Det Gamla Studenthuset måste bli mer vinstdrivande i form av restaurangverksamhet. Det är grunden till att en av världens rikaste studentkårer, Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS), slutligen har beslutat att vräka musiken från Gamla Studenthuset.
I stället får den nya hyresgästen Royal Ravintolat Oy flytta in i musiksalen på andra våningen i början av nästa år och restaurangverksamhet tar vid.
Konflikten mellan HUS och musikkorporationerna har pågått sedan i våras med upprepade förhandlingsförsök.
Redan i april och maj samlade samhälls- och kulturpåverkare in namn för att stöda körernas och orkesterns verksamhet i det Gamla Studenthuset. Listan skrevs på av bland annat före detta president Martti Ahtisaari och försvarsminister Carl Haglund (SFP).
"Musiksalen är vårt rättmätiga hem"
Trots upprepade förhandlingsförsök har HUS varit tvär från första början. Körerna har försökt ge efter genom att bland annat minska på sina sångövningar och betala en ordentlig hyra, men Studentkårens vilja rubbades inte.
- Det har mer och mer blivit tydligt att någon förståelse och egentlig samarbetsvilja inte funnits från Studentkårens sida, säger Kasper Sundström som är ordförande för Akademiska sångföreningen.
Den 17 december ansökte Studentkåren om vräkning av körerna och orkestern hos tingsrätten. Studentkåren motiverar sitt beslut med att fastigheter är grunden till hur studentföreningen finansierar sin verksamhet. Föreningen måste också i framtiden trygga sina inkomster.
I en telefonintervju med Anna-Maija Riekkinen, som tar över ordförandeposten vid Studentkåren nästa år, upprepar Riekkinen att körerna får öva i musiksalen en gång i veckan, på måndagar, kanske fler om hyresvärden tillåter. Studentkåren är också villig att ersätta körerna med andra lämpliga lokaler.
- De får öva i musiksalen en gång i veckan, minst. Möjligtvis också mera, förutsatt att vi kommer överens om detta med restaurangerna, säger Riekkinen.
Körerna är inte nöjda
Akademiska Damkören Lyran, Akademiska Sångföreningen, Ylioppilaskunnan Laulajat och Ylioppilaskunnan Soittajat accepterar inte att de kastas ut från det som har varit deras ursprungliga hem i 143 år.
Musikkorporationerna var med och finansierade en betydande del av byggandet av huset i tiderna och godkänner därför inte vräkningens grunder. Studenthuset, som invigdes år 1870, byggdes för landets studenter och inte för affärsverksamhet i första hand, menar de.
- Vi anser att musiksalen är vårt rättmätiga hem som vi har en rätt till. Musiksalen är den första sal i Finland som faktiskt byggdes uttryckligen för musikutövande. Just därför är den alldeles lämplig för körövningsbruk. Liknande salar som har en sådan akustik och volym är inte så lätta att hitta. Att få öva i en sal som musiksalen är för vår kärnverksamhet, vår konstnärliga verksamhet, helt avgörande och livsviktig, säger Sundström.