Quantcast
Channel: Kultur - Nyheter, händelser och aktuellt | Svenska Yle
Viewing all 20291 articles
Browse latest View live

Essä: På pojkars läsning hänger samhällets lycka

$
0
0

Författaren Johanna Holmström stod plötsligt bakom katedern och kämpade för att få högstadieeleverna att läsa, märkte att eleverna var underbara och att pojkar fortfarande stökar mest i klassen, men också att det går. I den här essän skriver hon om varför det är viktigt att bry sig om pojkars läsning.

Jag hade en gång en bekant som skulle få ett barn. Hon visste redan att det var en pojke. Hon hade två från tidigare och sade;

”Vilken tur att jag bara får pojkar så behöver jag inte uppfostra dem.”

Det här var år 2012 och min bekant var inte någon lågutbildad, ensamstående mamma, livstrött och akterseglad som bara hoppades kunna klara av vardagen på något sätt.

Nej, hon var högutbildad och gift med en lika högutbildad man som befann sig mitt i en stigande karriär på ett finländskt storföretag.

Hon var mammaledig från inget jobb alls och han var sällan hemma. Hemmet och barnen var hennes gebit. Pengaskötseln hans.

Ofta kom han hem bara för att se pojkarna gå till sängs, resten hade hon redan skött, precis som mammor i århundraden före henne. Han var en förälder bara på söndagar.

Jag tyckte det var väldigt ledsamt.

Hon är absolut inte den enda. Jag är säker på att det finns många som läser det här just nu, också mina bekanta, och undrar om jag skriver om just dem.

Jag har hört liknande av andra, samma trötta ord om pojkar som ska få vara pojkar och om att det ligger ett mycket större och svårare ansvar i att fostra flickor för att världen ser ut som den gör.

Och hur är det världen ser ut? Det har jag många gånger reflekterat över sedan dess.

Tills jag en dag stod mitt i den; i skolvärlden.

En oförberedd besökare

Jag hade blivit erbjuden ett halvårigt vikariat som modersmålslärare i ett högstadium, alla årskurser inklusive den så kallade tian, och efter mycket tvekan tackade jag ja. Jag var stipendielös från och med årsskiftet, om än inte sysslolös, och fann mig själv tvungen att skaffa mig en inkomst.

Det lät bra, upplägget alltså. Den mycket entusiastiska rektorn erbjöd mig nitton timmar undervisning i veckan. Deltid, alltså, och jag som fortfarande hade en roman att avsluta, ett skådespel att skriva och vara med i under vårvintern, men inga inkomster, tänkte att det skulle vara ett behändigt sätt att klara vardagen.

Lite undervisning här, lite romanskrivande där, lite skådespel mellan varven, det skulle jag väl kunna klara av. Nitton timmar! Rena barnleken.

Om det finns lärare som läser det här kan jag redan ana mig till skrattsalvorna, för sanningen är att det inte finns några deltidsjobb som lärare. Jag fick snart lära mig varför det fortfarande sägs att läraryrket är ett kall.

Tonåringar är nämligen underbara.― Johanna Holmström

Så där var jag alltså, beväpnad med en magisterexamen i nordisk litteratur, en kopia av läroplanen, listor med mina elevers namn, men inte mycket mer än det. Om det finns föräldrar som läser det här kan jag redan ana mig till de rysningar av skräck som rinner längs ryggraden.

För ja, sådana som jag finns det alltså också i klassrummen och vi undervisar era barn. Jag fick snart lära mig varför det sägs att lärarjobbet är bland de svåraste jobben i världen.

Jag önskar att jag skulle kunna säga att jag var väl förberedd, eller ens det minsta kompetent, men det var jag alltså inte. De första veckorna gick åt till att famlande försöka fatta vad jag höll på med och att lära mig namnen på omkring hundra elever.

Jag satt i flera timmar på skolans intranet och pluggade deras ansikten och när jag kom hem fortsatte jag. Nitton timmar undervisning betydde minst två timmar arbete vid sidan om för varje lektion i form av lektionsplanering och uppgiftskorrigering så jag slutade räkna mina arbetstimmar per vecka när jag kom upp till trettioåtta.

De två första månaderna sov jag i snitt fyra timmar per natt och jag kan gott erkänna att jag många kvällar grät mig till sömns av ren utmattning. Jag fick mycket snart lära mig varför utbrändhet är ett vanligt samtalsämne i lärarrummen.

Jobbet som tog över mitt liv

När jag tog emot jobbet, strax efter jul, hade jag sagt åt mina vänner, till hälften galghumoristiskt, att vi ses i slutet av maj.

Under månaderna som följde började jag inse att det var sant. Jag förde mina barn till skola och dagis på morgonen, åkte till mitt arbete, efter jobbet hämtade jag ungarna, fixade mat och fortsatte sedan att jobba.

Jag jobbade alla kvällar och efter att barnen lagt sig fortsatte jag till väldigt sent in på natten. Jag jobbade medan jag satt och väntade på mina barn utanför redskapsgympan eller ridlektionerna. Blå, rutiga häften upptog hela golvytan i mitt sovrum.

Jag drömde mardrömmar där blå, rutiga häften spelade en central roll. Jag lyckades ta mig genom fem månader utan att lyckas tappa bort mera än ett enda.

Efter två månader kunde jag alla mina elevers namn och då kunde jag också börja försöka lära mig mina kollegors. Efter två och en halv månad kunde jag oftast gå och lägga innan klockan 02.00 på natten. Jag är inte en person som lider av sömnproblem och allra minst då.

Efter tre månader hade eleverna redan för en tid sedan förvandlats från en massa till individer med ansikten och egenskaper. Jag började förstå vad de kunde och vilka de var.

Jag brottades med lärarjobbets evighetsfrågor som till exempel vad man ska göra med elever som klarar sina uppgifter i ett nafs och törstar efter mera eller vad man ska göra med elever som inte vill göra något alls.

Det var fortfarande över lag pojkar som var gapigast och stökigast och flickor som var tystast och mest samarbetsvilliga.― Johanna Holmström

Jag konfronterades med lärarjobbets nyare utmaningar som hur det gäller att handskas med mobiltelefonplågan och med den växande skara elever som har en eller annan diagnos som kräver specialiserade undervisningsmetoder.

Mitt inne i det hela märkte jag att flera av eleverna, de flesta faktiskt, som hade mig som lärare, kunde något sådant som jag hade lärt dem. Det var hisnande. Det var som att försöka lära sig cykla och märka att personen som hållit i pakethållaren har släppt greppet för länge sedan; Det går! Det går! Det går!

De där fördömda könsskillnaderna?

Jag hade fruktat att det var eleverna jag skulle tycka minst om av allt som hade med lärarjobbet att göra. Det sade ju sig självt. När jag berättade för vänner och bekanta att jag skulle vikariera i ett högstadium så log de medlidsamt och sade: ”Oj”.

”Jo”, sade jag, och svalde ner klumpen i halsen, men som tur var så fick jag snabbt inse att jag hade fel.

Tonåringar är nämligen underbara. Glöm hur ni själva var i tonåren och hur fruktansvärt högstadiet kanske var. Ja, en högstadielärare undervisar tonåringar, omges av tonåringar, absorberas fullständigt av tonåringar, men lyckligtvis kan minnen av hur det kändes att själv vara en tonåring hjälpa en som lärare, speciellt som läraren inte längre är en tonåring själv.

År av livserfarenhet och kunskap samlad på hög, också erfarenhet av att ha egna barn, kom här väl till pass. Jag hade distans, humor, uthållighet. Det var inte som att bli kastad tillbaka in i sina dystraste tillväxttider, även om jag faktiskt fick akne.

Det som däremot inte hade förändrats överhuvudtaget var klassrumsdynamiken. Det var fortfarande över lag pojkar som var gapigast och stökigast och flickor som var tystast och mest samarbetsvilliga.

I en klass på tjugotvå elever bilades det snabbt, utan sittordning, en pojkarnas och en flickornas sida i klassrummet och skillnaden mellan både ljudnivå och effektivitet, även slutresultat, mellan dessa två halvor var beklämmande markant.

Läsande män ger läsande pojkar?

Det har pratats mycket under de senaste åren om pojkar och läsning, eller snarare deras brist på intresse för läsning och därmed också deras bristande läsförståelse, i både Finland och Sverige.

Enligt PISA-undersökningarna år 2014 var klyftan mellan flickornas och pojkarnas skolprestationer större än i de övriga OECD-länderna.

Allra störst är klyftan i de finlandssvenska skolorna där skillnaden i läsförståelse är klart mest bekymrande. Det har letats med ljus och lykta efter orsakerna och förklaringarna är många, men faktum är att just skillnaden i hur mycket finländska pojkar och flickor läser lär vara störst i hela världen (HS 11.9.2014).

Flera gånger har det som en förklaring till detta lyfts fram att läsning av skönlitteratur förknippas med det feminina och att pojkar inte läser skönlitteratur om de inte ser män som läser.

Bland annat författaren Peter Sandström har tagit upp saken i tidningen Kirjailija (2/2014) och det har propagerats mycket för att papporna ska fungera som läsande förebilder, något som inte alls är ovälkommet.

I den verkliga världen vi lever i är det säkert lättare sagt än gjort. En femtedel av de finländska papporna tar inte ut någon föräldraledighet alls, och jag vet inte vem som håller i sagoboken mest där hemma, men i de exempel jag känner till är det nog oftare mamman.

johanna holmström
Johanna Holmström johanna holmström johanna holmström

Är det verkligen så att läsning går i arv på det här sättet?

Jag kommer ihåg ett besök på Rickardsgatans bibliotek där det var meningen att alla elever skulle låna en bok. Så fort vi kom in flockades flickorna vid hyllan för ungdomsböcker medan en stor del av pojkarna rusade direkt till datorerna.

De pojkar jag fick övertalade till att låna gick till hyllan med lättläst barnlitteratur. En minimal andel av pojkarna lånade gärna en bok men en betydligt större del lämnade aldrig datorerna under den timme vi var i biblioteket.

Finns det kanske ett samband här?

Enligt universitetslektor Heidi Harju-Luukkainen (Svenska Yle 24.4.2014) som har forskat i PISA-resultaten ligger flickorna i Finland i genomsnitt 56 poäng över pojkarna i läsförståelse – det motsvarar ett och ett halvt års undervisning.

Men ser man på pojkar och flickor i klass nio är skillnaden mellan pojkar och flickor i de finlandssvenska skolorna ännu större. Det ger lärarjobbet ytterligare en dimension som många kanske inte ens tänker på.

Hur ska du på ett tillfredsställande sätt undervisa en niondeklass där det finns så stora skillnader i läsförståelse att en del av ungdomarna rent konkret borde gå i en helt annan årskurs?

För pojkarna är det i första hand ett bristande intresse för läsning som förklarar de sämre resultaten i Pisa-undersökningen. De svagaste läsarna läser inte heller lika mångsidigt som de bättre läsarna, säger forskare Heidi Harju-Luukkainen.

Man kan också se skillnader i familjerna: en sämre socioekonomisk status, familjer där föräldrarnas utbildningsnivå är lägre och där man inte uppskattar kultur i lika hög grad gör att pojkarna presterar sämre.

En stor del av pojkarna som klarar sig sämst kommer från ensamförsörjande familjer eller familjer där hemspråket inte är det samma som skolspråket.

Den hotande utslagenheten

Våra barns välbefinnande i skolorna vilar alltså i lärarnas händer och de reformer som ska göras gällande digitalisering, övergripande temahelhet där flera ämneslärare koordinerar undervisningen sinsemellan och elevernas större ansvar för de egna studier, följer till en del sådana som redan har gjorts i Sverige, med i många fall väldigt dåliga resultat.

I Sverige har till exempel skolforskarna Gabriel Sahlgren och Johan Wennström kommit fram till att undervisning med fokus på eget arbete, speciellt för yngre elever, inte ligger i linje med hur skolbarn utvecklas. De delar av hjärnan som styr moral, kontroll och planering är inte utvecklade förrän i ungdomsåren.

Barn är inte mogna att ta stort ansvar för sitt eget arbete. De behöver lära sig studieteknik av vuxna.

Hur blir det då i hem där föräldrarna inte har tid med sina barn, eller ork? Jag menar familjer som praktiskt taget är utslagna på grund av olika orsaker, och där eleverna som skulle behöva mest stöd och vägledning just i skolan löper stor risk att bli helt utan.

Jag har själv sett elever gå ut grundskolan, redan nu, utan de kunskaper som skulle ha krävts för att de skulle klara av nionde klass. De slussas igenom för att det är lönlöst att hålla dem kvar då de helt enkelt vägrar utföra en endaste uppgift.

Jag hade en elev som dessutom fick stöd för sin ovilja hemifrån.

Telefonen satt fastklistrad i hans hand och han mötte min blick, slött och trotsigt. Uppgiftspapperen rev han sönder eller klottrade penisbilder på tills jag de allra sista veckorna innan sommarlovet helt enkelt bara gick förbi honom.

En minimal andel av pojkarna lånade gärna en bok men en betydligt större del lämnade aldrig datorerna under den timme vi var i biblioteket.― Johanna Holmström

Om honom sades det att han på riktigt var väldigt smart men att han själv trodde att han hade genomskådat systemet.

Att det antagligen var att skjuta sig själv i foten gick det inte att övertyga honom om, men i Finland talar statistiken ett dystert språk gällande pojkars framtid över lag. Var femte finländsk pojke stannar nämligen vid grundskoleutbildning, jämfört med var tionde flicka.

Det är naturligtvis inget hinder för att få ett arbete, men då allt mer grövre kroppsarbete snart kommer att mekaniseras helt stängs också den dörren.

Siffran för utslagna unga mellan 15 och 29 år har i Finland stannat vid 50 000 och 15,7 procent av unga mellan 20 och 24 års ålder har varken jobb eller studieplats (FNB 11.8.2016).

Ett ytterligare sorgligt tillägg till det här är att i takt med att kvinnor utbildar sig allt mer och män mindre, så ökar också de lågutbildade männens ensamhet.

Enligt forskare Osmo Kontula, expert på parförhållanden, så är till och med hälften av de medelålders så kallade ”duunarna”, alltså grovjobbande, lågutbildade män, ensamstående.

Kvinnor har i denna fråga skuldbelagts för att vara för kräsna, män har mindre problem med att välja en lägre utbildad partner, men om man ser på skolframgången hos flickor och pojkar i snitt så går det att dra slutsatsen att de lågutbildade kvinnorna trots allt har varit bättre åtminstone i skolan än sina manliga kontrahenter och således rent logiskt har en gedignare allmänbildning att falla tillbaka på.

Kanske de till och med läser en bok då och då.

Pulpeter i ett klassrum, svartvit
Pulpeter i ett klassrum, svartvit Bild: Yle/Madeleine Boström pulpeter

Läsning är aldrig bara läsning

Vad har då allt detta med läsning att göra? Jo, läsningen och möjligheten att förstå skrift och koppla till redan inhämtad kunskap är den grundläggande byggstenen för att kunna ta till sig någon information överhuvudtaget.

Den mesta kunskapen i skolorna presenteras fortfarande för eleverna i skriftlig form. Om du inte klarar av läsning på ditt eget skolspråk så blir det svårt i precis alla läsämnen.

I lärarrummet fick jag flera gånger höra att det nog var jag som hade det svåraste jobbet. Jag skulle ju undervisa elever som knappt kunde läsa eller skriva.

Ämneslärarna suckade över elever som inte begrep texterna i läroböckerna och för vilka undervisningen fullständigt gick till spillo. De hade alltför litet ordförråd för att kunna uttrycka sig själva och i provskrivningen gick det ofta inte ens att gissa sig till vad de menade med sina svar.

Läsning är en muskel som måste tränas upp. Ju mera du läser desto bättre blir du på det, och det är därför lärarna lägger så stor emfas på just skönlitteratur, för att det anses vara ett mångsidigt och njutbart sätt att hämta kunskap på.

I bästa fall får du fly från vardagen in i en underbar fantasivärld samtidigt som du tränar upp dina språkliga förmågor på ett roligt och mångsidigt sätt.

Du lär dig att förstå hur andra människor tänker och du får bekanta dig med platser du kanske aldrig har sett eller epoker du inte kommer att kunna uppleva själv.

Ja, men så finns det ju faktiskt personer som helt enkelt avskyr att läsa, och sådana personer kommer det alltid att finnas. Det måste också få vara helt okej.― Johanna Holmström

Ja, men så finns det ju faktiskt personer som helt enkelt avskyr att läsa, och sådana personer kommer det alltid att finnas. Det måste också få vara helt okej.

Det läggs väldigt mycket energi på att fundera hur man med magiska trick och cirkusknep skulle kunna få precis alla att vilja läsa. Lärarna rollspelar och står på huvudet, poddar och paddor behövs, men ... det funkar inte.

Läsning är läsning och alla kommer inte att gilla det. Det är trögt ibland, det knotas och det klagas, men det måste göras. Det får väl vara besk medicin för en del då, även om modersmålslärare, inklusive mig själv, så klart aldrig kan begripa hur inte alla älskar att läsa.

Ja, lärarjobbet är ett knegande dag för dag, ofta i motvind, men så finns det ju också de där nästan magiska stunderna som vi inte ska glömma.

Jag kommer ihåg en praktiskt taget vuxen elev som var så rädd för att försöka sig på att skriva något att han lämnade in uppgifter han skrivit på sjuan. Den sista veckan jag undervisade honom satte jag mig ner med honom och han skrev fyra haiku-dikter.

En för varje årstid.

Lättat leende konstaterade han att det inte var så svårt som han hade trott. En annan elev hade hela sin skoltid kämpat med dyslexi, men efter några månader av tålmodigt och ihärdigt jobb med rödpenna där han verkligen lämnade in fullständigt korrigerade texter, driven och målmedveten, så hade hans förmåga att sätta ut skiljetecken på rätt ställe avsevärt förbättrats.

Och sen finns det stunder när jag har stått i klassrummet och det har, efter initialt knot, blivit alldeles tyst. Jag har läst högt och redan hållit på en längre tid och när jag har tänkt sluta har det fortfarande inte hörts ett ljud.

Och sedan, efter en liten stund, har någon sagt: ”Nej. Sluta inte. Inte än.”

Johanna Holmström är författare.


Efter Nio söker: Personer som funnit varandra

$
0
0

Hur träffades du och din partner eller goda vän? Hittade ni varandra på ett speciellt och osannolikt sätt? Eller känner du till en kärleks- eller vänskapsrelation som är utöver det vanliga? Tipsa oss!

Efter Nio söker gäster till ett program som handlar om möten. Vi vill bjuda in två till tre personer som kan berätta om hur de träffades och vad de betyder för varandra. Det kan vara ett kärlekspar, arbetskamrater eller goda vänner. Eller varför inte goda fiender?

Skicka in ditt förslag senast den 17 augusti.

Gästönskemål till Efter nio

Berätta varför du vill se just denna person som gäst

Nalo Hopkinson: Det realistiska är också hittepå

$
0
0

Just nu pågår Worldcon75 i Helsingfors. Den gigantiska science- fiction och fantasymässan samlar människor från hela världen och bjuder på föreläsningar, workshoppar, föreställningar och utställningar. En av mässans hedersgäster är Nalo Hopkinson. Hon är en flerfaldigt prisbelönt författare som strävar efter mer inkluderande fantasy och sci-fi. Yle träffade henne för att tala om gemenskap och utanförskap inom en subkultur, framtiden för genren och vad som inspirerar henne.

Nalo Hopkinson är en stillsamt respektingivande kvinna. Hon är också en flerfaldigt prisbelönad författare som gärna dröjer gärna när hon tänker. Hon är mycket varm samtidigt som hon är intellektuellt knivskarp. På vägen mot intervjulokalen hälsar hon på flera olika människor - som det sedan visar sig att hon inte alls känner.

- Såg du vilka de var? De är kvinnor och rasifierade. Jag hälsar på dem för att visa att jag ser dem. Att jag stöttar dem, förklarar hon.

Nalo är mycket noggrann med inkludering. Hon själv är en 56-årig svart kvinna som dessutom är queer och har funktionshinder. Hennes fibromyalgi gör att hon går ganska långsamt när vi vadar genom folkmassan mot intervjurummet.

Fantastik: det enda alternativet

När vi väl nått konferensrummet har vi redan påbörjat intervjun. Vi pratar om skrivande och varför hon sysslar med det.

- Jag gör det för att det är skönt att ha skrivit. Det finns magi i hur ord binds samman och skapar mening, historia och bygger upp vår kultur.

Nalo Hopkinson kommer från en intellektuell familj. Pappan är från Guyana och mamman från Jamaica, där hon också föddes. Under uppväxten läste hon många klassiker eftersom hennes pappa var poet och manusförfattare och undervisade i engelska och latin.

Förutom klassikerna som alltid finns med i bakhuvudet så inspireras Nalo idag av karibiska folksägner, historier hon tjuvlyssnat sig till på bussen, och förstås annan fantastik.

Den första sci-fi boken hon läste var Kurt Vonneguts novellsamling the Monkey House. Och för Nalo har det sedan dess aldrig funnits några andra alternativ än att skriva just fantastik.

Trots att hon undervisar i skrivande på ett universitet i Kalifornien så har hon fullt med egna kreativa projekt. Just nu håller hon dels på med en bok som hon ska gå igenom en andra vända på inrådan av sin förläggare, och en annan som ännu är i sin linda. Det de har gemensamt är att de bägge är alternativa historier och utspelar sig i Karibien. Dessutom skriver Nalo manuset till en grafisk roman som John Jennings illustrerar. Men det som gör henne mest uppspelt är däremot ett projekt där hon fått gå helt outforskade vägar.

- Jag skrev narrativet till ett videospel och det var så fruktansvärt roligt, sprudlar hon.

Hennes entusiasm smittar och jag ber henne berätta mer. Men vad det är för spel och när det kommer ut kan hon inte berätta på grund av kontraktet hon skrivit.

- Om jag berättar måste du dö.

Hon skrattar och plirar med blicken.

Gemenskap och utanförskap

Nalo Hopkinson är väldigt glad över att vara en del av sci-fi gemenskapen eftersom den ger en känsla av att höra hemma någonstans. Hon beskriver det som en plats där man får vara hur udda man vill.

- Det vi har gemensamt är att vi alla är outsiders.

Hon menar att det är en väldigt generös gemenskap där man känner sig trygg med andra.

- Jag och min partner råkade bli hemlösa en tid. Vi fick bo hos vänner och familj, men faktum är att flera vi bodde hos var helt okända människor men som tack vare gemenskapen i communityn kände sig bekväma med att ge oss sovplats.

Som svart, kvinna och queer avviker hon från norm i subkulturen. Det är inget hon tänker så mycket på i dagsläget, trots att genren fortfarande befolkas av väldigt många vita män.

- Jag växte upp i en tid där välden inte alltid var så vänligt sinnad till allt jag är, så jag är ganska bra på att ignorera det. Kanske lite för bra, säger hon eftertänksamt.

En subkultur i förändring

Världen och även subkulturen hon är en del av har förändrats till det bättre, redan på 60-talet började den feministiska vågen svalla inom genren. Jag påpekar för henne att jag ändå upplevde Worldcon75 som rätt vitt och mansdominerat. Nalo berättar att det inte är så illa, det är större mångfald här än på mässor i Nordamerika för bara ett par år sedan. Hon menar att sci-fi-folket utvecklas hela tiden och genren blir hela tiden bättre och mer inkluderande, någonting som hon själv jobbar hårt för genom sin författargärning.

- Idag har vi evenemang som WisCon med 2000 deltagare som alla sysslar med feministisk fantasy, det kommer ut antologier med sci-fi skriven av people of colour regelbundet.

Hon själv är en del av förändringen, som hon inte tror att kommer stanna av den närmsta tiden.

- Så länge inte "white feminism" får allt för djupt fäste och vi andra glöms bort så är jag mycket hoppfull inför framtiden.

Videobloggarna blir yngre, plattformarna fler

$
0
0

I takt med att tjänsterna för att dela videomaterial på nätet blir fler, blir youtubeartisterna allt yngre. 9-åringar filmar och delar videor till och med varje dag för att "det är roligt när andra gillar dem".

På Tubecon i Helsingfors i helgen mötte tusentals riktigt unga och äldre youtubers sina följare. På fyra år har evenemanget vuxit kraftigt, samtidigt har videon fått en allt starkare roll i sociala medier.

– Jag är överraskad över hur unga barnen är här. Jag trodde fler skulle vara lite äldre, säger en Helsingforsmamma, som kommit till Hartwall Arenan med sin nioåriga son och youtuber.

Pojken berättar att han tycker om att filma och när hans drygt hundra följare gillar det han delar på nätet.

– När jag har skola så lägger jag ut videor en gång i veckan, när jag inte har skola kan det vara varje dag, säger han.

Jättemånga riktigt unga

Youtubers ansöker om att få delta i Tubecon. Enligt producent Krista Huovinen fick man in kring 1 000 ansökningar, varav drygt 200 valdes med.

– I år var de ungas, 8-9-10-åringarnas, andel större än tidigare år. Det finns jättemånga så unga youtubers och jag tror den trenden fortsätter, säger Huovinen.

Videotrenden – och att videon intresserar unga – syns också i Facebooks nya filmtjänst. Den ska locka tv-tittare att stanna kvar på bolagets sidor och överlag ge tillgång till en yngre publik.

Om jag mår dåligt eller bra så visar jag det.― Youtubeartisten Pernilla Böckerman

Pernilla Böckermans, 17, videor kan visas flera hundra tusen gånger, men det är bara ett tjugotal av fansen som har kommit för att träffa henne på Tubecon. De får autografer och kan fotografera sig med sin idol.

- Jag får mycket hjälp och jag har en manager, men det är ändå jag själv som gör allting, säger Böckerman.

Pernilla Böckerman är youtuber.
Pernilla Böckerman vill uppmuntra sina följare. Pernilla Böckerman är youtuber. Bild: Yle/ Eva Lamppu youtuber,pernilla böckerman

Böckerman tränar mycket, går i skola och filmar och delar videor. Hon gör "lifestyle-innehåll" men säger att det viktigaste är att uppmuntra följarna.

– Jag är en öppen person, om jag mår dåligt eller bra så visar jag det. Men det jag kanske mest gör är kämpar på människor och vill hjälpa, säger Böckerman.

Michael Moore i sin Broadway-show: Jag ger inte upp förrän Trump försvunnit

$
0
0

– Hur fan kunde det här hända? Den frågan inleder Michael Moores nya Broadway-show. Kärnbudskapet i föreställningen är att han inte tänker ge upp förrän Trump har försvunnit från presidentposten.

Svenska Yles USA-korrespondent har sett underhållande politisk teater på hög nivå i New York.

Hur kunde det alltså gå så att Michael Moore gör teaterdebut på Broadway? Han är känd som en kritisk, grävande journalist, tv-reporter och författare på den amerikanska vänsterkanten.

Kontroversiell är han, men på Belasco-teatern på Broadway är han bland sina förstående vänner. Som en recensent skrev: Vilken Trumpanhängare skulle betala för att få sig en utskällning av Moore?

Det var ju Hillary som vann

Men frågan gällde alltså: Hur kunde Donald Trump bli president i USA?

Michael Moore ger genast några svar: För det första vann ju Hillary Clinton majoriteten av rösterna, men elektorsvalet var avgörande för Trumps seger.

Det är just den här amerikanska formen av demokrati som oroar många.

Rik tv-kändis behövdes

Kändisfaktorn är hög i amerikansk politik. Trump gjorde sig bra i tv-serien ”The Apprentice” (ungefär Dealen) där han avskedade folk till höger och vänster, med en tv-publik på över 40 miljoner.

Moore frågar hur många i publiken som såg serien och fyra eller fem händer lyfts.

– Där ser ni. Folket vill ha rika kändisar. Också demokraterna skulle behöva sådana, förklarar Moore.

Moore kritiserar demokraterna, sitt eget parti. De borde ha låtit Hillary besöka de avgörande delstaterna. Satsa på de osäkra väljarna, resa mer i de stater som blev avgörande.

-Ta folks oro mer på allvar. Skärpa budskapet. Och demokraterna borde inte glida högerut, är Moores budskap.

Glitter och naket

Det här är alltså politisk teater, men på Broadway!

Då ska det vara färg och glamour, dansnummer och lite naket. Det hinner Moore också med under de två timmarna.

Michael Moore har hunnit bli 63 år, och är ingen lättviktare som klarar av avancerade dansnummer.

Han tackade definitivt nej till erbjudandet att delta i den amerikanska "Dansa med stjärnorna". Men dansfobin klaras ändå av i slutet av showen.

Och jo, Michael Moore sjunger också en stump i sin show. Ingendera är en njutning, men en upplevelse ändå.

Nakenheten står bland annat två strippande poliser för i slutet av föreställningen. Helt omotiverat, utom all logik. Kanske en signal om att folket måste få det folket vill ha.

Tolv veckor på Broadway

Förutom show, dans och proklamation innehåller kvällen också en del som kunde vara hämtad från tv-showernas trivselsoffa. Under den här delen av föreställningen kommer några sakfrågorna fram med varierande gäster.

Showen ”Terms of my surrender” har körts i förhandsvisningar sedan slutet av juli, och ska gå i tolv veckor på Broadway. Premiären var i torsdags. Ett uppbåd av kändisar och press var på plats.

Kvällens överraskningsgäst i soffan var feministen Gloria Steinem som väckte jubel bland publiken. Både för sitt politiska budskap och för sina danssteg med Moore.

Michael Moore på scen som presidentkandidat
Michael Moore som president? Åtminstone på Broadway. Michael Moore på scen som presidentkandidat Michael Moore,teater,USA

Moore for president

Det har redan sagts att Belasco-teatern påminner om en kyrka - och Michael Moore är Trump-kritikernas överstepräst.

Under kvällen hinner han redan utropas till presidentkandidat i valet 2020. Den här publiken skulle välja honom när som helst.

Moore vädjar ändå till publiken att alla måste aktivera sig.

Han berättar hur han själv såg till att bli invald i den lokala skolnämnden efter aga och lärargodtycke. Och hur han som ung hippie vecklade ut en protestbanderoll framför president Ronald Reagan.

Bekant kritik

Moore går hårt åt Trumps lögner, politikens snedvridning, och hoten mot amerikansk demokrati.

Har vi hört det förut? Jo, medger också Michael Moore. Mycket av materialet finns i hans böcker och tv-dokumentärer.

– Men det viktiga är nu att studera oss själva, och vad vi tänker göra åt saken, säger Moore.

Han utlovar dagliga sista-minuten-jokes och reaktioner på president Trumps agerande.

Mer amerikansk kunskap och aktivitet

Nu senast debatteras krigshotet mot Nordkorea, som får uppmärksamhet också på teaterscenen. En färsk mätning visade att det är många amerikaner som inte vet var landet ligger.

– Kan vi komma överens om att vi inte ockuperar ett land om mindre än hälften av folket vet var det ligger, frågar Moore retoriskt. Han är också kritisk till Trumps obefogade eld- och raserihot.

Alla måste göra något för att Donald Trump inte ska bli omvald 2020― Michael Moore i sin Broadwayshow

Teaterpubliken verkar inte störas av blandningen av mer gammalt än nytt.

Moores budskap blir att alla måste göra något för att Donald Trump inte ska bli omvald 2020. Någon prognos ger han inte. Men för ett år sedan varnade han för att Hillary Clinton skulle förlora.

Det blir många möjligheter för amerikanerna att aktivera sig. Det kan vara stora och små gärningar. Som att rösta - vilket 19 miljoner amerikaner inte gjorde i senaste valet.

Gör som bibliotekarien!

På premiärkvällen välkomnar Moore den bibliotekarie som räddade hans första bok.

”Stupid white men” (Korkade vita män) hade nyss tryckts i en liten upplaga när attentatet mot World Trade Center gjorde det omöjligt, enligt förlaget, att publicera boken.

Man ville inte reta upp de nationalistiska stämningar som snabbt väcktes i USA, samtidigt som stödet för president Bush steg.

Boken skulle inte ges ut om den inte skrevs om, vilket Moore vägrade. Det avslöjade han då för en liten publik på ett läsarmöte.

En av deltagarna där var en progressiv bibliotekarie som gick hem och skrev till alla sina kolleger med uppmaningen att beställa boken som var hotad av tillbakadragning.

Och bibliotekarierna var inte en grupp som förlaget ville bråka med, så boken gavs ut och blev en bästsäljare. På Belasco-teatern hyllades den nu pensionerade bibliotekarien som en hjältinna.

Två tomma platser i hederslogen är reserverade för president Trump.
Två platser reserverade för president Trump. Som knappast kommer. Två tomma platser i hederslogen är reserverade för president Trump. Michael Moore, Presidentvalet i USA 2016,USA,Donald Trump

Goda recensioner

Teatern ger ingen möjlighet för eskapism just nu, skriver en recensent efteråt. New York har sett mycket av politisk teater på senste tid.

De flesta recensenterna verkar eniga om att Moores show är politisk, men god. Föga dramatik, som man kanske vill ha på teatern.

Men showen borde sändas ut i landet, och möta folket, anser också en del skribenter. Då ser man också om budskapet har någon större spridning.

I väntan på Trump?

Man får utgå ifrån att sittplatserna går åt. Det är inte bara Donald Trump som är superkändis i USA.

Många vill också se kändisen Michael Moore på scen, den arga kritikern och sanningssägaren som defintivt också är känd från tv.

Donald Trump har förresten en hederspats på teatern. Den finaste logen på högersidan av teatern är upplyst och rikligt dekorerad med amerikanska flaggor.

Moore meddelar att Vita huset har fått en inbjudan, till vilken som helst föreställning. Logen lär stå till hela familjen Trumps förfogande.

Man anar att Trump inte kommer att utnyttja möjligheten att besöka Michael Moores föreställning. Tidningar som har ringt Vita huset har inte fått någon kommentar.

Men ett sådant möte skulle bli sevärt.

Flow-artisterna: Därför gråter du till våra låtar

$
0
0

London Grammar ser långa, stora män stå och böla på deras spelningar. Silvana Imam var tvungen att lämna scenen en stund då känslorna tog över.

En del låtar har en förmåga att öppna tårkanalerna ordentligt. Men varför? Vi sökte svar under årets Flow-festival.

Det var inte bara årets värsta åskstorm som gjorde Flow till en blöt tillställning i år. Här och där stod människor i publiken, rörda till tårar av det de just sett och hört på en av festivalens scener.

London Grammar skapar tårfloder

Att musik kan få oss att reagera starkt är knappast ett chockerande påstående. Men finns det mönster - kan artisterna förutspå känslostormarna, och till och med planera dem?

Ett band som lyckats särskilt väl med att sätta igång tårproduktionen världen över är brittiska London Grammar.

Vi träffar två tredjedelar av musikgruppen under Flow. Dan Rothman och Dominic Major är väl medvetna om att de ofta lyckas få tårar att rinna ner för fansens kinder.

London Grammar
Dominic Major och Dan Rothman i brittiska London Grammar försöker luska ut gråteffekten i olika typer av musik. London Grammar Bild: Yle/Malena Holmström

- Ibland ser vi det - speciellt på söndagskvällar, av någon anledning. Vi får se om vi lyckas i kväll, säger Dominic.

Berörs när publiken berörs

Han konstaterar att publikens känslor i sin tur skapar en form av kedjereaktion.

- Det är fantastiskt att se att folk får en så bra kontakt med våra låtar. Det är faktiskt ganska känslosamt för oss att någon reagerar på vår musik så starkt, säger han.

Ibland lyckas folk överraska bandmedlemmarna med sina känslor, säger Dan.

- Det roliga är att du ser människor som du inte räknat med att skulle bli så berörda. Du ser den stora killen, en två meter lång snubbe mitt i publiken. Tårarna rinner nerför hans ansikte.

- Det är ju därför vi gör musik; vi försöker åstadkomma känslor, och vår musik är tveklöst full av dem, säger han.

Brorsans låtar hugger tag

Det stannar inte där. Bandets låtar har visat sig kunna beröra dem själva väldigt starkt.

- Jag tycker att Hannahs (Hannah Reid, sångerska i bandet) texter är väldigt känslofyllda, och de har en förmåga att överskrida personliga olikheter, på ett universellt sätt. Det är ett bra test.

- Om jag reagerar känslomässigt så kommer det att funka på publiken också, säger Dan.

Dominic kommer att tänka på andra typer av musik som får honom på gråthumör.

- För mig är gammal klassisk pianomusik väldigt känslofylld och jag kan börja gråta när jag lyssnar.

- Jag reagerar också till exempel på min brors musik. Jag känner ju till så mycket om hans uppväxt, och när han sjunger om personliga saker så kan det ta fram mycket känslor, säger Dominic.

Gråt-ackorden ett mysterium

Dominic och Dan är överens om att det finns vissa ackordföljder inom musiken som är särskilt effektiva när det gäller att göra människor knäsvaga. Men, vilka då?

- Haha, ja du. Det är det vi försöker luska ut, säger Dominic.

Den svenska hiphop-artisten Silvana Imam sitter med händerna bakom huvudet, hon har på sig en gul munkjacka.
Silvana Imam har sällan långt till känslorna under sina spelningar. Den svenska hiphop-artisten Silvana Imam sitter med händerna bakom huvudet, hon har på sig en gul munkjacka. Bild: Yle/Tommy Nordlund Silvana Imam,Flow Festival

För svenska Silvana Imam är det mer regel än undantag att gripas av starka känslor - inte minst under hennes egna spelningar.

- Oj, oj. Jag blir känslig hela tiden. På scenen händer det såklart också. Det går inte att förklara, men jag är en jättekänslig människa.

Det händer under olika låtar, säger hon, och menar att det därför inte finns ett tydligt mönster kring vad som får henne att reagera starkt.

Lämnade sin egen spelning

Ibland blir känslorna för mycket.

- Här på Flow var jag tvungen att gå bort en stund, för jag började grina.

- Det var så känsligt att sjunga om min systerdotter i dag, på grund av en massa saker som jag tänker på och som jag går igenom just nu. Jag är också bara människa, säger hon.

Silvana Imam är relativt ny som turnerande artist. Hon har varit aktiv i knappt fyra år.

- Så nej, det här med känslorna är inte inövat, det finns inte. Jag skulle inte kunna göra det, säger hon.

Vi pratar om upplevelsen att skriva musik och att plötsligt inse att låten får liv och griper tag. Det känner Silvana Imam till, mycket väl.

- Kom till studion någon dag så får du se. Visst, ibland gör vi en låt under bara en session, när allt bara sitter. Men det är kanske en gång av tio. Det är en lång process, och jag tänker hela tiden... kan jag säga det här?

Ögonen avslöjar känslorna

Hon menar att det är just den osäkerheten - vad som går att sjunga om och vad som inte gör det - som gör att hon är så frispråkig i sin musik.

- Om jag känner att någonting går över gränsen, då måste jag säga det. Samtidigt har jag också lärt mig att läsa min publik. Jag ser in i deras ögon och ser vad de känner.

Precis som med London Grammar så pekar också Silvana Imam på vad publikens känslor gör med artisten.

- Man kan inte stå oberörd när folk reagerar starkt. Det känns, till hundra procent, säger hon.

Den svenska artisten Skott poserar bakom scenen på årets Flow-festival (2017), hon är klädd helt i vitt och har långt, mörkt hår.
Skott har studerat låtskrivande på djupet och kan det här med att framkalla känslor. Den svenska artisten Skott poserar bakom scenen på årets Flow-festival (2017), hon är klädd helt i vitt och har långt, mörkt hår. Bild: Yle/Tommy Nordlund Flow Festival,Flow 2017

Låt-gråter vartannat år

Svenskan Pauline Skött slog igenom som artisten Skott förra året. Hyllningarna haglade från såväl okända fans som Katy Perry och Lorde.

Hon är utbildad låtskrivare, men kände att hon inte bara kunde ge ifrån sig låtarna. Hon ville framföra dem också, och därmed skapa känslor hos publiken.

- Det händer absolut att man blir så berörd att man får tårar i ögonen, men det är väldigt ovanligt, tycker jag. Det händer en gång typ vartannat år att en låt berör mig så starkt, säger hon.

Utmaningen: Undvika upprepning

Har hon då identifierat gråtfaktorn - det där som får tårarna att rinna när man lyssnar?

- Nej, och det är det som är så roligt med att skriva låtar. Jag känner att det inte går att använda intellektet så mycket och bena ut vad det är som gör att man blir berörd av vissa toner i en viss ordning.

En del känner igen sig i texterna och berörs, men inte Skott.

- För mig är det mycket mer musiken än orden som berör, men jag kan inte svara på vad det är som gör att vissa melodier gör att man börjar gråta.

- Som sagt, det är därför det är så kul att skriva: Man får sitta och känna sig fram. Det är inte så mycket att använda huvudet, säger hon.

Det går att tänka sig en stark frestelse här. Du skriver en låt, märker att du reagerar känslomässigt, och tror dig ha hittat ett evigt recept på framgång.

- Det är det som är utmaningen. Man får sina favoritackordföljder, och man vet vad som funkar på en själv. Man får lite ta sig runt det så man inte skriver samma låt om och om igen, säger Skott.

Nynnade till en hit i köket

Och det kommer hon att fortsätta göra. En del berörande låtar, som nya Glitter & Gloss, har kommit till i ett helt vanligt kök hos en artist som inte vill, eller kan, räkna ut det här med känslopåverkan i musiken.

- Låten kom till en dag hemma. Fönstret var öppet och jag bara nynnade lite melodier och spelade in det på telefonen. Då såg jag att fröet kom till. Där började det, säger Skott.

Vilka låtar berör dig starkt? Tipsa gärna i kommentarsfältet!

Flow-quiz: Vad jobbar dessa fina typer med?

$
0
0

Flowfestivalen är alltid full av häftiga, färgsprakande och ibland chockerande stilar. Så var det i år också. Men, vad säger kläderna om personen som bär dem? Kan du gissa yrket bara utgående från stilen?

Joni, 26, har ett eget företag, som jobbar med... ja, vadå?

Miska, 25, studerar för att börja jobba med...

Mirjami är 28 år och har ett praktiskt arbete. Hon jobbar som...

Varpu är 26 och tar snygga bilder. Hennes jobb är

Diana, 18, jobbar i musikbranschen. Hon är

Aviv, 28, har ett startup-företag med ett minst sagt märkligt uppdrag. Deras anställda...

Rosa har glada kompisar, eftersom hon ger dem egentillverkade...

Mikko, 30, studerar någonting kreativt, nämligen...

Kaisa, hjälper människor i sitt yrke. Hon jobbar som...

Oona, 22, är ännu inte färdigutbildad, men studerar som bäst...

Silvana Imam: Fråga männen varför de har mer makt

$
0
0

Hon kommer aldrig att vara tacksam mot män. Silvana Imam ser en ojämställd musikbransch som vägrar att förändras. Det är dags att ställa frågan till männen: Vad tänker ni göra åt det?

Svenska Silvana Imam är bokstavligen inne i ett känsligt läge. För några dagar sedan fick hon en smygtitt på dokumentären Väck mig när ni vaknat. I flera år har kamerorna följt hennes steg framåt i karriären, och resultatet är en ärlig film, som också träffar henne själv rakt i själen.

Vi sitter i en barack bakom en av scenerna på Flowfestivalen. Hon skämtar lite, med en underton av allvar, om åskstormen som precis avbrutit hela evenemanget.

- Det är sådant här ni får räkna med om ni bokar mig. När jag gick in i tältet för att spela var det vita moln och väldigt fint. Jag höll ett tal och sa, att stormen är på väg. Hoppas att den spolar bort sexism, rasism, homo- och transfobi. Så kom stormen, och så hoppas jag att när vi vaknar i morgon så har kärleken tagit över. Tänk vad sjukt det skulle vara, säger hon.

Stark koppling till Finland

Med tanke på att Silvana Imam släpper låtar på svenska så har hon byggt upp en imponerande samling följare här i Finland. Det märktes inte minst under hennes uppträdande på Flow.

- Jag har varit här och spelat på många festivaler. Det finns en publik för mig här - folk som hör och är med mig. Det är så nice att vi är enade, att Finland och Sverige inte är så separerade som man kanske kan känna. Jag ser er och ni ser mig, och jag vill att ni ska veta det, säger hon.

Fick lämna strålkastarljuset

Det är ofta med starka känslor kokande under huden som hon kliver upp på scenen. Under spelningen i Helsingfors var hon tvungen att gå bort från scenkanten en stund, när känslorna blev för mycket. Det berodde på saker som hon går igenom för tillfället.

Silvana Imam konstaterar att det är stor skillnad på den Silvana som sitter i studion och den som syns på scenen.

- Min flickvän sa till mig häromdagen att jag är en introvert extrovert.

Hon är rätt inåtvänd privat, men lyckas vända på det när hon ställer sig inför publiken.

- Det är också därför det blir så känsligt för mig att göra de här spelningarna. Jag spelar bara sex gånger den här sommaren, för jag är i ett annat mode just nu, säger hon.

Vill inte vara kändis

Att måla upp livet som framgångsrik artist som perfekt är bara dumt, säger Silvana Imam.

- Jag kämpar mycket med mig själv; med vad jag vill göra, hur jag ska göra det, med vem och för vem - det ska jag inte ljuga om. Det är inte heller eftersträvansvärt att vara känd, det är inte det jag vill. Jag vill förändra genom att göra musik.

Viktigast är att behålla fokus på just det - musiken. Hon har sett alltför många exempel på när kändisskapet tar över och förstör karriärer.

- Utan konstant fokus kan du lätt försvinna i någon slags fantasivärld. Ditt ego byggs upp och sedan är du borta. Jag är stjärna, ingen kändis, säger hon.

Äcklas av mansdominansen

Sedan krossar Silvana Imam bilden av musikbranschen som öppen, tolerant och jämställd. Det är fortfarande männens villkor som styr, säger hon.

- Allt ses ut ett manligt perspektiv. Så fort du får männen med dig, då först händer det någonting. Det äcklar mig väldigt mycket - det är kvinnohat.

Det enda hon själv kan göra är att prata om det, säger hon. Medierna, däremot, borde tänka på vem som får frågan om hur maktbalansen i musikvärlden ser ut.

- Det jag vill ska hända är att ni journalister, för att hjälpa mig och andra kvinnor, är att ställa de här frågorna till männen. Om ni är med i den här kampen ska ni fucking vara med. Vad händer med industrin? Alla de där frågorna jag får - ställ dem till männen. I ett patriarkaliskt samhälle behöver vi ifrågasätta det, och jag kan inte göra det själv.

Kommer aldrig vara tacksam

Finns det då en förväntan i musikbranschen om att kvinnor som får chansen att lanseras som stora artister ska visa tacksamhet? Silvana Imam skärper tonen när frågan kommer.

- Jag kommer aldrig att vara tacksam mot män, knulla det. Så mycket mer jag kämpar jämfört med vad en man behöver göra... Jag kanaliserar min kamp genom musik, sedan finns det andra som gör det till exempel genom att jobba som lärare. Fatta det yrket, vad viktigt det är. Lärare, sjuksköterskor - de är hjältar. Där finns min tacksamhet, att de existerar.


Malena Ernman vill sjunga ABBA på Allsång på Skansen

$
0
0

Operasångaren Malena Ernman uppträder på Allsång på Skansen den 15 augusti, säsongens sista program.

Det är inte första gången Malena står på Allsång på Skansen-scenen. Hon har varit med länge.

- Folk börjar bli trötta på mig. “Nej inte hon igen” tänker de väl, säger Malena och skrattar. Jag tror det är åttonde gången jag är med i år.

Första gången Malena stod på Allsång på Skansen-scenen gick hon fortfarande i skolan, på musikhögskolan. På den tiden var det Lasse Berghagen som var programledare.

Kommer du att sjunga någonting i operaväg?

- Det får vi hoppas att jag inte gör, säger hon och skrattar. Nej men jag kommer att sjunga med Helen Sjöholm, som jag tycker är den bästa sångerskan i världen. Då säger man inte nej. Vi ska framföra en sång som är skriven för oss av Fredrik Kempe.

Helen Sjöholm
Malena uppträder tillsammans med Helen Sjöholm på Allsång på Skansen. Helen Sjöholm Bild: Carl Hjälte helen sjöholm

Malena och Fredrik har jobbat med varandra tidigare. Bland annat när hon deltog i melodifestivalen år 2009.

- Vi känner varandra bra. Han är en klassisk nörd från början och det är jag också, säger Malena och skrattar.

Jag älskar er och jag tycker att ni pratar vackrast i hela världen. Så kom hit och lär svenskarna era seder.― Malena Ernman till den finländska publiken

Hur ser annars planerna ut för sommaren?

- Helen och jag uppträder i Dalhalla på tre konserter. Det är tre utsålda konserter och Helen är min gäst. Sedan händer där lite andra spännande saker som jag inte får prata om, töntigt nog.

- Ni måste komma! säger Malena till den finländska publiken. Sverige är bäst och i Finland kommer det att regna. Stanna inte där!

Har du någon favoritallsång?

- Jag skickar in mina favoriter varje år men jag får aldrig sjunga dem. Jag vill sjunga ABBA. Jag vill sjunga Mamma Mia.

Har du en hälsning till Finland?

- Jag älskar er och jag tycker att ni pratar vackrast i hela världen. Så kom hit och lär svenskarna era seder.

Malena Ernman intervjuades av Lilian Brunell.

Allsång på Skansen sänds i Yle TV 1 och på Arenan

Allsång på Skansen sänds direkt i Yle TV1 och på Arenan varje tisdag i åtta veckors tid kl. 21.00 med start tisdag 27.6.2017. Sändningen refereras på finska av Hanna Pakarinen. Vill du se på programmet utan finskt referat bör du välja svenska som sändningsspråk.

Övriga gäster i säsongens sista program är Danny Saucedo, Jill Johnson, Anki Albertsson, Linda Olsson, Mercedesz Csampai, Pablo Cepeda, Sussie Eriksson m.fl.

Klaus Suhonen skriver låtar på löpande band

$
0
0

Klaus Suhonen är låtskrivare och en av eldsjälarna i bandet Hans on the Bass. Benny Törnroos träffade Klaus och för att diskutera hans musikaliska bakgrund och vilken musik han inspireras av.

Klaus Suhonen skriver musik, spelar gitarr och sjunger i bandet Hans on the Bass.

- Vi gör lite kitschig överromantisk 70-talsmusik blandat med pop.

I många av Hans on the bass låtar kan man höra någonting som låter bekant.

- Jag tror att när man gillar någonting så vill man fortsätta på det utan att kopiera det. Jag tänker mig att Hans on the Bass låt Maria skulle kunna sjungas på franska eller vara en låt från en 60-tals film. Så jag rör mig i en fransk 60-tals värld och lånar mycket därifrån. Emellanåt lånar man medvetet och emellanåt lånat man omedvetet.

Jag märkte att när man spelar c och e samtidigt så låter det bra.

Det första musikaliska minnet Klaus har är att det fanns ett Fazer Mignon piano hos hans mormor och morfar som han brukade sitta och spela på.

- Jag märkte att när man spelar tonerna c och e samtidigt så låter det bra. Och när man flyttade några fingrar lät det emellanåt bra och emellanåt dåligt. Det är det första jag kommer ihåg, säger Klaus.

Det var början till det stora intresset för att skriva låtar. Klaus har skrivit så många låtar så att han inte riktigt koll på hur många det egentligen är.

- Med Hans on the Bass har vi gjort fyra skivor, jag har gjort en skiva med ett annat band och så jag skrivit mycket låtar för många andra projekt.

Bandet Hans on the Bass.
Gruppen Hans on the Bass Bandet Hans on the Bass. Bild: Yle umk 2015

Klaus har lätt för att skriva låtar och producerar dem på löpande band.

- Men det som är tokigt är att det inte finns någon tid när man kan sitta ner för att skriva låtar. Om jag sitter hemma med gitarren upplevs det som om jag inte gör någonting. Då skulle jag kunna föra ut skräp eller hjälpa ungarna med någonting, säger Klaus och skrattar.

Klaus berättar att han har telefonen full med melodier han har gnolat och bandat in när han kommit på någonting. Utgående från det funderar han sedan vidare och ofta resulterar det i en låt.

James Bond-freak

Klaus är ett stort fan av soundtrack från gamla 60 och 70-tals filmer, speciellt musiken från Bondfilmerna. Han menar att musiken i dagens filmer och tv-serier inte är den samma som den var förr.

- Från hur många av dagens tv-serier kommer vi ihåg soundtracket? Jag tror att inställningen var annorlunda förr.

Klaus menar att det förr lades ner mycket tid och omtanke på musiken. En person blev anställd för att skriva ett soundtrack och det kunde ta några månader innan det perfekta soundtracket var färdigkomponerat.

- Nuförtiden gör man låtar ganska hux flux.

Ett exempel på en perfekt låt enligt Klaus är soundtracket från James Bond filmen For Your Eyes Only.

- Många Bondlåtar är helt 100 poäng. Jag är absolut ett Bond-freak.

Joona Linna - en hyllning till sverigefinländarna

$
0
0

Finländare är en folkgrupp som inte alltid har behandlats schysst i Sverige. Därför är polisen Joona Linna sverigefinländare i Lars Keplers ofta väldigt våldsamma kriminalromanserie.

Författarna Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril ville skriva en bok tillsammans, men misslyckades gång på gång.

Till slut kom paret överens om att prova på att skriva under pseudonym och plötsligt rann texten ur dem utan minsta friktion. Så föddes den bästsäljande författaren Lars Kepler.

- Jag ville att vår författarpseudonym skulle heta Kepler, men vi pendlade mellan Lars och Lotta, säger Alexander.

- Det blev Lars, men din hårddisk heter ju fortfarande Lotta, inflikar Alexandra.

Väinö Linna, Jona och Stieg Larsson

Namn är viktiga för paret Ahndoril. De måste kännas precis rätt i munnen för båda författarna. Det skadar inte heller om namnet härleds från någon med koppling till den fiktiva karaktären.

Lars är en hyllning och blinkning till thrillerförfattaren Stieg Larsson. Efternamnet Kepler kommer från astronomen Johannes Kepler.

Huvudpersonen i Lars Keplers spänningsromaner, sverigefinländaren Joona Linna, fick sitt förnamn från den bibliska figuren Jona som svaldes av en val och satt fast i dess mage.

När paret skriver sitter de bredvid varandra och skickar texterna till varandra, fram och tillbaka, hur många gånger som helst.

Efternamnet Linna är såklart en hyllning till den finska författaren Väinö Linna.

- Vi var överens om att vi ville ha en sverigefinne som hjälte och huvudperson, och därmed hylla och lyfta alla de finländare som bor i Sverige. Det är nämligen en folkgrupp som vi svenskar inte alltid behandlat rättvist, säger Alexander.

Paret Ahndoril befinner sig på deckarfestivalen Crimetime Gotland för att prata om sina böcker och träffa läsare. De fyller i varandras meningar och verkar inte ens behöva snegla på varandra för att veta vad den andra ska säga.

Författarparet jobbar också symbiotiskt. När de skriver böckerna om polisen Joona Linna sitter de bredvid varandra och skickar texterna till varandra, fram och tillbaka, hur många gånger som helst.

- Vi får ändra hur mycket vi vill i den andras text, och till slut är allt så ihopblandat att vi inte längre vet vem som skrev vad.

- Det är bra, på så vis finns det ingen prestige i texten utan den har lika många delar av oss båda, säger Alexander.

Under arbetet med en bok diskuterar paret Ahndoril ständigt historien och rollfigurerna. De gör det medan de lagar mat, innan de somnar på kvällen och när de dricker kaffe på morgonen.

Historien lever jämte med dem ända tills den är helt färdig. För att hålla koll på händelseförloppet limmar paret upp post it-lappar på en vägg hemma.

Vi avskyr våld och det är just därför vi vill skriva om det så realistiskt som möjligt.― Alexandra Coelho Ahndoril

Våldet fyller en funktion

Den som är känslig för våld ska inte ta sig an Kepler-böckerna. Här sparas varken på blod eller brutala detaljer. Paret Ahndoril säger att de med avsikt skriver in våldsamma scener i sina böcker.

De motiverar sina detaljerade beskrivningar av misshandel med att de inte vill romantisera våldet, utan snarare visa hur bestialiskt och blodigt det är att ta någons liv.

- Vi avskyr våld och det är just därför vi vill skriva om det så realistiskt som möjligt. Det är av respekt för människor som i verkligheten blir mördade, säger Alexandra.

- Vi gör enormt mycket research för att få allting rätt. Det är vår skyldighet som författare.

Huvudpersonen Joona Linna har fått smaka på sin beskärda del av våldet och hittills klarat sig med livet i behåll.

Den senaste boken om Linna, Kaninjägarna, inleds med att han sitter på den slutna anstalten i Kumla. Joona Linna är inte en typisk polis - han brottas med såväl lag, makt, brott och sig själv.

Nästa bok finns redan under planering och Lars Kepler hälsar att Linna kommer att få det ännu jobbigare än vanligt i nästa historia.

Text: Peppe Öhman

Lovisa gav ut ny karta över Ada och Glada-inspelningsplatser

$
0
0

De populära barnfilmerna om Ada och Glada spelades in i Lovisa. Nu har Lovisa stad publicerat en ny karta över inspelningsplatserna i staden.

Tanken är att bland annat turister ska kunna använda kartan över inspelningsplatserna för att bekanta sig med hur staden Kattmynta från filmerna om Ada och Glada ser ut i verkligheten.

Kartan finns på Lovisa turistbyrå.

Filmen Ada och Glada spelades in i Lovisa sommaren 2013 och filmen Ada och Gladas vinter spelades in vintern 2015.

Den nyaste filmen, Ada, Glada och den mystiska främlingen, spelades in i Lovisa i fjol somras.

Det blå huset som användes som kuliss i filmerna har nu förvandlats till en lekstuga som finns i Kapellparken. Lekstugans inredning blir färdig i höst och stugan öppnas för allmänheten efter det.

Man kan ändå titta in i stugan under Lovisadagen den 25 augusti. Då delas också den nya kartan över inspelningsplatserna ut.

Johannes Ekholm: När normen dominerar på kulturfältet

$
0
0

Författaren, dramatikern och den tidigare grafiska designern Johannes Ekholm lyfter fram fenomenet “culture wars” eller kulturkamp i sitt sommarprat.

Det handlar om att ifrågasätta normativa perspektiv inom konsten och alltid, alltid som konstarbetare ställa sig frågan: På vilket sätt påverkar det här arbetet yttervärlden?

Från grafisk design till teatervärlden

Ekholm, som själv blev trött på att jobba inom designbranschen blev känd för allmänheten då han som “avskedsgåva” sammanställde boken “Graafinen suunnittelu - käytännöt tekniikat strategiat” som gavs ut av Designmuseet.

I boken som också kallats en “metaroman” avslöjar han hur “designbranschen vilar på nonsense-jargong, klickbildning och personförhållanden, en patriarkal könsmaktsordning, freelancers okritiska självexploatering, företagens cyniska utnyttjande av gratis arbetskraft i form av unga praktikanter med strålande idéer - nyliberalismen i ett nötskal.”

- Men de problem jag trodde att jag lyckades fly från då jag slutade som företagare skulle visa sig finnas i lika hög grad inom kulturindustrin.

Kulturkampen

Den kamp och den diskussion som Ekholm efterlyser inom (i det här fallet) teatervärlden i Finland, handlar om en konflikt mellan konservativa och progressiva värden, ett skifte och en polarisering i frågor om till exempel olika minoriteters rättigheter. Vem har rätt att säga vad om vem? Vem har tolkningsföreträde? Och vems syften tjänar ett konstverk?

Han utgår ifrån en pjäs av Houellebecq som teaterhögskolan uppförde i höstas, som enligt Ekholm reproducerar, upprätthåller och normaliserar rasistiskt tal och misogyna tankar i vardagen.

Arbetslivet

Ekholm tangerar också sin vana trogen arbetslivet, speciellt frilanslivet och prekariatet, i sitt sommarprat.

- Frilanskonstarbetaren som inte är nöjd med sitt uppdrag men behöver lönen för att överleva har inga medel att strejka. “Sopii ottaa tai jättää” som det heter. Det är på det viset prekariseringen och skuldekonomin fungerar som kontrollmekanism. Det blir svårt att protestera mot sunkiga arbetsvillkor ifall du har ett bostadslån på halsen.


Johannes Ekholm sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03.

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna på musiken i programmet.

Oklart om Katerina Janouch får delta i Bokkalaset i Ekenäs

$
0
0

Den omstridda svenska författaren Katerina Janouch är inbjuden att föreläsa för gymnasieungdomar i Raseborg under Bokkalaset (9-13.11).

Efter främlingsfientliga uttalanden och en polisanmälan ska hennes medverkan diskuteras i Bokkalasets ledningsgrupp.

Kritisk till invandrare

Tjeckiskfödda Katerina Janouch väckte uppseende med en intervju i tjeckisk webb-tv där hon beskriver sitt Sverige som alltmer otryggt och farligt.

Porträttbild av författaren Katerina Janouch.
Författaren Katerina Janouch Porträttbild av författaren Katerina Janouch. Bild: Patrik C Österberg / IBL Katerina Janouch

Hon talar om en ansvarslös svensk invandringspolitik som tillåter nästan vem som helst att komma in i landet och som heller inte tar ansvar för de som kommer.

Janouch har också kommit med delvis felaktiga uppgifter om säkerhetsläget i Sverige.

Polisanmäldes för sexism

Katerina Janouch polisanmäldes nyligen av den svenska vänsterpolitikern Rossana Dinamarca efter en sexistisk tweet.

Janouch publicerade en bild på politikern då Dinamarca samtalade med asylsökande unga män och antydde att hon var ute och raggade.

Författaren har dragit tillbaka sitt inlägg och bett om ursäkt men budskapet lever sitt eget liv i sociala medier.

Katerina Janouch är känd för sina böcker om sex och relationer och skriver ofta för ungdomar. Det var också därför hon inbjudits till Bokalaset i Ekenäs för att föreläsa på gymnasiet.

Nu diskuterar litteraturfestivalens ledning om hon ska medverka eller inte.

Bokkalaset diskuterar Janouch besök

Monica Örnmark från huvudarrangören Ekenässällskapet sade tidigare till Yle att man inte är rädd att bjuda in kontroversiella författare som skapar debatt.

Janouch bokades för Bokkalaset redan innan kontroversen ägde rum men då bara för att göra skolbesök i gymnasiet.

Den ursprungliga inbjudan skickades av Pamela Andersson vid Västnyländska kultursamfundet.

Hon säger att Janouchs efterföljande uttalanden gjorde att man blev tvungen att fundera över huruvida bokningen borde omprövas.

Enligt Monica Örnmark kommer Bokkalasets ledning att diskutera frågan på torsdag (17.8).

Frågan om Katerina Janouchs medverkan har också väckt diskussion på Facebook.

Författaren Monika Fagerholm förhåller sig kritisk till Janouchs medverkan och frågar sig om författarens inbjudan ska stå fast

Viking Line avbryter samarbete

Tidigare i år valdes Katerina Janouch in i Viking Lines expertgrupp för att motverka sexuella övergrepp på kryssningar och har sedan dess kritiserats för att ha kontroversiella åsikter.

Efter Janouchs inlägg på Twitter om riksdagsledamoten Rossana Dinamarca har Viking Line valt att avbryta samarbetet, skriver Aftonbladet.

I ett Facebookinlägg understryker Viking Line alla människors lika värde. Rederiet motiverade valet av Katerina Janouch i expertgruppen utifrån hennes gedigna kunskaper om relationerna mellan män och kvinnor.

Från rederiets sida poängteras att de uttalanden i sociala media som Katerina Janouch gjort är hennes privata och inte omfattas av Viking Line.

Viking Line anser att Katerina Janouch publiceade bilden på Rossana Dinamarca tillsammans med kommentarerna inte är förenliga med grunden för och syftet med rådets uppdrag.

Varken havet eller Gud går att tämja

$
0
0

Man kan dra en hel del paralleller mellan Gud och havet, säger Rebecka Stråhlman som är aktuell med en ny skiva. På havet och med Gud känner hon sig fri och trygg.

Rebecka Stråhlman jobbar som församlingspräst i domkyrkoförsamlingen i Borgå och är nu aktuell med skivan Ut mot ett hav.

För en del kanske det kommer som en överraskning att hon ger ut en skiva, men Stråhlman tror själv att det finns några som kan säga: Äntligen!

– Inspirationen till att göra en skiva har till stor del kommit från att det är många som uppmuntrat mig och sagt att jag borde ge ut en skiva någon gång.

Rebecka Stråhlmans skiva.
Så här ser den nya skivan ut. Rebecka Stråhlmans skiva. Bild: Yle/Sofia Strömgård cd-skivor,ut mot ett hav

I sin vardag som präst försöker Rebecka Stråhlman sjunga och musicera så mycket som möjligt. Under gudstjänster sjunger hon allt som kan sjungas och under andra ceremonier spelar och sjunger hon också gärna.

Stråhlman kan konstatera att hon dragit stor nytta av att kunna sjunga och musicera på olika sätt under sin tid som präst.

–Till exempel under dop har vi sällan en kantor med så då är det skönt att jag både kan sjunga och spela instrument. Om det bara finns ett piano så sätter jag mej vid pianot och kompar psalmerna så jag är både kantor och präst samtidigt.

Ville egentligen bli musikalartist

Skivans namn, Ut mot ett hav, är också namnet på en av sångerna. Låten är från musikalen Kristina från Duvemåla.

– Jag skulle inte egentligen bli präst. Jag skulle bli musikalartist och på det viset är det roligt att ha en musikallåt med.

Texten är mycket vacker och Rebecka Stråhlman har sjungit sången på flera begravningar.

Texten och titeln Ut mot ett hav beskriver väl hur Stråhlman känner inför skivan. Det är ett äventyr man inte vet slutet på. Dessutom har havet alltid varit en stark symbol för Gud för henne.

– Och det är till Gud som jag sjunger mest.

Gud går inte att tämja

Det finns alltså många orsaker till att namnet föll på Ut mot ett hav, berättar Stråhlman.

– Jag älskar havet och jag älskar att vara ute på havet. Känna vinden i mitt hår och känna mej fri. Så känner jag mej med Gud, jag känner mej fri men också trygg.

Men samtidigt är havet skrämmande på något sätt. Det ger liv åt så många och vi klarar oss inte utan havet.

– Men när det slår till med sin fulla kraft så kommer ingenting undan och havet går inte att tämja. Det går inte att tämja Gud heller och han ger liv åt oss men vi ska behandla honom med respekt.

På onsdag kväll (16.8) blir det en konsert i Lilla kyrkan i Borgå med start klockan 18. Stråhlman uppträder tillsammans med Amanda Henriksson som också hon gett ut sin första skiva som heter Möjligheter.

Texten redigerad den 15.8 kl. 20.15: Tiden för konserten rättad.


Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

$
0
0

Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

Vi får följa med när Grüne tillsammans med bästa vännen Sue Lemström är med i Hair på Svenska Teatern i slutet av sextiotalet.

- Vi fick väl femtio mark fast vi spelade till slutet av maj 1970 för fulla hus.

Hon talar varmt om hippierörelsen, som fått en tråkig stämpel.

I dag beskrivs den som stereotyp, som nerdekade, knarkande ungdomar i konstiga kläder. Men när den var ny var det nog mera frågan om det inre, tron på människan och på förändring.

Ordbrukaren

Musiken har en viktig plats i Grünes sommarprat, och det blir mycket sextiotal, men också lite nyare musik. Vi får lära känna Yrsa Grüne som den musik- och språkälskande, rätt så rotlösa ordbrukaren, som besökt och arbetat på flera ställen runt jorden.

- Det har alltid varit orden som har varit viktiga – kanske inte särskilt långsökt med tanke på hur livet sedan blev.

Som journalist rapporterade Grüne bland annat från Belgrad i slutet av nittiotalet under Natos bombningar. Men hon har också rest till kriszoner med Röda Korset. Bland annat till Banda Aceh, efter tsunamikatastrofen 2004.

- Hela kusten, som täcks av frodig grön växtlighet ända ner till vattnet, såg ut som någon med en jätterakhyvel hade rakat den bar upp till 15-20 meter.


Yrsa Grüne sommarpratar i Yle Vega klockan 10:03 och 18:03

Ladda ner en musikfri podcast eller lyssna till en del av musiken i Grünes sommarprat.

Tysk barnfilm ska locka turister till Karleby

$
0
0

I Karleby pågår som bäst inspelningen av den tyska barnfilmen "Matti und Sami". Från stadens håll hoppas man att projektet och den synlighet det ger ska locka turister.

Filmen om Matti och Sami har spelats in bland annat i Öja, Vitsar, Rummelö, Trullö och Björkhagen. På tisdagen spelade man in scener vid en sommarstuga på Brudskär.

- Turismmässigt blir det jättespännande att se om det går att kombinera turism och film, säger utvecklingsdirektör Jonne Sandberg, som på plats följde med filmningen.

Populär barnbok

Filmen är baserad på den populära barnboken "Matti und Sami und die drei größten Fehler des Universums". Boken handlar om bröderna Matti och Sami, som har en tysk mamma och en finsk pappa.

Matti och Sami och föräldrarna Sulo och Anette.
Bröderna Matti och Sami och föräldrarna Sulo och Anette. Matti och Sami och föräldrarna Sulo och Anette. Bild: Yle/Patrik Enlund Österbotten,filmer,Karleby distrikt

Berättelsen börjar med att bröderna fixar en falsk lotterivinst om att familjen har vunnit en sommarstuga i Finland. Mamma och pappa sväljer lögnen, säger upp sig från sina jobb och så beger sig familjen till Finland... och där uppdagas förstås sanningen.

Lögnen för familjen samman. De kommer från storstaden Hamburg och Karleby blir ett slags paradis för dem.

- Det är en film för hela familjen, säger filmens producent Philipp Budweg.

Filmproducent Philipp Budweg.
Filmproducent Philipp Budweg. Filmproducent Philipp Budweg. Bild: Yle/Patrik Enlund Karleby,filmer

Karleby - en filmstad?

Filmen "Matti und Sami" går upp på de tyska biograferna i april nästa år. Därefter kommer den att visas på festivaler, därefter i TV. Det här ger Karleby stor synlighet och kan användas då staden marknadsförs i Tyskland.

- Vi har hjälpt till med att arrangera inspelningsplatser, logistik och infrastruktur, säger Jonne Sandberg. Sen har vi för avsikt att bygga upp ett marknadsföringssamarbete med hjälp av filmen och fundera hur vi kan avända den i marknadsföringen.

Jaska Pensaari och Jonne Sandberg.
Jaska Pensaari på Karleby Turism och utvecklingsdirektör Jonne Sandberg. Jaska Pensaari och Jonne Sandberg. Bild: Yle/Patrik Enlund Karleby,filmer,jonne sandberg

Att slå mynt av att en film eller TV-serie har spelats in på en viss ort är något som man har lyckats bra med i bland annat Sverige. Det konstaterar Jaska Pensaari vid Karleby turism.

- Det är bland annat deckare som har spelats in i Stockholm, men också i södra Sverige, säger Pensaari. För Karleby är det här en stor chans.

Karleby - en filmstad?

Den inhemska filmen Hymyilevä mies (2016) producerades delvis i Karleby. Man bygger nu vidare på de erfarenheter som det projektet gav och det blir definitivt flera filmproduktioner i Karleby, säger Jonne Sandberg.

- Det som vi här i Finland inte har insett är att vi har unika miljöer. Att fara ut till Tankar på vintern är som att fara till Sibirien, men man kan filma i mycket bekvämare förhållanden.

På tal om Tankar så säger Jaska Pensaari att en kortfilm kommer att spelas in där i september. Detta som ett exempel på flera projekt som är på gång i Karleby.

Det här är hela programmet till Föredragsmaraton

$
0
0

Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland - här är tidsblocken och listan på alla föredragshållare och paneldeltagare!

17.30 – 21.20

  • Henrik Meinander: Året 1968 i tvärsnitt
  • Blanka Henriksson: Vårt dagliga snus – snusdebatten i finlandssvensk media
  • Peter Stadius: Babylådan och torkskåpet – välfärdsstatens innovationer
  • Mirjam Kalland: Skuggor och ljuspunkter – barn och barndom i Finland
  • Panel: Anu Lahtinen, Suvi Ahola, Henrik Meinander: Stormännen känner vi, men vilka är storkvinnorna?
  • Ebba Witt-Brattström: De ville stå i bredd - och sluta skämmas! Sjuttiotalets finlandssvenska bekännare
  • Kaj Ahlsved: Musik, ishockeylejon och nationell gemenskap
  • Anna Rotkirch (tvåspråkigt föredrag): Varför föds det allt färre barn? Miksi lapsia syntyy yhä vähemmän?
  • Annamari Vänskä (tvåspråkigt föredrag): Ny stil, variation på klädseln. Varför förändras modet? Muutoksia pukeutumisessa, vaihtelua vaatteissa. Miksi muoti muuttuu?
  • Julia Dahlberg: När blev kvinnan medborgare?

21.20 – 21.40 PAUS Rivet ur arkivet

21.40 – 01.00

  • Laura Kolbe: Urbana identiteter i förändring: staden som historiepolitisk scen
  • Hanna Johansson: Vad har konsten att säga om ”naturen” i dag?
  • Rainer Knapas: Viborg mellan Finland och Ryssland
  • Kimmo Granqvist: Romernas historia i Finland
  • Johan Strang: Vad är unikt med det nordiska samarbetet?
  • Christer Kuvaja: Åland och moderlandet Finland inför 1917
  • Susanna Fellman: Industriägare som samhällsbyggare
  • Maïmouna Jagne-Soreau: Halvt finsk, äkta utlänning. Postnationalism och litteratur i dagens Norden
  • Kristina Ranki: Entourages – Gustaf Mannerheims liv och nätverk
  • Pia Forssell: Boken om Vårt land – slitstark samhällsfostran

01.00 – 01.20 PAUS Rivet ur arkivet

01.20 – 05.00

  • Matilda Wrede-Jäntti: Unga i tiden (preliminär rubrik)
  • Mona Forsskåhl: De e helt siisti, men varför talar finlandssvenskar slang?
  • Johannes Brusila: Folket som tiger på två språk men sjunger i två tonarter
  • Jani Marjanen: Finlands konstitution efter 1809 (preliminär rubrik)
  • Fred Karlsson: Varför tycker de inte om oss?
  • Yrsa Lindqvist: Nöd och bröd – mat i kristider
  • Matias Kaihovirta: Kan finlandssvensken vara röd?
  • Agneta Rahikainen: Från solsystem till snuva. En kort kavalkad över den finlandssvenska modernismen
  • Panel med Jan Saarela, Heikki Hiilamo + obekräftad: Kris i välfärdsstaten, eller är det?

05.00 – 05.20 PAUS Rivet ur arkivet

05.20 – 09.00

  • Johanna Wassholm: Finland 100 – tillsammans 2017, osams 2018?
  • Derek Fewster: Myter och skumma tankar om finsk forntid
  • Susanne Österlund-Pötzsch: En gränslös historia? Finlandssvensk migration förr och nu
  • Rita Paqvalén: Minoritet i minoriteten: från tofslor och vifslor till regnbågsankor
  • Ainur Elmgren: Skogarnas man och vildmarkens lag – finländsk självexotism på 1900-talet
  • Sture Lindholm: Fånglägerhelvetet Dragsvik 1918
  • Christoffer Tigerstedt: Våra dryckesvanor är seglivade men föränderliga
  • Minna Sarantola-Weiss: Soffgruppens intåg. Det mjuka 70-talet
  • Anna-Maria Åström: Urbanitet: Helsingfors 1945–2000
  • Henrika Tandefelt: Diktarhemmet i Borgå – om platsens, litteraturens och författarens roller
  • Aapo Roselius: ”Vilda östern” – finska frikårer och det galna året 1919

09.00 – 09.20 PAUS Rivet ur arkivet

09.20 – 13.00

  • Tom Moring: Prosumenterna, de unga medspelarna i samhället
  • Charlotta af Hällström-Reijonen: Finlandismer från fast huru till nakupelle
  • Panel med Nils Erik Villstrand, Jussi Nuorteva + obekräftad. Finland i Europas utkant förr och nu
  • Carl-Gustav Lindén: Hur var det att leva i Nokialandia? Och vad hände sen?
  • Sonja Hagelstam: Väntan och längtan i brev från ett krig
  • Mia Österlund: Omfångsrika mammor. Barndomen berättad i bild
  • Ann-Catrin Östman: Smör på torget: om jordbruk, handel och interaktion
  • Mats Fridlund: Upptäckten av den finska tekniken
  • Lia Markelin: Massmedier och identitet – ett minoritetsperspektiv
  • Johanna Mäkelä: Vad berättar rågbrödet om den finländska identiteten?
  • Hanna Hagmark-Cooper: Hundra år av ensamhet – livet som sjömanshustru under 1900-talet

13.10 – 13.30 PAUS Rivet ur arkivet

13.30 – 17.30

  • Karmela Liebkind: Grupplinser och attityder till ”de andra”
  • Anders Ahlbäck: Hundra år av militariserad manlighet
  • Panel med Sirpa Kähkönen, Lars Sund och Kjell Westö: Fiktionen – sanningen om historien? (preliminär rubrik)
  • Caroline Sandström: Talar kvinnor och män samma dialekt?
  • Fredrik Nilsson: Spritsmuggling och gränsarbete på Östersjön under 1920-talet.
  • Laura Ekholm: Fem saker du ska veta om Finlands judiska historia
  • Pasi Ihalainen: Konflikter och kompromisser – vägen till parlamentarisk demokrati för hundra år sedan
  • Patrik Hagman: Luthers nya värld – och vår
  • Heidi Rontu: Tvåspråkigheten i kläm under engelskan vid universiteten?
  • Nils Erik Villstrand: Superstabila Finland – hur i all världen?

Föredragsmaraton: Beställ gratis biljetter här!

$
0
0

Här kan du beställa gratis biljetter till Föredragsmaraton den 8–9 september på Svenska Teatern i Helsingfors. Fyll i det här formuläret så får du en biljett till din e-post.

Du kan beställa biljetter till högst två fyratimmarsföreställningar, och högst två biljetter per föreställning.

Mejla gärna info@sls.fi om du har frågor!

Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

$
0
0

Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

Föredragsmaraton är en unik hyllning till vetenskapen och bildningen – och samtidigt till vårt hundraåriga Finland. De 15 minuter långa föredragen belyser Finlands historia, samhälle och kultur ur vitt skilda synvinklar.

Bland talarna finns bland andra Mirjam Kalland, Kjell Westö, Ebba Witt-Brattström, Sture Lindholm, Anna Rotkirch, Henrik Meinander, Maïmouna Jagne-Soreau, Julia Dahlberg och Sirpa Kähkönen.
Här (länk) kan du se hela programmet och alla föredragshållare.

Live på Svenska Teatern och Yle Arenan

Man kan följa med Föredragsmaraton på plats på Svenska Teatern eller via Yle Arenan, där hela evenemanget sänds live. Delar av Föredragsmaraton sänds också i Yle Teema & Fem och Yle Vega.
Programledare för evenemanget är Johanna Koljonen, Wivan Nygård-Fagerudd, Marcus Rosenlund och Axel Åhman.

– Det här är ett spännande evenemang med så många olika ämnen, spännande form och storlek. Själv ser jag till exempel fram emot föredraget om snusdebatten i Finland och satsar på mycket kaffe och powernaps för att kunna ta del av så mycket som möjligt under 24 timmar, säger Axel Åhman.

Biljetter

Du som vill följa med Föredragsmaraton på Svenska Teatern kan reservera fyratimmarsbiljetter för den del av evenemanget som intresserar dig mest. Biljetterna är gratis, men det lönar sig att vara ute i god tid för att försäkra sig om en plats.

Här kan du beställa biljetter elektroniskt.

Mer info om Föredragsmaraton finns på svenska.yle.fi/föredragsmaraton.

Du hittar också info på på Facebook under @Föredragsmaraton, och på andra sociala medier under hashtaggen #Föredragsmaraton.

Föredragsmaraton ordnas av Svenska litteratursällskapet och Svenska Yle i samarbete med Svenska Teatern.

Viewing all 20291 articles
Browse latest View live


Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>