
På fredag debuterar journalisten Jeanette Björkqvist på teaterscenen med manus till dokumentärteaterföreställningen "Kvinna till salu" - en föreställning som handlar om människohandel i Finland.
Om man får tro Internationella arbetsorganisationen (ILO), som är FN:s fackorgan för sysselsättnings- och arbetslivsfrågor, beräknas 20 miljoner människor globalt vara offer för människohandel, eller trafficking. 58 procent av offren är utsatta för handel för sexuella ändamål. Och 75 procent av människohandelsoffren är kvinnor och flickor.
Hösten 2013 befann sig 119 personer i det finländska hjälpsystemet för människohandelsoffer. Merparten var offer för arbetsrelaterad människohandel vilket enligt Minoritetsombudsmannen snarare är ett tecken på att vi inte känner igen sexuellt relaterad människohandel än att sådana offer inte finns i Finland.
Siffran är inte heller representativ för verkligheten eftersom människohandel är så kallad dold brottslighet som är svår att uppdaga och därför når offren av många orsaker aldrig fram till hjälpsystemet.
Dessa faktauppgifter framgår i det 24-sidiga faktahäftet/programbladet som teaterbesökarna kommer att få ta del av i samband med föreställningen ”Kvinna till salu” som har premiär på Svenska teatern fredagen 21 februari.
”Kvinna till salu” är ett samarbete mellan Jeanette Björkqvist och regissören Marcus Groth, och den baserar sig på tidigare opublicerat rättegångsmaterial och omfattande research kring människohandel i Finland.