Clik here to view.

Finländska arkitekter i allmänhet, och finlandssvenska i synnerhet, kommer knappast att få någon stor synlighet i Guggenheimmuséets arkitekturtävling. Så resonerar de arkitekter Yle Huvudstadsregionen pratat med. De dömer ut Svenska kulturfondens stöd till tävlingen.
En motivering till att Svenska kulturfonden stöder tävlingen med 500 000 euro är just det att finländska och finlandssvenska arkitekter ska få internationell synlighet, men arkitekterna och emeritusprofessorerna Tore Tallqvist och Jan Söderlund tror att det snarast är fråga om en utopi. Söderlund ger inte mycket för den finlandssvenska kopplingen som Kulturfonden vill föra fram.
- Det är ett mycket sökt argument att det skulle stöda finlandssvenska arkitekter. Nej, det tror jag inte på. Visst finns det begåvade finlandssvenska arkitekter, men de är i proportion så få.
Tallqvist ställer sig mycket kritiskt till den motivering Svenska kulturfonden ger och han misstänker att fonden är ute och seglar på obekanta vatten.
- Kulturfonden, och framför allt dess styrelse, saknar kunskaper om vad en arkitekturtävling går ut på.
I det stora hela är Tallqvist glad över att Kulturfonden stöder arkitektur, men han tror att man har tänkt fel då man stöder tävlingen. Han önskar dock att i och med att Kulturfonden ger ett finansiellt stöd, så borde det finnas ett krav på att tävlingen hålls öppen och utan inbjudna tävlande. De som har bjudits in har nämligen en tendens att mer eller mindre automatiskt ta hem priset, så det skulle ge en skev och förutbestämd tävling. Då Söderlund dessutom gissar att det kommer in cirka 500 tävlingsbidrag, så lär de finlandssvenska bidragen drunkna i mängden.
Tallqvist och Söderlund menar också att det krävs många arbetstimmar för att planera ett så stort projekt som ett Guggenheimmuseum, och omräknat i pengar blir arbetsprestationen en kostsam affär.
- Det är nog jävligt dyrt om man gör en ordentlig insats. Minst 50.000, kanske 100.000 euro, berättar Söderlund.
Vad är synligheten värd om man ställer upp och inte vinner?
- Nå, den är noll.
Ingenting?
- Ingenting!
Framstående arkitekturkunskaper i Finland
Varken Tallqvist eller Söderlund tvivlar på att det finns tillräckligt skickliga finlandssvenska arkitekter, tvärtom är nivån hög bland dem. Tallqvist vågar till och med påstå att finlandssvenskarna på egen hand kan konkurrera med de internationella arkitekterna.
Då det kommer till slutresultatet tippar Söderlund på tre olika nationaliteter, han tror att det vinnande bidraget kommer från Danmark, Spanien eller Finland eftersom dessa tre är mycket framstående arkitekturländer. Amerikanerna däremot tror han inte alls på.
De två emeritusprofessorerna är lite skeptiska till att själva delta i arkitekturtävlingen. Söderlund menar att yngre förmågor hellre får ta sig an uppgiften, Tallqvist däremot kan tänka sig att ställa upp på ett villkor – arvodet ska vara rätt.
- Jag skulle genast ställa upp om Svenska kulturfonden skulle ge min lilla verksamhet en tiondel av den summa som de nu har reserverat för den här Guggenheimtävlingen, säger Tallqvist med glimten i ögat.
Läs också:
Björn Teir: Kulturfonden måste ta risker
Beslut om Guggenheim väcker intern kritik
"Kulturfonden ska inte stöda Guggenheim-tävling"
Hbl: Kulturfonden stöder Guggenheim med halv miljon