Clik here to view.

Ekonomiskt kunnande och kännedom om bokbranschen krävs av den som ska ta över som verkställande direktör för förlaget Schildts & Söderströms. Ett finlandssvenskt toppjobb är ledigt för den som har rätt kvalifikationer nu då Barbro Teir återgår till tidningsvärlden.
- Eftersom det nu är ett monopol så har vd:n för Schildts & Söderströms en väldigt stor betydelse för kulturpolitiken i Svenskfinland, säger litteraturvetaren Trygve Söderling.
Han hoppas att den som väljs själv har verkat litterärt och gett ut böcker, i stil med till exempel de litterära cheferna Johannes Salminen och Thomas Warburton i tiden var på var sitt förlag.
- Det är klart att det ska finnas också ekonomisk kunskap men det är väl inte alldeles omöjligt att kombinera, säger Söderling.
Toppjobbet som verkställande direktör för det största finlandssvenska förlaget blev ledigt i och med att Barbro Teir övergår i KSF Medias tjänst från och med början av mars. Vice verkställande direktören Mari Koli leder förlaget i väntan på att en ny vd utses och hon hör också till dem som kan tänkas få posten.
Också författaren Monika Fagerholm hoppas att den nya vd:n är någon som verkligen kan bokbranschen och förstår författarnas och litteraturens villkor. Fagerholm oroar sig för att de ekonomiska kraven gör att det inte går att ge ut sådan litteratur som skulle vara viktig för den finlandssvenska kulturens utveckling, men som inte säljer tillräckligt bra.
"Kan aldrig bli lönsamt"
Fagerholm tycker att det är problematiskt då man tillämpar ekonomiska principer på den finlandssvenska kulturen, som bärs upp av författare som lever på olika sorters stipendier då bokförsäljningen inte ger tillräckliga intäkter.
- Problemet kommer att bestå så länge som den finlandssvenska kulturen består. Litteraturen kan egentligen aldrig bli ekonomiskt lönsam, publikunderlaget är för litet, säger Fagerholm.
Vid Finlands svenska författareförening vill ordföranden Peter Sandström ändå tona ner betydelsen av den nya förlagschefens betydelse. Också om det är viktigt att den som väljs att leda Schildts & Söderströms har en bred kultursyn och inte bara stirrar sig blind på det ekonomiska är valet av person inte nödvändigtvis avgörande för författarnas välmående.
- Författare ska kunna koncentrera sig på att skriva och på att göra ett så bra konstnärligt verk som möjligt. Då ska det inte spela så stor roll vem som är vd för ett förlag, utan det viktiga är ju att det litterära sköts så bra som möjligt och så mångsidigt som möjligt, säger Sandström.