från caféet ser man ut över hela flyghangaren där museet är inrymt. Byggnaden i sig är unik. Den byggdes för snart hundra år sedan som världens första skalkonstruktion av monolit järnbetong. Med andra ord, kupolerna i taket är bara åtta centimeter tjocka och är byggda i ett stycke.
- Flyghangarerna byggdes så stora och utan stödjande pelare så att flygplan ska kunna rulla in för egen motor, säger Paltser, och de ska kunna vända helt om inne i hangaren.
Förutom själva byggnaden är det u-båten Lembit som är museets huvudattraktion. Lembit tar upp nästan 60 av hallens 100 meter och den är så stor att besökare kan gå in i den utan större besvär. Han byggdes på 1930-talet och därför är alla orginalskyltar för besättningen skrivna på estniska.
- Både museet och en så här stor och välbevarad ubåt är något ni inte har i Finland, påpekar Paltser, och det som gör att vi kan vinna är att besökaren får röra allt han eller hon ser här.
Gustaf Antell