
Det gäller att vara öppen för många olika lösningar för att locka till läsning då gymnasiet börjar, säger modersmålslärare Irina Andersson vid Kyrkslätts gymnasium. Kanske se en filmatiserad bok och sedan ta itu med boken eller väljare lättare texter som kan tänkas intressera, knepen är många säger hon.
Både bokslukarna och de som inte läst en enda bok innebär utmaningar för modersmålslärarna. Hur uppmuntra bokslukarna att orka läsa skönlitteratur om gymnasiet känns tungt? Hur ska de som inte läst en enda bok till slut i högstadiet lockas att göra det i gymnasiet?

- Utmaningarna är många och stora, säger Andersson apråpå Katarina Rejmans doktorsavhandling, som handlar om just tonåringar och läsning och som i dag framläggs vid PF i Vasa.
Klassikerna för tunga

Lärarens kamp mellan vad man ska ha läst efter gymnasiet är också tuff. Vi avstår nog en del från klassikerna, för de är helt enkelt för tunga, säger Andersson.
- Vi kan börja med Mumin, noveller eller fantasy - nästan vad som helst för att komma igång, säger hon.
Läsvecka - alla läser i skolan
Andersson berättar att en av skolans bästa satsningar har varit att genomföra en läsvecka som gäller alla i skolan - både lärare och elever. Under läsveckan läser alla minst 45 minuter per dag.
- Det gäller också att statuera ett exempel, sitta stilla och läsa. Då läser man enkom skönlitteratur - även fysikläraren väljer en skönlitterär bok, säger Andersson med glimten i ögat.
Visst finns det pojkar som läser
Trots att trenden är klar, flickor läser oftare än pojkar, så lyfter vi fram ett undantag. Mikaela Malmström säger att hon inte hittar böcker som intresserar, hon läste nog som barn och yngre men nu intresserar andra saker i livet.

- Jag bläddrar nog i tidningar men böcker läser jag inte alls, säger Mikaela. Inget motiverar mig att läsa, det är inte min grej. Nyheter på nätet läser jag nog.
Edward Grenman har tidigare varit en bokslukare men det har blivit mindre nu i gymnasiet när studierna tar tid.
- Mest läser jag äventyr och deckare - spänningen får mig att läsa mer och mer, säger han.
De som läste i lägre klasser läser nu också, de som inte gjorde det har inte börjat nu heller, förklarar han vidare.
- Man får folk att läsa i gymnasiet - men det är inte alltid bra att tvinga till det, säger han.
Mikaela gillar nog att skriva men orken och inspirationen att läsa kan det vara sämre med, förutspår hon. Hon säger att hon vet att läsandet hjälper språket och därför skulle det vara bra.
- De som läser mindre har nog svårare att skriva, säger Edward.