
Den svenske succéförfattaren Stieg Larsson bedrev en egen utredning av mordet på statsminister Olof Palme. Det skriver Svenska Dagbladet, som har tagit del av Larssons personliga arkiv.
Genast efter mordet på Palme i februari 1986 började Stieg Larsson undersöka vilka personer eller grupper som kunde ligga bakom. 1987 lämnade han över en egen utredning till Palmegruppen.
Larssons misstankar riktades mot den svenske ex-officeren och underrättelsemannen Bertil Wedin, som pekats ut för kopplingar till apartheidregimen i Sydafrika. Wedin vistades då på Cypern, och Larsson hade kartlagt hans resor, ekonomiska förhållanden och bråk med den cypriotiska polisen.
På 1990-talet förekom det så kallade Sydafrikaspåret ofta i Palmeutredningen, efter att en sydafrikansk polisöverste uppgett att en kollega hade organiserat mordet.
SvD skriver att Larssons arkiv fyller 15 flyttlådor, och enligt hans förra sambo Eva Gabrielsson stod Palmemordet högt på hans agenda. Larsson fortsatte att syssla med fallet till sin död 2004.
Polisprofessor Leif GW Persson säger till Expressen att han är skeptisk till Larssons privatspaningar, och även biträdande riksåklagare Kerstin Skarp uppger för SvD att man inte undersöker spåret Bertil Wedin så värst aktivt.
Wedin själv har aldrig förhörts av svensk polis, men han säger till SvD att han inte är skyldig till mordet.