
Det är inte bara Softengine som representerar Finland i den andra semifinalen i Eurovision song contest. En av låtskrivarna av Irlands bidrag, svenska Jonas Gladnikoff är numera fast bosatt på Åland.
– Den kan egentligen vara i vilken genre som helst, det viktigaste är ju att man på tre minuter och genast efter den första lyssningen vill höra den igen. Som tv-tittare har man ju inte tid att lyssna på den femton gånger och sen tycka om den. Sen finns det en hel del olika knep för att en låt ska bli effektiv.
Även om det är själva låten som enligt Jonas Gladnikoff är det viktigaste i tävlingen så finns det vissa saker man måste tänka på då man skriver för Eurovisionen.
Låten ska kunna sjungas live
– Den måste ju fungera som ett scenframträdande också, låten får till exempel inte vara för komplicerad att sjunga live, för då kan det bli problem.
Till diskussionen om typiska Eurovisionslåtar vs. "riktig, nutida musik" säger Jonas Gladnikoff att det finns rum för både och.
– Det är kul när det i tävlingen finns allt från typiska ESC-låtar med schlager och powerballader till vanlig radiopop. Det att man utöver det hittar musik som man annars aldrig skulle höra på radio, speciellt i norden, är en av de stora njutningarna med Eurovisionen. Att helt enkelt upptäcka musik man aldrig skulle upptäcka.
Lordi är en favorit
– Ja-a, alltså det är väl så att minst en av låtskrivarna måste vara bosatt i Finland, och nu är jag ju det, så möjligheten finns. Jag känner rätt många finländska artister som kunde vara potentiella. Så vi får se. Men det skulle vara riktigt kul, hoppas det blir av.
Vad gillar den nationella publiken?
Att skriva låtar för olika länder är i grunden ändå samma sak, det handlar i första hand om att göra en bra låt.
– Den stora skillnaden är väl att uttagningarna i olika länder skiljer sig så mycket från varandra. I en del länder tävlar fem låtar, i andra trettio. Ska man satsa på ett visst land så blir det att göra lite research för att veta vilket sound och vilken ljudbild som går hem, i fall hemmapubliken gillar traditionella instrument och så vidare. Men en bra låt är ju ändå alltid en bra låt oavsett i vilket land den tävlar, så det är nog där fokus ligger, det vill säga att jag tycker låten är bra. Sen är ju ofta artisten från det landet man skriver för och då gör man en låt som passar dem och som de tycker om. Börjar man tänka för konstruerat och att det ska vara si och så då tappar man nog kreativiteten.
Hurudan är Ålands ESC-låt?
Så en hurudan Eurovisionslåt skulle Jonas Gladnikoff skriva för Åland? Skulle den handla om havet, om att äta pannkaka och skjuta skarvar?
– Haha, nej, det tror jag nog inte. Jag skulle nog först funderat ut vem som skulle sjunga låten, det finns ju några riktigt bra sångerskor och sångare på Åland. Sen skulle jag ta med artisten i processen så den skulle lämpa sig för artisten. Jag tror inte jag skulle tänka på någon speciell genre, jag tror inte ålänningarna har nån specifik annorlunda smak som skiljer sig så mycket från de låtar jag annars skriver.
Om Jonas Gladnikoff fick välja en av alla världens artister att skriva en låt för skulle han välja Kate Bush.
– Hon är en av mina barndomsidoler och att få skriva en låt, och framförallt en Eurovisionslåt, vore ju en riktig dröm. Hennes musik är så underbar så den skulle nog bli trogen hennes stil.