Clik here to view.

På utställningen "Tillsammans" (Kimpassa) som öppnar på Kiasma på fredag (16.5) har 16 inbjudna konstnärer och designers fått fritt spelrum att skapa verk som på olika sätt anknyter till Marimekko.
En del konstnärer har använt sig av Marimekkos tyger medan andra har dragit nytta av företagets produktionsprocesser och fabriksutrymmen.
Resultatet är en gränsöverskridande utställning där samtidskonst möter design på ett både överraskande och lustfyllt sätt.
En sockersöt ros
I den öppna och ljusa utställningssalen som vätter mot Mannerheimvägen står bildkonstnären och skulptören Hanna Vihriälä och poserar i olika akrobatiska vinklar för att hörsamma pressfotografernas ivriga önskemål.
Vihriäläs verk är en enorm ros som visar sig bestå av drygt 200 000 godisbitar i olika nyanser av rött – godisbitarna glittrar i solljuset och man kunde nästan missta bitarna för att vara gjorda av glas.
Hanna har inte själv räknat hur många bitar som gått åt till hennes godisros, men en av museets konservatorer har roat sig med att räkna de knappnålar som nålat fast varenda liten bit – kanske för att man ska ha koll på om någon godissugen besökare fått för sig att plocka åt sig en bit …
Eftersom både Marimekko och Kiasma är starka bränd som de flesta finländare har något slags förhållande till tyckte Hanna Vihriälä att det var skoj att bli tillfrågad om att medverka i utställningen – att hon valde att medverka med just en ros handlar om att rosen i sig är en slitstark och också klichéfylld blomma som ofta används i allt från skira spetstyger till Marimekkos egna tyger.
Globala klänningar
I samma rum som Vihriäläs ros har konstnärsduon Company, dvs Aamu Song och Johan Olin, ställt ut ett tiotal färggranna s.k. globala klänningar – i deras verk blir Marimekko Maailmanmekko.
Aamu Song, som själv är hemma från Syd-Korea, berättar att utgångspunkten för deras verk var att den klassiska Tasaraita t-tröjan är så pass vanlig att man nästan kunde se den som en finländsk nationaldräkt.
Aamu och Johan beslutade sig för att resa till länder som Japan, Ryssland, Syd-Korea och Uzbekistan för att låta lokala skräddare sy upp sina traditionella dräkter i Marimekkotyger.
I bagaget hem hade man med sig lokala tyger som man lät sy upp till klassiska Marimekkoklänningar.
Som ett exempel på en global klänning lyfter Johan Olin och Aamu Song fram en traditionell rysk dräkt som består av tre olika blommiga Marimekko-tyger, och så en klänning som sytts upp enligt Annika Rimalas klassiska Takila-modell – den grafiskt strama klänningen består av två olika grant mönstrade ryska tyger.
Utställningen "Tillsammans" på Kiasma sommaren 2014.
På utställningen "Tillsammans" ställer 16 konstnärer och formgivare ut verk som inspirerats av Marimekkos tyger.
Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Clik here to view.

Lerfigurer för var och en
I ett hörn i rummet intill har konstnären och formgivaren Jenni Tuominen ställt ut ett tiotal svartvita och några regnbågsfärgade lerfigurer – allt från hästar och elefanter till hundra och människor, och alla har de sin egen karaktär, form och stil.
Några av de starka kvinnofigurerna ser Jenni gärna som ett slags självbilder, och hon hoppas att besökarna också ska känna igen sig i hennes figurer.
När jag frågar Jenni Tuominen vad Marimekko betyder för henne berättar hon att hon tillbringade sina tidiga barndomsår i Sverige och att hennes mamma inredde hemmet i Landskrona med Marimekkotyger.
För åtta år sedan vann Jenni en stor designtävling som Marimekko arrangerade och sedan dess har hon tecknat ett flertal mönster för företaget, bland annat det tyg som hon har låtit sy upp en klänning av, Pikkujätski.
Utställningen ”Kimpassa-Tillsammans” visas på Kiasma t.o.m. den 7 september.