Quantcast
Channel: Kultur - Nyheter, händelser och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all articles
Browse latest Browse all 20265

"Kördebatten förs i medierna, inte på campus"

$
0
0

Körtvisten mellan Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) och musikkorporationerna som pågått sedan förra våren har fått mycket uppmärksamhet i medierna. Alina Böling, studentkårens delegationsmedlem, menar att få vanliga studerande hört av sig om bråket och anser att mediekriget är onödigt.

- Det ökar chanserna för missförstånd och irritation och minskar chanserna till en diplomatisk diskussion i det här skedet, menar Böling och menar att man alla borde lugna ner sig.

Hon förstår att medierna ska få rapportera om situationen men är rädd att det är för sent för att komma fram till lösningar som gör alla glada.

- Det har väckts irritation i båda lägren och därför är det svårt att nå en kompromiss, säger Böling.

Själv önskar hon att körerna ännu i viss mån kunde öva i det Gamla Studenhuset.

- Som beslutsfattare måste man kunna balansera det här. Dels har vi intressen direkt från medlemmarna och dels förvaltar vi ett historiskt och kulturhistoriskt arv. Därför tycker jag vi borde nå en kompromiss. Tiderna förändras och vi måste fundera på hur vi kan svara på sådana krav som tiden för med sig rent ekonomiskt, berättar hon.

"Få studerande hör av sig"

Många samhälls- och kulturpåverkare har ställt sig på körernas sida. Bland annat har före detta president Martti Ahtisaari och försvarsminister Carl Haglund (SFP) skrivit på en lista för att stöda körernas och orkesterns verksamhet i det Gamla Studenthuset. Men Böling menar att få vanliga studerande har hört av sig till henne.

- Diskussionen har förts i medierna, inte så mycket på campus bland studerande, menar Böling.

"Pengar går före kultur"

Svante Häggblom och Matti Tahvanainen studerar båda vid Helsingsfors universitet och har egentligen ingen åsikt om hela tvisten.

- Det berör inte mig, men det är klart att det är sorgligt att de måste flytta. Däremot är det väl livets gång, pengar går före kultur. Platsen ligger väldigt centralt och för en restaurang är platsen värdefull och den kommer att fungera bra där, säger Häggblom.

- Själv har jag knappt hört någonting om det här, men det är klart att det blir mera pengar med en restaurang där. Det skall väl inte vara så svårt att hitta nya övningsutrymmen för körerna, menar Tahvanainen.

Äldre studerande är oroliga

Oskar Dikert är kulturutskottets ordförande på Nylands nation och studerar för fjärde året vid universitetet. Han menar att det antagligen är äldre studerande som motsätter sig vräkningen.

- De tycker att de är synd, det är att vanhelga studentkulturen. Man bara kör över körerna utan att alls ta till beaktande historien bakom dem och Gamla Studenhuset, menar Dikert.

Det var förra våren som HUS meddelade att Gamla Studenthuset måste bli mer lönsamt. I höstas kom informationen om att Royal Ravintolat tar över restaurangverksamheten och i december beslöts att musikkorporationerna vräks från byggnaden.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 20265


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>