Clik here to view.

- Varför borde jag göra det? Det är arbets- och näringsminister Jan Vapaavuoris (Saml) svar på frågan om han informerat sina kolleger i Helsingforsfullmäktige om att Guggenheimstiftelsen ansökt om ett statligt stöd på hundratusentals euro av ministeriet.
Flera ledamöter i stadsstyrelsen, som gav grönt ljus till Guggenheim i måndags, har sagt att de då inte känt till att projektet kan komma att få statligt stöd. Guggenheimstiftelsen har nu valt att ta tillbaka sin ansökan om statligt stöd.
- Det är mycket möjligt att ledamöterna inte har varit medvetna om stödet. Men inom statsförvaltningen har vi ingen skyldighet att informera kommunerna om de ansökningar vi har fått till ministeriet, säger minister Jan Vapaavuori till Yle Huvudstadsregionen. Vapaavuori sitter också i Helsingforsfullmäktige.
Du har alltså inte ens meddelat din egen fullmäktigegrupp Samlingspartiet om stödet?
- Varför borde jag göra det?
För att de skulle ha haft den informationen då beslutet om tomtreserveringen för ett Guggenheimmuseum fattades.
- Jag har varit ganska länge med i politiken och jag har aldrig hamnat i en situation där medlemmar i stadsfullmäktige eller i stadsstyrelsen skulle bli upprörda av att staten beviljar stöd för ett projekt som ligger inom den kommunens område. Jag har stora svårigheter att förstå varför människor har blivit upprörda av det här, säger Vapaavuori.
Nu tar Guggenheimstiftelsen tillbaka sin ansökan. Hur ser du på det?
- Det är deras sak. Jag vill inte kommentera det. Men det är klart att om vi inte har en ansökan kan vi inte bevilja pengar.
Men vart går de här pengarna nu?
- De är öronmärkta för att befrämja träbyggande. Vi har massor av andra idéer. Men det är sorgligt eftersom det knappast finns en bättre chans att befrämja finskt träbyggande, säger Vapaavuori.
Rauhamäki överraskades inte av stödet
Efter att De gröna tidigare i dag på onsdagen hotade att ompröva sitt stöd till projektet valde Guggenheimstiftelsen att ta tillbaka sin ansökan från arbets- och näringsministeriet.
- Guggenheimstiftelsen har följt med den politiska diskussionen i Helsingfors och kommit fram till att vi tar tillbaka vår ansökan till ministeriet. Arkitekturtävlingen framskrider ändå som normalt, skriver Guggenheimstiftelsens biträdande chef Ari Wiseman i ett utlåtande till Yle.
De gröna har ställt som krav att man kan stöda Guggenheimprojektet om det inte finansieras med allmänna medel. De grönas stöd var avgörande för att stadsstyrelsen i Helsingfors i måndags skulle rösta för en tomtreservering som möjliggör en arkitekturtävling om ett Guggenheimmuseum vid Södra kajen i Helsingfors.
Dagen efter stadsstyrelsens beslut meddelade arbets- och näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) att arkitekturtävlingen får stöd av ministeriet eftersom tävlingen uppfyller de krav som ställs inom ramen för det nationella träbyggnadsprogrammet och därför kan få uppskattningsvis några hundratusen euro i statligt stöd.
Stadsstyrelsens ledamöter verkar inte ha varit medvetna om stödet då de i måndags gav tomtreserveringen grönt ljus.
- Jag har inte varit medveten om Guggenheimstiftelsens ansökan, men jag är inte överraskad. Arbets- och näringsministeriet beviljade senast Guggenheim var aktuellt 800 000 euro för arrangerandet av en arkitekturtävling, säger stadsstyrelsens ordförande Tatu Rauhamäki (Saml)
De gröna lättade efter att ansökan drogs in
De grönas Jukka Relander är lättad efter att Guggenheimstiftelsen tagit tillbaka sin ansökan om statligt stöd.
- Guggenheimstiftelsen har uppgett att de är medvetna om våra villkor och tar hänsyn till dem och resultatet var att ansökan drogs in, säger Relander till Yle Huvudstadsregionen.
Men varför kan inte ministeriet stöda projektet eftersom det finns ett program för träbyggande?
- Det här är nu andra omgången av Guggenheimprojektet och stiftelsen har erbjudit sig att stå för kostnaderna för en arkitekturtävling. Det är också viktigt för oss att vi kan hålla våra principer. Vi har lovat våra väljare att det inte ska gå några offentliga medel till projektet i det här skedet, säger Relander.
Om De gröna hade varit medvetna om stödet skulle partiets ledamöter ha röstat annorlunda i stadsstyrelsen i så fall?
- I det fallet skulle vi ha diskuterat frågan på förhand med Guggenheimstiftelsen eftersom det i så fall hade varit emot våra villkor. Och om deras ställning inte hade förändrats då är det möjligt att De gröna i stadsstyrelsen skulle ha röstat nej till projektet.
Har förtroendet för Guggenheimstiftelsen påverkats av det här?
- Jag litar på dem ännu mera nu. Kommunikationen mellan oss och dem har varit positiv och våra linjedragningar har påverkat dem.
Tidigare artiklar om Guggenheim:
Guggenheimstiftelsen drar tillbaka ansökan om statligt stöd
De vände kappan i Guggenheimfrågan
Staten satsar flera hundratusen euro på Guggenheim-tävling
Guggenheimprotest blev en flopp
Politikerna ville syna Guggenheimkortet
Helsingfors reserverar Guggenheimtomt
Professor om Guggenheim: Skärp er, politiker!