När den senaste istiden drog över Norra Europa dog många av våra vanligaste träd och växter ut. I Nordamerika klarade sig samma växter ändå relativt bra.
- Det här beror på att våra europeiska bergskedjor t.ex. alperna och karpaterna är öst-västliga, medan de nordamerikanska, t.ex. appalacherna är nord-sydliga, berättar Tigerstedt.
I Nordamerika kunde växtligheten alltså krypa söderut till varmare trakter medan den i Europa på sätt och vis fastnade mellan bergen.
För större diversitet
Peter Tigerstedt, emeritus professor vid Helsingfors universitet har arbetat med vinterhärdighet och att förädla växter i hela sitt liv.
- Jag minns en gång i Himalaya då vi var ute med Svenska rhododendronföreningen för att samla kvistar. Då kom en ekologisk polis och stoppade oss vid bilarna. Vi var tvungna att visa vad vi hade i plastkassarna.
Arbetet går ut på att hitta nya (eller ny-gamla) arter som kunde anpassa sig till den finska naturen.
- Till exempel Hemlocken och Douglasgranen är båda utmärkt sågvirke. De växer fort, blir höga och trivs bra i vårt klimat, berättar Tigerstedt.
Hör mer om Peter Tigerstedt och hans äventyr i Experttimmen på torsdag kväll klockan 19:30 och var med och ställ frågor till trädgårdsagronom Johan Slätis redan nu till expert@yle.fi